Ο πιτσιρίκος αγρότης

Ελιές1Ενώ εσείς την περνάτε ζωή και κότα, εγώ μαζεύω ελιές. Σήμερα ξύπνησα στις 5 τα χαράματα για να στρώσω τα λιόπανα. Πήρα τα κατσουρίδια μου, τις χτένες μου και τον κουβά μου, και όρμησα στις ελιές, για να μαζέψω τις ελιές και να βγάλω το λάδι της Μάνας Γης.

Ελιές2Μη σας ξεγελούν οι ελιές που βλέπετε πάνω στο δέντρο. Φέτος, εμείς οι αγρότες έχουμε πάθει μεγάλη ζημιά, γιατί οι ελιές έπεσαν από τα δέντρα. Μόνες τους. Χωρίς να περιμένουν να στρώσω εγώ τα λιόπανά μου, για να τις μαζέψω. Όπως λένε εδώ οι μπαρμπάδες -που τους σέβομαι γιατί έχουν μεγάλη εμπειρία και σοφία-, οι ελιές έπεσαν από τα δέντρα γιατί πέρσι δεν έκανε βαρύ χειμώνα.

Ελιές3Κι ενώ χτυπούσα τις ελιές και με τα δυο χέρια -κρατάω ένα κατσουρίδι σε κάθε χέρι και ένας Αλβανός εργάτης μου είπε πριν από μερικά χρόνια πως πρώτη φορά το έβλεπε αυτό στη ζωή του-, έπιασε βροχή. Οι αγρότες στα διπλανά χωράφια έφυγαν αμέσως και άφησαν εκεί τα εργαλεία τους, οπότε εγώ απαλλοτρίωσα τα κατσουρίδια τους, τα τσουβάλια τους, την χτένα τους και τον κουβά τους, γιατί ήταν κρίμα να πάει χαμένη η μέρα μου.

Ελιές4Δεν μπορείς να τα βάλεις με την βροχή, οπότε κοίταξα με θλίψη τον ελαιώνα και επέστρεψα στο σπίτι, για να πιω τσίπουρα μπροστά στο τζάκι και να γράψω κάνα κείμενο στο μπλογκ, ώστε να βγει το μεροκάματο που έχασα από τις ελιές.

ΝιόνιοςΑυτός είναι ο Νιόνιος, το “δελφινόσκυλο” όπως τον λέει η Μ. επειδή η φάτσα του θυμίζει δελφίνι. Με τον Νιόνιο γνωριστήκαμε πέρσι τον Δεκέμβριο και κάναμε παρέα όλο το καλοκαίρι. Είναι πολύ έξυπνος αλλά όχι τόσο έξυπνος που να μη γεμίσει τσιμπούρια. Δέκα τσιμπούρια του έβγαλε χτες η Μ., η οποία αρχικά μου έλεγε πως θέλει να μαζέψει ελιές και να ζήσει σαν αγρότισσα αλλά, πριν περάσει μια μέρα, με πιέζει να πάμε για shopping, spa, solarium και καφέ. Οπότε, θα πάμε, γιατί, διαφορετικά, μπορεί να φύγει και να με αφήσει μόνο μου. Οι ελιές μπορούν να περιμένουν.

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.