Η αληθινή απολογία του Σωκράτη – Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης

Αληθινή απολογία του Σωκράτη2Χτες το βράδυ, πήγα στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης και παρακολούθησα την “Αληθινή απολογία του Σωκράτη” του Κώστα Βάρναλη, με τον Σταμάτη Κραουνάκη και την Σπείρα Σπείρα, σε σκηνοθεσία του Ένκε Φεζολλάρι και μουσική του Άρη Βλάχου. Αυτή η παράσταση είναι ό,τι πιο αληθινό και ουσιαστικό είδα στο θέατρο τα τελευταία χρόνια. Ένα έργο για όλους τους ανθρώπους, όλους τους πολίτες, όλων των εποχών. Αυτό είναι το έργο, αυτή είναι η παράσταση που πρέπει να δουν όλοι οι Έλληνες. Τουλάχιστον οι ελεύθεροι Έλληνες.

Αληθινή απολογία του Σωκράτη1Ο Σταμάτης Κραουνάκης -όπως και ο Σωκράτης- δεν είναι ηθοποιός και δεν παριστάνει στη σκηνή τον ηθοποιό. Ο Σταμάτης Κραουνάκης είναι πολίτης και Δάσκαλος. Πολίτης -ο ιδανικός πολίτης- και Δάσκαλος ήταν και ο Σωκράτης. Τα μέλη της Σπείρα Σπείρα πλαισιώνουν άψογα τον Σταμάτη Κραουνάκη.

Κραουνάκης ΚακογιάννηςΣε μια εποχή που μας καλεί να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων, ο Σταμάτης Κραουνάκης -επιλέγοντας να ανεβάσει την “Αληθινή απολογία του Σωκράτη” του Κώστα Βάρναλη- στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων. Δεν επέλεξε την ευκολία, δεν επέλεξε τη βολή του, δεν επέλεξε ένα ανώδυνο έργο, όπως κάνουν πάρα πολλοί άλλοι· βγήκε και φώναξε δυνατά. Αν το κάναμε αυτό όλοι, η χώρα μας και οι ζωές μας θα άλλαζαν αμέσως· την επόμενη μέρα. Θέλω να πω πως ο Σταμάτης Κραουνάκης -με τον οποίο δεν έχουμε γνωριστεί ποτέ από κοντά- είναι λεβέντης. Επίσης, αν και πάντα τα δίνει όλα στη σκηνή, δεν τον έχω δει ποτέ να γουστάρει τόσο άγρια αυτό που κάνει. Δεν ξέρω αν έχει συνειδητοποιήσει αυτό που του συμβαίνει πάνω στη σκηνή σε αυτό το έργο. Να είναι πάντα καλά, και νομίζω πως, μετά από πολλά πολλά χρόνια, αυτή την παράσταση θα νοσταλγεί.

Ταυτίστηκα σε πολλά σημεία της παράστασης με τον Σωκράτη-Βάρναλη-Κραουνάκη. Πολύ δυνατό και αληθινό το μήνυμα “Η δημοκρατία σας είναι μεταμφιεσμένη τυραννία”. Συγκλονιστικό το «Λεύτεροι πολίτες δικιά μας η πατρίδα, μα τίποτα δικό μας μέσα σ’ αυτήν, όλα ξένα».

Αλλά εκεί που έλιωσα, που η ψυχή μου σπάραξε, ήταν όταν άκουσα τον καταδικασμένο Σωκράτη να μιλάει για την σχέση του με την θάλασσα και να λέει “Το καλοκαίρι, χρυσή εποχή των φτωχών… Αν ήτανε χειμώνας, δεν θα ΄βγαζα λέξη…”. Πόσο τον νιώθω. Είναι αδελφός μου.

Το καλοκαίρι! Χρυσή εποχή των φτωχών…
Μοναχά το καλοκαίρι ζούσα πλέρια το κορμί μου και τη σκέψη μου.
Όλο μου το είναι βοούσε και φουρφούλιζε χαρούμενα σαν λεύκα στον όχτο, γεμάτη αστράματα και πουλιά και τζιτζίκια. Και στη ρίζα κουλουριασμέν’ η ψυχή μου με το κεφάλι ψηλά καρφωτό, πυρωνότανε στον ήλιο και κατέβαζε πλήθιο το φαρμάκι στα κανάλια των δοντιών της!
Και αλί σε κείνονε, που δάγκωνε!
Πήγατε λοιπόν να με καταδικάσετε στη δόξα του καλοκαιριού, το Μάη με τα λουλούδια!
Την ώρα, που ‘χω το πιότερο φαρμάκι!
Αν ήτανε χειμώνας, δε θα ’βγαζα λέξη. Μα τώρα γλεντάω και φραίνομαι να σας δαγκώνω.

(Η παράσταση “Η αληθινή απολογία του Σωκράτη” θα παίζεται στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης μέχρι τις 16 Νοεμβρίου 2014. Κάντε ένα δώρο στον εαυτό σας και δείτε την. Θα γίνετε καλύτεροι άνθρωποι.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.