Υποκατάστημα της ΕΚΤ στη θέση του Λευκού Πύργου στη Θεσσαλονίκη

Jo DiΜετά τη μεγάλη επιτυχία των εγκαινίων του νέου πύργου της λιτότητας της ΕΚΤ στη Φρανκφούρτη, νωρίτερα το μήνα αυτό, ο εις εκ των τριών ευρωπαϊκών θεσμών αποφάσισε να ανοίξει το πρώτο υποκατάστημά του.

Ανάμεσα σε πολλές υποψήφιες χώρες επιλέχθηκε η Ελλάδα ως αυτή που θα φιλοξενήσει το νέο οικοδόμημα της ΕΚΤ.

Η πόλη που επιλέχθηκε είναι η Θεσσαλονίκη, μια κίνηση με διττό νόημα:

Από τη μία δίνεται ένα σαφές μήνυμα υπέρ της αποκέντρωσης, μιας και όλες οι εξουσίες έχουν συγκεντρωθεί εδώ και πολλές δεκαετίες στην Αθήνα.

Από την άλλη, όμως, βρίσκεται και μια λύση στο χρόνια πρόβλημα του συμβόλου της πόλης, του λεγόμενου Λευκού Πύργου, χώρου παλιότερα βασανιστηρίων, που το χρώμα που έχει αποκτήσει δεν ταιριάζει με τίποτα πλέον με το όνομά του.

Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, δήλωσε υπερευτυχισμένος με την απόφαση του Μάριο Ντράγκι να χτίσει το πρώτο υποκατάστημα της ΕΚΤ στην Ελλάδα και δη στη Θεσσαλονίκη, πολύ περισσότερο στη θέση του Λευκού Πύργου.

Η κατασκευή του νέου πύργου της λιτότητας θα κοστίσει 15 δισ. ευρώ, ποσό που θα χρειαστεί να δανειστεί η Ελλάδα από την ΕΚΤ και θα αποπληρώσει σε 3 χρόνια.

Για τις εργασίες της κατασκευής, θα μεταφερθούν στη Θεσσαλονίκη 1.500 Κινέζοι εργάτες που θα δουλεύουν νυχθημερόν, έτσι ώστε ο πύργος να είναι έτοιμος πριν το 2020, έτος που θα χρεοκοπήσει η Ελλάδα για 5η φορά μέσα σε 10 χρόνια.

Με τον τρόπο αυτό, θα ενισχυθούν οι διμερείς σχέσεις Ελλάδας-Κίνας, δεν θα χρειαστεί να δουλέψει κανένας Σαλονικιός στις εργασίες της κατασκευής αφού οι Κινέζοι θα δουλεύουν όλο το 24ωρο με ημερήσιες αποδοχές κάτω από 1€ και θα μείνει άπλετος χώρος για να μοιραστούν οι μίζες σε τοπικούς άρχοντες και στελέχη της κεντρικής πολιτικής σκηνής.

(Αγαπητέ Jo Di, καιρός ήταν να αποκτήσει και η Θεσσαλονίκη έναν πύργο της ΕΚΤ. Ξέχασες να γράψεις πως η Θεσσαλονίκη είναι η όμορφη νυφούλα του Θερμαϊκού και πρωτεύουσα των Βαλκανίων -τα Βαλκάνια δεν το ξέρουν ακόμα-, οπότε το γράφω εγώ, για να μην παρεξηγηθούν τα ξαδέρφια μου, ο Σπύρος και ο Δημήτρης, που είναι και παόκια αλλά τώρα τελευταία έχουν πάρει ανάποδες. Όχι με τον ΠΑΟΚ, με όλα τα υπόλοιπα. Πάντως, εμένα μου αρέσει ο Λευκός Πύργος, γιατί εκεί πηγαίναμε με τα ξαδέρφια μου -μετά τα τρίποντα του Μπάνε- και φωνάζαμε “Και ο λαός του ΠΑΟΚ θα χορεύει, όπως το ’91 στη Γενεύη!” Those were the days!)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.