Σεβασμός

ΑμφίποληΜε αφορμή την υστερία για τον τάφο της Αμφίπολης και τα σενάρια για την ταυτότητα του νεκρού, τους τυμβωρύχους, τις Σφίγγες και όλα αυτά που αποτελούν πια μέρος της καθημερινότητάς μας -γιατί όλα τα άλλα θέματα είναι λυμένα και είμαστε αργόσχολοι-, θα ήθελα να κάνω μια μικρή παρατήρηση:

Οι αρχαίοι Έλληνες άφηναν τον νεκρό στην ησυχία του. Τον σέβονταν.

Είτε επρόκειτο για ενταφιασμό του νεκρού, είτε για καύση του νεκρού -με τοποθέτηση της στάχτης σε αγγείο-, είτε για κενοτάφιο, οι αρχαίοι Έλληνες τον άφηναν να ησυχάσει τον νεκρό.

Στη σύγχρονη Ελλάδα, η εκταφή του νεκρού είναι υποχρεωτική σε 3 έως 5 χρόνια -εκτός αν η οικογένεια είναι πλούσια και έχει αγοράσει τάφο- και τα οστά του νεκρού τοποθετούνται σε οστεοθήκες αλλά, αν σταματήσει η οικογένεια του νεκρού να πληρώνει το ετήσιο ενοίκιο για την οστεοθήκη, τα οστά καταλήγουν στο χωνευτήρι μαζί με τα οστά των άλλων μπατίρηδων νεκρών.

Δεν ξέρω σε ποιον ανήκει ο τάφος της Αμφίπολης αλλά ξέρω πως για χιλιάδες χρόνια ο νεκρός είχε την ησυχία του.

Δεν την έχει πια.

Τους νεκρούς τους σέβονται οι ζωντανοί.

Άντε, και καλή ψυχή!

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.