Χορεύοντας στο αναπηρικό καροτσάκι

Χορός1Το βράδυ της Παρασκευής πήγα στο θέατρο της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών και παρακολούθησα την παράσταση «Μπουένος Άιρες – Παρίσι – Αθήνα», στην οποία συμμετείχαν χορευτές με αναπηρία και χορευτές χωρίς αναπηρία. Ήταν μια καταπληκτική παράσταση σε ένα γεμάτο θέατρο. Οι άνθρωποι μπορούν να χορεύουν και σε ένα αναπηρικό καροτσάκι. Αρκεί κάποιος να θέλει να χορέψει μαζί τους.

Ήξερα πως τα παιδιά με κινητικά και άλλα προβλήματα μπορούν να χορέψουν. Το έζησα για πρώτη φορά το 2007, σε ένα χριστουγεννιάτικο πάρτι στο ΠΙΚΠΑ της Βούλας. Τότε χόρεψα για πρώτη φορά στη ζωή μου με παιδιά που ήταν σε αναπηρικά καροτσάκια.

Μετά την παράσταση της Παρασκευής, όλοι ήταν συγκινημένοι. Έβλεπες ανθρώπους δακρυσμένους. Συγκινήθηκα αλλά δεν δάκρυσα.

Μετά από δυο χρόνια στο ίδρυμα με τα παιδιά, τα έχω δει όλα. Και ξέρω πως οι άνθρωποι με ειδικές ανάγκες είναι πάρα πολύ δυνατοί και σου δίνουν μεγάλη δύναμη.

ΧορόςΑυτό είπα σε μια φίλη που ήταν δακρυσμένη μετά την παράσταση. Της είπα πως, τις πρώτες φορές που πήγα στο ίδρυμα με τα παιδιά, ήθελα να βάλω τα κλάματα. Αλλά, στην πορεία, έμαθα -μου το έμαθαν τα παιδιά- πως πρέπει να τα αντιμετωπίζω ισότιμα. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος να τους κάνεις καλό. Αν πέσεις στην παγίδα και νικηθείς από τη συγκίνηση και τη συμπόνια, θα γίνεις μαμάκα ή μπαμπάκας και δεν θα τους κάνεις καλό.

Χορός2Είμαι πολύ χαρούμενος που τα παιδιά που συμμετείχαν στην παράσταση ζουν με τους γονείς τους και τα αδέρφια τους, και μπορούν να κάνουν τόσο όμορφα πράγματα. Τα παιδιά στο ίδρυμα δεν έχουν τις οικογένειές τους. Και αυτό τα κάνει όλα διαφορετικά.

Χορός3Θα μπορούσαν τα παιδιά που συμμετείχαν στην παράσταση -μαζί με τους χορευτές χωρίς κινητικά προβλήματα- να επισκεφτούν τα ιδρύματα με παιδιά, και να χορέψουν όλοι μαζί. Να αυτοσχεδιάσουν παρέα.

Χορός4Θέλω να σημειώσω πως ο σταρ της παράστασης ήταν ο Αλέκος. Στη φωτογραφία, είναι πέμπτος από δεξιά. Ο Αλέκος έκλεψε την παράσταση και θα ήθελα κάποιος φίλος του που διαβάζει το μπλογκ να του πει πως είναι υπέροχος. Τον αγαπάω.

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.