Στο κόκκινο

Αγαπητέ πιτσιρίκο,
Χθες –για πρώτη φορά– είδαμε μια οργανωμένη από τους εργοδότες εργατική κινητοποίηση. Παρά το γεγονός ότι η Ελληνικός Χρυσός Α.Ε, θυγατρική της ElDorado Gold, απασχολεί μόνο 1200 -και πολλούς λέω- εργαζόμενους στην Χαλκιδική κατάφερε να μεταφέρει περίπου 5000 στην Αθήνα.

Τους ναύλωσε πούλμαν, τους έντυσε με την τελευταία λέξη της μεταλλεργατικής μόδας – κίτρινα φωσφοριζέ γελεκάκια με την φίρμα της εταιρίας και κασκέτο στο ίδιο χρώμα, φιλοτέχνησε πανό και πλακάτ στα καλύτερα εργαστήρια της χώρας και οργάνωσε την τηλεοπτική κάλυψη της κινητοποίησης βρίσκοντας χορηγούς επικοινωνίας στα τηλεοπτικά κανάλια που έχει στην κατοχή του ο ίδιος ο εργοδότης.

Φρόντισε επίσης να φέρει στην εκδήλωση live ακροδεξιό ξεφτίλα πολιτικό –πρώην υπουργό και νυν κονφερασιέ– ο οποίος έδωσε παράσταση ενθουσιάζοντας το πλήθος.

Κι εγώ που νόμιζα ότι αυτά τα πράγματα γινόντουσαν μονάχα σε μπανανίες της Λατινικής Αμερικής ή σε χώρες της υποσαχάριας Αφρικής, για μία ακόμα φορά έπεσα έξω.

Βέβαια, στην Ελλάδα πάντα υπήρχαν και ακόμα υπάρχουν άθλια γήπεδα με υπέροχες εξέδρες όπου οι μπαλαδόροι πολιτικοί πετούν την μπάλα κάθε λίγο και λιγάκι.

Την μία μέρα την περνάμε με την παρέλαση και το γλέντι που ακολουθεί.

Την άλλη με τους αγωγούς υδρογονανθράκων που διασχίζουν από άκρη σε άκρη την χώρα φέρνοντας – από του χρόνου πάντα – χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας κι εκατομμύρια ευρώ στα κρατικά ταμεία.

Την παράλλη, ξιφουλκούμε για τα κοκορέτσια και τα σουβλιστά αρνιά του Καμμένου στο Γουδή –εκεί που το 2011 λέγανε οι κουφάλες ότι θα στήνανε κρεμάλες.

Την επόμενη βδομάδα, Ζωή Κωνσταντοπούλου και λάστιχο. Να μπορούσα στην Εύβοια να είχα εγώ βενζινάδικο.

Ακολουθεί η δήλωση της κυρίας Τασούλας για τους μετανάστες που λιάζονται στον ήλιο και μετά αρχίζουν τα «δεν ντρέπεστε» και ως συνήθως ακολουθούν τα «ανακαλέστε».

Λες και του κρύβουνε οι μετανάστες τον ήλιο του κακομοίρη-Διογένη, του ψευτο-Έλληνα. Και τα λοιπά, και τα λοιπά.

Καμία ανησυχία για τις διαπραγματεύσεις. Επίσημη ενημέρωση καμία. Μονάχα διαρροές και συνεντεύξεις στον ξένο τύπο. Σκηνικό γενικευμένης χρεοκοπίας -όχι μόνο οικονομικής- και στο φόντο χιλιάδες ανενημέρωτοι πολίτες πάνω στα κάγκελα! Λεφτά υπάρχουν!

Μια χώρα τραγική.

Από τον Φλεβάρη τουλάχιστον, θα έπρεπε να καταλάβουν πως ευρώ χωρίς σκληρό μνημόνιο δεν μπορεί να υπάρχει.

