Περί δικαστηρίων

ΟλλανδίαΠιτσιρίκο, καλημέρα. Είμαι που λες ένα χρόνο και κάτι στην Ολλανδία, και ήδη είχα μια καλή δικαστική εμπειρία. Άρχισε από το ξενοδοχείο που δούλευα, όπου ο ελληναράς ιδιοκτήτης (ελληναράς κατά την πολιτισμική έννοια) δε με πλήρωνε κανονικά, 9,50 € έλεγε το συμβόλαιο την ώρα, 6 € μου έδινε. Μου το είπε βέβαια από την αρχή αυτό, λες και έτσι ο εκβιασμός ξεπλένεται και όλα είναι καλά.

Έμεινα εκεί για ένα διάστημα εφτά μηνών, και μετά αποφάσισα ότι αρκετά πλέον, υπήρχαν και δύο φράγκα μαζεμένα και απαίτησα τα δεδουλευμένα μου, τα οποία μπακάλικα τα είχα υπολογίσει σε δυόμισι χιλιάρικα, άντε πες τρία μαζί με το επίδομα διακοπών.

Ο ελληναράς με απέλυσε άμεσα και μέσω e-mail, κι εγώ προσέφυγα στα δικαστήρια.

Μέχρι εδώ ακούγεται σαν μια ιστορία που θα μπορούσε να είχε γίνει και στην Ελλάδα, οπότε ας βάλουμε και κάποιες άλλες λεπτομέρειες μέσα, που θα αλλάξουν τελείως την προοπτική.

Πρώτα από όλα, το χρονικό πλαίσιο. Απολύθηκα τέλος Ιουλίου. Σε δικηγόρο πήγα την πρώτη εβδομάδα Αυγούστου, το κόστος όλο ήταν 142€, καθώς, αν έχεις κάτω από κάποιο εισόδημα, δικαιούσαι νομική βοήθεια.

Το θέμα όλο λύθηκε πριν δέκα ημέρες που πήρα τα λεφτά που μου αναγνώρισε το δικαστήριο, τα οποία τελικά ήταν 18.500€ από τα οποία πήρα τα δέκα χιλιάρικα καθαρά, τα άλλα πήγαν σε φόρο και καλά θα πάρω κάποια αργότερα.

Αυτό που έχει σημασία είναι ότι απλά το σύστημα με τα στραβά που μπορεί να έχει, δουλεύει και στα γρήγορα.

Η νίκη όμως δεν είναι ότι πήρα εγώ τα λεφτά. Η νίκη είναι ότι πλέον όλοι όσοι δουλεύουν εκεί πληρώνονται κανονικά 10 ευρώ την ώρα, και το παιδί που μου έκανε την ενημέρωση για το τι συμβαίνει πήρε και 1.700 ευρώ αναδρομικά.

Βλέπεις, χέστηκε ο άλλος, σου λέει “και αν κάνουν και οι άλλοι μήνυση;”.

Αυτό γίνεται όταν δουλεύει το σύστημα, το οποίο είπαμε ξανά σκατοκαπιταλιστικό είναι αλλά τουλάχιστον δεν είναι η συνέχεια του Βυζαντίου.

Καλή δύναμη εκεί κάτω, και πες στους εναπομείναντες που μπορεί να νομίζουν ότι κάνουμε ζωή χαρισάμενη, δεν είναι ακριβώς έτσι.

Ο ρατσισμός δίνει και παίρνει, το σύστημα δεν είναι πλήρως προσβάσιμο σε όσους δεν ξέρουν Ολλανδικά (και δυστυχώς πολλοί δεν ξέρουν και δεν κάνουν τον κόπο να μάθουν) και το χάσιμο του κοινωνικού κεφαλαίου που είχαμε όλοι μας είναι μια μεγάλη πληγή.

Και ναι, αρκετοί θέλουμε ή παίζουμε με την ιδέα ότι μπορεί να γυρίσουμε, αλλά να γυρίσουμε πού;

Εμένα θα με συλλάβουν στην πρώτη ευκαιρία γιατί μου αρέσει να απολαμβάνω τα άνθη ενός συγκεκριμένου φυτού, άρα είμαι μίασμα στην κοινωνία και φταίω για όλα τα κακά.

Μη μιλήσουμε που έχουν αρχίσει να μου αρέσουν και κάποιες τρούφες, θα με κρεμάσουνε στον πλάτανο.

Βλέπεις η ανοχή στην Ελλάδα είναι μόνο για αυτά που κάνουν οι από πάνω, οι από κάτω να πάμε στο διάολο.

Πολλά λέω, θα τα κάνω και κουλουβάχατα. Η φωτογραφία από το παράθυρό μου, και είμαι και στο κέντρο μιας πόλης 150.000 κατοίκων!

Καλά να είστε

Δημήτρης

(Αγαπητέ Δημήτρη, για να βρουν κάποια δικαιοσύνη οι Έλληνες, μάλλον θα πρέπει να έρθουν στην Ολλανδία. Να είσαι καλά.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.