Πότε επιτέλους ΦΠΑ σε CD και DVD από εφημερίδες;

Tasos AnastassiouΑγαπητέ πιτσιρίκο,
Επανέρχομαι με την μεγάλη αδικία της πώλησης αφορολόγητων CD και DVD που απολαμβάνουν σχεδόν όλοι οι ιδιοκτήτες των διαπλεκόμενων εφημερίδων.

Τώρα που η κυβέρνηση ψάχνει εναγωνίως έσοδα και οφείλει να εμφανίσει τομές και ρήξεις καταρχάς με το υπάρχον μιντιακό σύστημα, μια καλή κίνηση θα ήταν επιτέλους να φορολογήσει τα παραπροϊόντα του Τύπου με συντελεστές όμοιους με αυτούς που ισχύουν σε αυτά τα προϊόντα, όταν δεν πωλούνται με το καμουφλάζ εφημερίδας/περιοδικού.

Έτσι, αφενός θα άρει την αδικία του αθέμιτου ανταγωνισμού που λειτουργεί ως τώρα προς όφελος των εφημεριδάδων/κατασκευαστών -Μπόμπολα, Ψυχάρη κ.α.- και αφετέρου θα δώσει έσοδα μέσω ΦΠΑ που είναι ένα ζητούμενο αυτή την στιγμή.

Βέβαια, σημαντικότερα ίσως αποτελέσματα που θα έχει μια τέτοια κίνηση θα ήταν κατά πρώτο λόγο η έναρξη της μάχης κατά της διαπλοκής επί του πρακτέου επιτέλους και κατά δεύτερο λόγο να ξεχωρίσει επιτέλους η ήρα από το στάρι στην δημοσιογραφική πιάτσα.

Βαρέθηκα να θεωρούνται εφημερίδες κάποια περίπτερα και περιοδικά κάποια τσοντάδικα.

Δεν ξέρω βέβαια τι γίνεται με τα διαφημιστικά φυλλάδια που κατακλύζουν τις εφημερίδες αλλά νομίζω πως είναι πολύ εύκολο να φορολογηθεί ότι πωλείται ως εφημερίδα και δεν έχει δημοσιογράφο από πίσω.

Για να μην παρεξηγηθώ, ούτε δημοσιογράφος είμαι, ούτε και έχω videoclub.

Σε χαιρετώ και θα επανέλθω σύντομα μόλις βρω χρόνο. Το παρόν στο έγραψα βιαστικά, μήπως μπορέσουμε και προλάβουμε τίποτα απευκταία μέτρα που για τόσο συζητάν αυτές τις μέρες.

Επίσης, καλό θα ήταν όποιος μπορεί να δώσει μια ιδέα να αποφορτίσει αυτή την κυβέρνηση από το βάρος που την έχουν ζέψει, ας την πει.

Σε ευχαριστώ που δίνεις ευρύ βήμα σε πολλούς.

Αλέξανδρος Κ.

(Αγαπητέ Αλέξανδρε, περιμένουμε την κυβέρνηση να πράξει. Πάντως, οι πολίτες θα μπορούσαν να μην αγοράζουν αυτές τις εφημερίδες. Δεν τους υποχρεώνει κανείς. Μαθαίνω, βέβαια, πως ο ΦΠΑ για τα CD και τα DVD των εφημερίδων είναι 23%. Εμένα δεν με αφορά γιατί έχω να αγοράσω μια εφημερίδα πάνω από 5 χρόνια. Να είσαι καλά.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.