Παξιμαδοκλέφτρα η Μέρκελ

Μέρκελ Κολ
Σε βιβλίο Γερμανού δημοσιογράφου και πρώην βιογράφου του Χέλμουτ Κολ, που αναμένεται να κυκλοφορήσει αυτήν την εβδομάδα, ο πρώην Καγκελάριος παρουσιάζεται σε μαγνητοφωνημένες συζητήσεις να λέει πως η Άνγκελα Μέρκελ δεν ήξερε να τρώει με πιρούνι και μαχαίρι. Δηλαδή, η Άνγκελα Μέρκελ έτρωγε με τα χέρια.

Μόλις διάβασα το σχόλιο του Χέλμουτ Κολ για την Άνγκελα Μέρκελ, μου ήρθε αμέσως στο μυαλό το τραγούδι «Παξιμαδοκλέφτρα» (ή «Ήσουνα ξυπόλητη»).

Θα πρέπει να είναι πολύ δύσκολο για τον Χέλμουτ Κολ –έναν άνθρωπο με πολύ μεγάλη ιδέα για τον εαυτό του και άδοξο πολιτικό τέλος- να παραδεχτεί πως η Άνγκελα Μέρκελ αποδείχτηκε πιο έξυπνη από τον ίδιο.

Ούτως ή άλλως, οι άνδρες, πολιτικοί ή μη, δύσκολα παραδέχονται πως μπορεί μια γυναίκα να είναι πιο έξυπνη από αυτούς.

Η γερμανική πολιτική ζωή θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον τα επόμενα χρόνια.

Όταν γίνει αντιληπτό πως η πανίσχυρη γερμανική οικονομία δεν είναι ένα θαύμα αλλά μια ψευδαίσθηση, οι Γερμανοί πολίτες θα αντιδράσουν.

Και αυτό θα είναι πολύ καλό για την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Γιατί όσο οι Γερμανοί πολίτες έχουν την ψευδαίσθηση πως είναι πλούσιοι –ενώ είναι φτωχότεροι σε σχέση με το παρελθόν- δύσκολα θα υπάρξουν αλλαγές στην πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πάντως, οι ψευδαισθήσεις διαλύονται κάποτε.

Θα διαλυθούν και οι ψευδαισθήσεις των Γερμανών.

Όπως διαλύθηκαν πριν από πέντε χρόνια οι ψευδαισθήσεις των Ελλήνων.

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.