Από τον Φλεβάρη τουλάχιστον, θα έπρεπε να καταλάβουν πως ανοίγονται μπροστά τους μονάχα δύο δρόμοι, εκείνος της ρήξης και της αποχώρησης από το ευρώ και εκείνος της υποταγής και της υπογραφής ενός νέου μνημονίου.

Από τον Φλεβάρη, θεωρούσα πως οι κυβερνώντες θα έπρεπε να προχωρήσουν σε μέτρα θωράκισης και υπεράσπισης των καταθέσεων και των ταμιακών διαθέσιμων, των συναλλαγματικών αποθεμάτων της χώρας. Με την ρήξη χρειάζεσαι αποθέματα σε σκληρό νόμισμα για να καλύψεις της ανάγκες της χώρας σου σε φάρμακα, καύσιμα και πρώτες ύλες τους πρώτους δύσκολους μήνες της επανεισαγωγής του εθνικού σου νομίσματος.

Το έγραφα κι εδώ κι όπου αλλού μπορούσα. Καμία κίνηση από την πλευρά της «πρώτη φορά αριστερά» κυβέρνησης.

Συμπέρασμα δικό μου, τότε. Τα έχουν ξεπουλήσει όλα, έχουν ήδη συμφωνήσει για το νέο μνημόνιο με τους δανειστές και ψάχνουν τρόπο να σερβίρουν το κρύο πιάτο στον λαό. Το έγραψα κι αυτό. Κι άκουσα τα εξ’ αμάξης από μια ευγενέστατη κυρία και από διάφορες φίλους από την Γερμανία και κι αλλού.

Φυσικά έκανα λάθος και οφείλω μια συγγνώμη.

Οι κυβερνώντες – η «πρώτη φορά αριστερά» κυβέρνηση του τόπου – δεν είναι ξεπουλημένοι στους Ευρωπαίους «εταίρους».

Είναι απλά ανόητοι που πίστεψαν και δυστυχώς πιστεύουν ακόμη ότι θα «πείσουν» με τα επιχειρήματα τους ή θα «τρομάξουν» τους εταίρους με ένα πιθανό Grexit.

Ελπίζουν ότι μέχρι την τελευταία στιγμή ο Σόιμπλε και η παρέα του θα μετρήσουν ξανά και ξανά τα κόστη και στο τέλος θα υποχωρήσουν σε ένα «έντιμο συμβιβασμό» τον οποίο όμως εξακολουθούν να μην προσδιορίζουν επακριβώς.

Meanwhile, όπως θα έλεγαν κι οι Άγγλοι, οι καταθέσεις από τις Ελληνικές τράπεζες εξανεμίζονται, τα αποθέματα ρευστότητας στερεύουν, οι Στουρνάρες, οι Γεωργίου και οι Σπυρόπουλοι εξακολουθούν να βρίσκονται σε θέσεις κλειδιά του κρατικού μηχανισμού, οι καναλάρχες καθορίζουν την «ενημέρωση» του λαού.

Λυπάμαι αλλά εγώ δεν μπορώ να δω τον τρόπο με τον οποίο ο ερασιτεχνικός αυτός θίασος των «αριστερών» πολιτικών μπορεί να κρατήσει το τιμόνι της χώρας σε αυτή την πολύ κρίσιμη στιγμή.

Δεν μπορώ να καταλάβω πώς μπορούν να διαχειριστούν ένα ενδεχόμενο Grexit. Δεν μπορώ να καταλάβω πως μπορούν να διαχειριστούν έναν ενδεχόμενο -άτιμο φυσικά- «συμβιβασμό».

Ούτε μπορώ να δω ποιοι άλλοι θα μπορούσαν σε αυτή την φάση να διαχειριστούν είτε το πρώτο είτε το δεύτερο σενάριο.

