Ο Βουρκόλακας με τη Νένα Μεντή (Θέατρο Αποθήκη)

Ο ΒουρκόλακαςΧτες το βράδυ, πήγα με την Α. και την Μ. στο θέατρο “Αποθήκη” και παρακολουθήσαμε την παράσταση “Ο Βουρκόλακας”, ένα έργο του Αργύρη Εφταλιώτη -που ανεβαίνει 120 χρόνια μετά τη συγγραφή του-, σε σκηνοθεσία του Γιώργου Λύρα, ο οποίος σκηνοθετεί για πρώτη φορά. Στην παράσταση παίζουν η Νένα Μεντή και έξι ακόμα ηθοποιοί.

Ήταν η πρώτη φορά που βγήκα μετά από ένα μήνα -αρρώστιες και δουλειές μου άλλαξαν τα φώτα- αλλά έχουμε δώσει όρκο πως θα πηγαίνουμε στις παραστάσεις που παίζει η Νένα Μεντή ακόμα και ετοιμοθάνατοι.

Η παράσταση είναι υπέροχη και να πάτε να την δείτε. Μόνο και μόνο η συνάντηση με ένα τέτοιο κείμενο σε κάνει καλύτερο άνθρωπο. Επίσης, να σέβεστε τους ηθοποιούς και τους ανθρώπους του θεάτρου γιατί είναι σκληρά εργαζόμενοι και είναι μαγικά πρόσωπα.

Η Νένα Μεντή είναι μια ηθοποιός που δεν χορταίνεις να την βλέπεις. Η φωνή της ανασταίνει και νεκρούς. Αυτό συμβαίνει και στο έργο.

Δεν έχω λόγια να περιγράψω αυτό που συμβαίνει με τη Νένα Μεντή. Είναι σαν όλα τα στοιχεία της φύσης να είναι μέσα της.

Ακόμα και σε ένα δραματικό ρόλο, η Νένα Μεντή μου φέρνει στο μυαλό τον στίχο του Νίκου Γκάτσου “Κάνε το δάκρυ σου χαρά και τον καημό σου του γιαλού μαργαριτάρι”. Γιατί αυτό κάνει.

Και μετά την παράσταση, είναι χαμογελαστή και θέλει να αγκαλιάσει τους θεατές.

Οι νέοι ηθοποιοί που παίζουν μαζί της είναι έξοχοι, και είναι και τυχεροί. Όταν βρίσκεσαι στην ίδια σκηνή με τη Νένα Μεντή, οφείλεις να το εκμεταλλευτείς.

Ο Βουρκόλακας3Η Α. πλάνταξε στο κλάμα με την παράσταση. Ταυτίστηκε με τη Νένα Μεντή. Εγώ δεν έκλαψα -δεν κλαίω πια σε δημόσιους χώρους- αλλά η καρδιά μου δεν έχει γίνει πέτρα, αφού τις προάλλες είδα την ταινία για τη ζωή του James Brown (Get on up) και βούρκωσα με τον καημένο τον James που όλη αυτή η επιθετικότητά του οφειλόταν στο ότι η μητέρα του τον εγκατέλειψε όταν ήταν παιδί και δεν τον αγάπησε.

Όμως, το λέει και στην παράσταση ένας ηθοποιός: “Κάποια στιγμή κουράζεται κι ο πόνος”.

Κάποια στιγμή κουράζεται κι ο πόνος. Και ζήσαμε πολύ πόνο αυτά τα τελευταία χρόνια. Κάποια στιγμή κουράζεται κι ο πόνος, κουράζεται κι ο άνθρωπος.

Η Νένα Μεντή, όμως, δεν κουράζεται ποτέ. Και τα απίστευτα όμορφα λόγια του Αργύρη Εφταλιώτη γίνονται στο στόμα της βάλσαμο για όλες τις καρδιές.

Ο Βουρκόλακας παίζεται στο Θέατρο Αποθήκη κάθε Δευτέρα και Τρίτη.

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.