​Το αίνιγμα της ​ Σφίγγας (μια κρυφή Αμφίπολη)

CΦίλε Πιτσιρίκο, την τελευταία βδομάδα και μετά την ανακάλυψη του κεφαλιού της Σφίγγας στον τρίτο θάλαμο του τάφου -ένας είναι ο τάφος!-, η «αρθρογραφία» κάθε σχετικού ή άσχετου με το θέμα μαλάκα έχει φουντώσει. Και καλά αυτό το καταλαβαίνω. Το παιχνίδι της παραπληροφόρησης και της Made in Greece «εθνικοφροσύνης» είναι γνωστό.

Έπαθα, όμως, πραγματικά πλάκα όταν μέτρησα τα σχόλια κάτω από άρθρο ενός καθηγητή αρχαιολογίας που παρουσίαζε τις προσωπικές του εκτιμήσεις σχετικά με την ταυτότητα του νεκρού. Εκατοντάδες! Μονάχα τα like στο σχόλιο ενός τύπου ξεπερνούσαν τα 600!!!

Ανατρίχιασα δε, όταν διάβασα την ταυτότητα του «τύπου» και διάβασα προσεκτικά το σχόλιο που είχε γράψει.

Το παλικάρι λοιπόν λέγεται Άρης και είναι -όπως έγραφε- αρχιτέκτονας.

Το σχόλιο του εντυπωσιακό. Σε 2-3 σελίδες είχε παρουσιάσει μια ολοκληρωμένη ανάλυση για το τι πραγματικά συνέβη στον τάφο, πώς κατασκευάστηκε, για ποιο λόγο το κεφάλι της Σφίγγας βρέθηκε εκεί που βρέθηκε, κλπ, κλπ.

Να φανταστείς ο παιχταράς είχε υπολογίσει από τις φωτογραφίες τις διαστάσεις της κάθε Σφίγγας, των Καρυάτιδων και του κάθε θαλάμου ξεχωριστά.

Πραγματικά επρόκειτο για άρτια παρουσίαση – πληρέστερη εκείνης του αρθρογράφου καθηγητή – γεγονός που με οδήγησε στο συμπέρασμα ότι ο αρχιτέκτονας Άρης ήταν είτε μακροχρόνια άνεργος είτε τρόφιμος φυλακής.

Δεν εξηγείται διαφορετικά όλη αυτή η απίστευτη σπατάλη χρόνου και κόπου στην ανάλυση του τάφου.

Φαντάσου όμως και το άλλο: Τουλάχιστον 600 τρελοί διαβάζουν το σχόλιο και κάνουν like. Πόσοι ακόμα σαν εμένα το διαβάζουν και δεν κάνουν ούτε like ούτε dislike. Και πόσοι ακόμα – εκατοντάδες – γράφουν κι αυτοί ένα δικό τους σχόλιο.

Την ίδια στιγμή σε άρθρα – στο ίδιο site – που αναφέρονταν στην ενίσχυση των τελειωμένων-πτωχευμένων τραπεζών με ακόμα περισσότερα δισ. από το κράτος που τους χαρίζει οφειλόμενους και μελλοντικούς φόρους, υπήρχαν ένα ή δύο σχόλια και μάλιστα σχόλια ηλιθίων.

Κι αναρωτιέμαι τι είναι αυτό που κάνει τον ευφυή κατά τα άλλα Άρη να ξοδεύει το μυαλό του και τον χρόνο του στην αποκρυπτογράφηση του τάφου και δεν κουνάει βλέφαρο, για να δει τι πρέπει να κάνει για να αλλάξει η ζωή του και η ζωή των παιδιών του (αν έχει παιδιά ή αν θα του επιτρέψουν τα οικονομικά του να κάνει).

Κι απαντώ: ο φόβος. Ο πατροπαράδοτος ελληνικός φόβος μπροστά στην πραγματικότητα.

Κι όσο τα πράγματα στριμοκωλιάζονται, μην περιμένετε σύντροφοι ξεσηκωμούς και άλλα τέτοια επαναστατικά μαντάτα.

Θα δείτε το γείτονα να περνάει την ώρα του στο πάρκο σκυμμένος στο χώμα με έναν μεγεθυντικό φακό στο χέρι να καταγράφει την ζωή των μυρμηγκιών λίγο πριν τα φάει για να ξεγελάσει την μαύρη την πείνα του (μάνα κακομοίρα του), στο Σύνταγμα όμως να διαδηλώνει ξανά δεν πρόκειται να τον δείτε.

Ώρες ώρες, σκέφτομαι ότι η χώρα από την οποία κατάγομαι δεν λέγεται Ελλάδα αλλά Πομπηία.

Ώρες ώρες, φοβάμαι πως θα έρθω μετά από χρόνια σαν τουρίστας και μέσα στον τάφο ​θα βρω ​ φίλους θαμμένους στην τέφρα του Βεζούβιου.

Φίλους που τους ακούω και τους βλέπω στο Skype να σβήνουν, να λιώνουν και σιγά-σιγά να εξαφανίζονται μέρα με την μέρα, μήνα με τον μήνα.

Φίλους αγαπημένους που τους βλέπω να παραιτούνται από την ζωή που τους αξίζει και να βουλιάζουν στην ζωή που τους επιβάλλουνε.

Στεναχωριέμαι στα αλήθεια και πικραίνομαι.

Κανένας δεν το αξίζει αυτό όσο είναι ακόμα άνθρωπος.

Φιλιά από την Εσπερία

Ηλίας

(Αγαπητέ Ηλία, οι Έλληνες έχουν αφεθεί στη μοίρα τους. Αυτός είναι ο λόγος που ο Άρης σου μοιάζει σαν τρόφιμος φυλακής. Είναι στη φυλακή. Από την ημέρα που επέστρεψα στην Αθήνα, ακούω συζητήσεις γύρω μου και με πιάνει απελπισία. Σουβλάκι, Αμφίπολη, Ολυμπιακός. Σεφερλής, Παντελίδης, Πάολα. Οι Έλληνες νόμιζαν πως είναι ο πιο έξυπνος λαός στον κόσμο αλλά αποδείχτηκαν οι πιο λούμπεν από όλους. Μια χώρα να ψάχνει την ελπίδα σε έναν τάφο ενός άγνωστου, με την ελπίδα να είναι γνωστός. Να μου ευχηθείς καλή τύχη γιατί εγώ ζω μέσα σε όλο αυτό. Να είσαι καλά.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.