Αντιλαμβάνομαι, βέβαια, ότι οι ξένοι έχουν μετρήσει πολύ καλά τις αδυναμίες μας και δεν πρόκειται να υποχωρήσουν εκατοστό από τις επιδιώξεις τους. Την πλήρη υποταγή, το ολοκληρωτικό ξεπούλημα της χώρας. Είτε μέσω της συνθηκολόγησης είτε μέσω της κατάρρευσης.

Αλίμονο, αυτός ο γαμημένος πάτος του βαρελιού απέχει ακόμα πολύ και η ορχήστρα που εξακολουθεί να παίζει στο κατάστρωμα της χώρας που βουλιάζει δεν μπορεί να κρύψει την γύμνια και την ανικανότητα των πάσης φύσεως καπεταναίων, ιδίως αν παρακολουθείς από μια απόσταση -κι άλλη οπτική γωνία φυσικά- τα γεγονότα.

Ελπίζω και εύχομαι να κάνω ξανά λάθος.

Φιλιά από την Εσπερία

Ηλίας

(Αγαπητέ Ηλία, παίζει ρόλο το γεγονός ότι ζεις σήμερα σε άλλη χώρα. Σε διαβεβαιώνω πως οι Έλληνες που ζουν στην Ελλάδα -τουλάχιστον οι περισσότεροι- είναι πιο ψύχραιμοι και πιο χαρούμενοι και γελαστοί από ό,τι, ίσως, νομίζεις. Όχι επειδή ξέρουν κάτι που εσύ δεν ξέρεις αλλά επειδή ξέρουν πως η κατάσταση δεν πήγαινε άλλο. Τα τελευταία πέντε χρόνια μας εξουθένωσαν οι αναλύσεις και οι εκβιασμοί. Από έξω και από μέσα. Φτάνει. Θα πεθάνουμε κιόλας κάποτε. Δεν είναι η χρεοκοπία και το ευρώ η ουσία της ζωής. Δεν γίνεται να τα κακαρώνουμε και να έχουμε ακόμα από πάνω μας το σηκωμένο δάχτυλο του κάθε Σόιμπλε. Κι επειδή σε βλέπω κάπως αγχωμένο -και εγώ δεν είμαι καθόλου αγχωμένος-, άκου τι έλεγε ο Εντουάρντο Γκαλεάνο, ο οποίος δεν έζησε για να μάθει αν η Ελλάδα θα βγει από το ευρώ και θα είναι πολύ πικραμένος εκεί στον Παράδεισο, αν δεν μπορεί να διαβάσει την Bild και τους Financial Times: «Κι εμένα τι με νοιάζει τι με περιμένει;». Ηλία, μην ξεχνάς εκεί στα ξένα πως οι Έλληνες -μέσα στα τόσα κουσούρια που έχουν- έχουν και μερικά θετικά. Και έχουν μάθει να χορεύουν πάνω στα συντρίμμια της ίδιας τους της ζωής. Ο Ζορμπάς -που τόσο έχει παρεξηγηθεί- χόρεψε, όταν τα μεταλλεία κατέρρευσαν. Και ξέρεις, ο πραγματικός Ζορμπάς, ο Γιώργος Ζορμπάς, πριν συναντήσει τον Νίκο Καζαντζάκη, είχε δουλέψει και στα μεταλλεία της Χαλκιδικής. Εκεί έκλεψε τη γυναίκα του και έκανε οκτώ παιδιά. Ηλία, πριν έρθει αυτό το αμετάκλητο και οριστικό “Ποτέ πια” -που τόσο δυνατά περιγράφει ο Καζαντζάκης-, πρέπει να ζήσουμε. Αυτό είναι το χρέος μας. Μη σε επηρεάζουν τόσο πολύ οι ειδήσεις -οι περισσότερες είναι ψεύτικες και το ξέρεις-, αφού η ουσία της ζωής είναι αλλού. Να είσαι καλά. Και να ξέρεις πως οι Έλληνες θα χορέψουν ακόμα και μια νέα χρεοκοπία. Και θα τους τρελάνουν όλους. Όπα!!!)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.