Αντίλογος για τον “δημιουργικής ασάφειας” λόγο

ΠολυτεχνείοΠιτσιρίκο, στο ομώνυμο σχόλιο του αναγνώστη που συνοδεύεται από φωτό του Πολυτεχνείου μετά την graffiti παρέμβαση, ήθελα και εγώ να καταθέσω την άποψή μου περί τέχνης και εποχής.

Η τέχνη, αν είναι στρατευμένη, μπορεί να εκφράσει την εποχή της και να εργαστεί πάνω σε έναν σκοπό, μια ιδέα, μια στάση. Τότε μιλάμε για στοχευμένη τέχνη που δεν έχει σχέση με την αισθητική, καθώς η αισθητική επιθυμεί να ασχολείται με το ωραίο.

Εν συνεχεία, το ωραίο είναι μια έννοια που συνδέεται με την καλαισθησία κάθε εποχής, χωρίς όμως να ξεφεύγει από τα όρια του κατά κοινή ομολογία αντιαισθητικού.

Το αντιαισθητικό είναι αυτό που δημιουργεί αποστροφή και διεγείρει αρνητικά συναισθήματα.

Κατά κανόνα, τα χρώματα διεγείρουν θετικά συναισθήματα, ενώ η χρήση σκούρων χρωμάτων προκαλεί βαριά συναισθηματική ατμόσφαιρα (βλ. το ασπρόμαυρο graffiti στο ΕΜΠ).

Όλα τα έχει η κουρελού, ο φερετζές της έλειπε. Δεν φτάνει που η κατάθλιψη μάς έχει επισκεφτεί και έχει κάνει κατάληψη στις ζωές μας, έχουμε και τους ανθρώπους που μεταφράζουν σε τέχνη το αντιαισθητικό ασπρόμαυρο και γκρίζο.

Δεν λέω, οι ασπρόμαυρες φωτογραφίες έχουν άλλη χάρη. Είναι αφαιρετικές όσο αφορά την “φλυαρία” των χρωμάτων.

Όταν όμως το ασπρόμαυρο συνοδεύεται από γωνίες, αιχμηρές ευθείες και μαύρες αβύσσους τότε η έκφραση του γραφίστα γίνεται εφιάλτης για κάποιους άλλους. Το να εκθέτεις τα εσώψυχά σου τόσο θεαματικά σημαίνει έλλειψη μέτρου κάτι που δεν συνάδει με την τέχνη.

Και εγώ παίζω μουσική. Δεν βγήκα όμως στο συντριβάνι της πλατείας να κάνω επίδειξη, αδιαφορώντας αν η μουσική μου αρέσει.

Ίσως, τον εγωισμό μας και τη μαγκιά μας τα δείχνουμε με άτεχνο τρόπο. Έτσι είναι η ράτσα μας.

Ελληναράδες κάποιοι από μας και νεοελληναράδες κάποιοι άλλοι (σύγχρονες εκδόσεις, μεταμοντέρνες και δυτικότροπες).

Χαίρε πιτσιρίκο και γράφε όσο μπορείς!

X.

(Αγαπητέ φίλε, όπως έγραψα και στον άλλο φίλο, εγώ δεν ξέρω από Τέχνη, αφού ακούω μόνο σκυλάδικα. Αλλά, για να μη νομίζετε πως αποφεύγω να πω την γνώμη μου, για ποια αισθητική μιλάτε; Η Αθήνα χρειάζεται βομβαρδισμό και να σχεδιαστεί από την αρχή. Να σχεδιαστεί για πρώτη φορά, γιατί δεν υπήρξε ποτέ σχέδιο πόλεως. Ό,τι να ‘ναι, όπου να ‘ναι. Ή να γίνει αυτό που είχε προτείνει ο Τσαρούχης: να αγοράζουν οι πλούσιοι Έλληνες οικοδομικά τετράγωνα, να τα γκρεμίζουν και να θεωρούνται εθνικοί ευεργέτες.Να λέμε “αυτό το τετράγωνο το γκρέμισε η Ευγενία Τσαπερδόνα Μπιριμπάκη”. Έχετε δει ποτέ την Αθήνα από κάποιο λόφο; Αν την δείτε, τα γκράφιτι του Πολυτεχνείου θα σας φανούν αριστουργήματα. Πάντως, για τα γκράφιτι στο Πολυτεχνείο επενέβη ο εισαγγελέας· για την χρεοκοπία της χώρας πριν από πέντε χρόνια δεν έχει επέμβει κανένας εισαγγελέας. Όσο δεν επεμβαίνει η Δικαιοσύνη της χώρας, θα θεωρώ λογικό κάποιοι να κάνουν γκράφιτι και στον Παρθενώνα. Μόνο και μόνο για την ασχήμια της Αθήνας -που την απλώσαμε σε όλη τη χώρα-, θα μας άξιζε να χρεοκοπήσουμε. Μένω στην πιο όμορφη περιοχή της Αθήνας -έτυχε να γεννηθώ εδώ και έτυχε η περιοχή να διασωθεί κάπως λόγω αρχαιολογικών χώρων- και προσπαθώ να αποφεύγω τις άλλες περιοχές της Αθήνας, για να προφυλάξω την ψυχική μου υγεία. Φρικάρω όταν ακούω παράπονα για αισθητική από ανθρώπους που ζουν στην Αθήνα. Αυτή η φρικαλέα πόλη -που είναι η αποθέωση της χυδαιότητας και της ασχήμιας της ατομικής ιδιοκτησίας- δεν έχει καμία σχέση με την αισθητική. Συνηθίσαμε την ασχήμια γύρω μας αλλά μας πειράζουν τα γκράφιτι. Εμένα δεν με πειράζει τίποτα. Το μόνο που με πειράζει είναι τα παιδιά που δεν έχουν να φάνε. Να είστε καλά.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.