Παλληκάρι (Επτά διπλές προσκλήσεις)

PalikariΟι δημιουργοί του βραβευμένου ντοκιμαντέρ «Παλληκάρι, ο Λούις Τίκας και η Σφαγή του Λάντλοου» δίνουν επτά διπλές προσκλήσεις στους αναγνώστες του πιτσιρίκου, για τον κινηματογράφο “Αλκυονίδα” από τις 27 Νοεμβρίου έως τις 11 Δεκεμβρίου. Οι πρώτοι επτά αναγνώστες που θα στείλουν μέιλ στο pitsiriko@gmail.com θα πάρουν τις επτά διπλές προσκλήσεις. Παρακαλώ, αν μπορείτε, γράψτε στο μέιλ -εκτός από το όνομά σας- και την ημέρα που θα θέλατε να δείτε το ντοκιμαντέρ. Ευχαριστώ. (Οι προσκλήσεις δόθηκαν. Ευχαριστώ.)

Αφού έκανε το γύρο του κόσμου και παίχτηκε σε Ιρλανδία, Πορτογαλία, ΗΠΑ, γυρίζει στην πατρίδα του και κάνει σπίτι του την Αλκυονίδα. Την Πέμπτη 27 Νοεμβρίου ως τις 11 Δεκεμβρίου στο υπέροχο ιστορικό σινεμά της Ιουλιανού (πλ. Βικτωρίας), θα παίζεται το βραβευμένο ντοκυμανταίρ «Παλληκάρι, ο Λούις Τίκας και η Σφαγή του Λάντλοου», του σκηνοθέτη Νίκου Βεντούρα, που απέσπασε το 1ο Βραβείο Καλύτερου Ντοκυμανταίρ 2014 στο Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκυμανταίρ Χαλκίδας.

Ώρες προβολών 17:00, 18:30 και 22:30 καθημερινά. Ειδικές τιμές και ώρες για σχολεία.

Ο Λούις Τίκας (Ηλίας Σπαντιδάκης), υπήρξε ηγετική μορφή του εργατικού κινήματος των ΗΠΑ, και κεντρική φιγούρα στη μεγάλη απεργιακή κινητοποίηση του 1913-1914 στο νότιο Κολοράντο.

Δολοφονήθηκε το Πάσχα του 1914, ενώ προσπαθούσε να σταματήσει τη δολοφονία γυναικόπαιδων. Τον εκτέλεσαν άνδρες της Εθνοφρουράς της πολιτείας, η οποία προστάτευε τα συμφέροντα των Ροκφέλερ.

Ο σεβασμός και η αγάπη των υπολοίπων εργατών/ ανθρακωρύχων, κράτησαν το όνομά του ζωντανό επί έναν αιώνα.

Η Λαμπρινή Θωμά και ο Νίκος Βεντούρας αναζήτησαν τις μνήμες, την ιστορία και την κληρονομιά του Λούη Τίκα και του Λάντλοου και μίλησαν με κορυφαίους ιστορικούς, καλλιτέχνες και απογόνους ανθρακωρύχων, καταγράφοντας τα σημάδια που άφησε στο σώμα της εργατικής Αμερικής μια τραγωδία που πολλοί προσπάθησαν να ξεχαστεί.

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.