Ζήτω το ΕΑΜ!

ΕΑΜ
Με αφορμή το γεγονός ότι η μαθητική παρέλαση στο Χαλάνδρι έγινε υπό τους ήχους του ύμνου του ΕΑΜ, έχει ξεσπάσει πόλεμος ανακοινώσεων και δηλώσεων.

Θα ήθελα να υπενθυμίσω σε όλους -αριστερούς και δεξιούς, εαμολάτρες και εαμομάχους- πως το ΕΑΜ δεν έκανε παρελάσεις.

Άλλα πράγματα έκανε το ΕΑΜ.

ΕΑΜ
Το ΕΑΜ (Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο) ιδρύθηκε με πρωτοβουλία του ΚΚΕ αλλά όλοι ξέρουμε πια πως το ΕΑΜ δεν ήταν κομμουνιστικό. Στις τάξεις του ΕΑΜ ήταν Έλληνες πατριώτες.

Σύμφωνα με το ιδρυτικό του κείμενο, σκοπός του ΕΑΜ ήταν “η απελευθέρωση του Έθνους από τον ξένο ζυγό» και «η κατοχύρωση του κυριαρχικού δικαιώματος του ελληνικού λαού, όπως αποφανθεί περί του τρόπου της διακυβερνήσεώς του”.

Οι Βρετανοί τροφοδοτούσαν τον ΕΛΑΣ (στρατιωτικό σκέλος του ΕΑΜ) όσο αγωνιζόταν κατά των Γερμανών κατακτητών -οι έξυπνοι και κυνικοί Βρετανοί ήθελαν πολλούς νεκρούς Έλληνες αγωνιστές, ώστε να μην τους βρουν απέναντί τους αργότερα- αλλά φοβόντουσαν και δεν βοηθούσαν το ΕΑΜ γιατί το κύριο σύνθημά του ήταν “Εθνική ενότητα”.

Η εθνική ενότητα παραμένει και σημερινό αίτημα.

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.