Resistance Festival

Resistance_2015Γεια σου Πιτσιρίκο! Είσαι καλά; Καλά σε ακούω -διαβάζω μάλλον- κι ελπίζω να είναι όντως έτσι. Έχω να σου γράψω πολύ καιρό. Από τότε φαίνεται σαν να άλλαξαν πολλά. Τότε πολλοί φοβόμασταν πως σαν κοινωνία θα σκοτώσουμε ένα παλικάρι. Τώρα πάλι, γυρίσαμε στον πεντάχρονο φόβο μήπως γίνουμε απένταροι σε δραχμές αντί σε ευρώ και μας πέσουν οι μούρες.

Έτοιμος είμαι να αρχίσω την γκρίνια που έβγαλα τον ΣΥΡΙΖΑ κυβέρνηση κι ακόμα δεν έχουν κλείσει οι Αμυγδαλέζες, δεν έφτιαξε τις συνθήκες για τους συνανθρώπους μας στις φυλακές, δεν έσκισε τα μνημόνια, δεν μου ξε-συγχώνευσε τα σχολεία (καλά ο καθένας τον πόνο του, ξέρω), δεν απέδωσε/βοήθησε στο να υπάρξει κάθαρση αλλά και προοπτική για κοινωνική δικαιοσύνη, δεν ξαπόστειλε τους αποικιοκράτες και τους ολιγάρχες, δεν, δεν, πολλά δεν!

Αλλά Πιτσιρίκο, χωρίς να θέλω να βλογήσω κανένα γένι, μετά από τόσα χρόνια και με την όποια κυβέρνηση, τη μοίρα μας, τον δρόμο μας, τον ξέρουμε. Είναι ο ίδιος ο δρόμος. Όπου θα πορευόμαστε κάποιες φορές λίγοι, δακτυλοδεικτούμενοι και κατά πολλούς γραφικοί και κάποιες άλλες που για Χ λόγο ξυπνάει το θεριό όπως τότε στις πλατείες, χαρούμενοι που γίναμε πολλοί κι υπάρχει προοπτική να καταλάβουμε, να πιστέψουμε στη δύναμή μας, να ενωθούμε, για να αλλάξουμε λιγάκι ή ολότελα τον κόσμο μας.

Αυτός είναι κι ο λόγος που σου γράφω, ο Δρόμος. Φέτος λοιπόν ο Δρόμος της Αριστεράς -να μας διαβάζεις τα Σάββατα, δεν ξέρεις τι χάνεις αν δεν!- διοργανώνει το 8ο Φεστιβάλ Resistance στη Γεωπονική Σχολή στην Ιερά Οδό, από την ερχόμενη Παρασκευή μέχρι και την Κυριακή. Έρχονται στη χώρα μας μάλιστα γι’ αυτό άνθρωποι που έχουν πολύ ενδιαφέρον αυτά που λένε, για να μιλήσουν, να ακούσουν, να συζητήσουν, όπως ο Λινέρα, ο Σαμίρ Αμίν, ο Ταρίκ Αλί κι ο Λουίς Μπρίτο Γκαρσία. Στο πολιτικό κομμάτι όμως, για μένα είναι ακόμα σημαντικότερο το βράδυ της Κυριακής που θα έχουμε ανοιχτή συνέλευση με θέμα «Η Ελλάδα μπορεί αλλιώς». Όπου θα μπορεί να μιλήσει όποιος βρεθεί εκεί (και κληρωθεί) χωρίς τα συνηθισμένα καθοδηγητικά και πατροναριστικά τροπάρια που συχνά σε οργανωμένες συνελεύσεις καλουπώνουν πριν, κατά τη διάρκεια και στο τέλος των συζητήσεων. Κάτι όπως στις πλατείες ευελπιστώ εγώ πως, έστω για ένα βράδυ, θα φτιάξουμε.

Το άλλο που με έχει ενθουσιάσει είναι το πρόγραμμα των συναυλιών. Έρχονται και φέτος οι Baba Zula από Τουρκία, έρχονται κάτι ωραίοι dubάδες από Γαλλία και οι Che Sudaka – κάτι (επίσης ωραίοι) ισπανόφωνοι σκαπανκάδες στο περίπου. Και φυσικά θα παίζει παράλληλα και η ξεχωριστή για κάθε μέρα Λαϊκή Σκηνή. Αλλά εγώ περιμένω πώς και πώς τους δικούς μας Nightstalker και ακόμα περισσότερο μη σου πω τους Villagers of Ioannina City. Αν τυχόν δεν τους ξέρεις τους τελευταίους (που δύσκολο αλλά λέμε), παίζουν κυρίως κάτι σαν ηπειρώτικα σε στονεράδικο στιλ. Τώρα ροκ να τα πω, παραδοσιακά να τα πω, χέβι να τα πω; Δεν ξέρω, ειλικρινά. Μουσικάρες θα τα πω σίγουρα πάντως. Τρομεροί!

Τώρα που κοίταζα τις αφίσες, μόλις παρατήρησα ότι μεταξύ πολλών άλλων που θα γίνουν (θεατρικό – «Ο Μαρξ στο Σόχο», παραμύθια, κουκλοθέατρο κ.λπ.), την Παρασκευή θα προβληθεί η εξαιρετική ταινία κινουμένων σχεδίων «Το Αγόρι και ο Κόσμος». Την είχα δει με τα παιδιά μου πριν καιρό αλλά δεν ξέρω αν μπορείς να την πεις παιδική ούτε καν αν έκανα καλά που βάρυνα τα κορίτσια σε τέτοιες τρυφερές ηλικίες. Αν θες να δεις μια ακόμα ενδιαφέρουσα άποψη για τη σημερινή ανθρώπινη κοινωνία και την ανθρώπινη φύση, με τις ατέλειες, τα όρια και την ομορφιά της, στη συνιστώ ανεπιφύλακτα είτε για την Παρασκευή στο Resistance είτε για όπου, όποτε.

Αυτά λοιπόν. Στο Resistance θα συζητήσουμε, θα φιλοσοφήσουμε, θα νταμπάρουμε, θα ροκάρουμε, θα δούμε θεατρικά/ταινίες/πράματα/θάματα, θα φάμε, θα πιούμε, θα χορέψουμε και θα βρούμε λύσεις για όοοοολα τα φλέγοντα ζητήματα (με ένα πρόβλημα παραπάνω πάντως για καθεμιά τους αφού έτσι πάνε αυτά). Θα με υποχρεώσεις αν τυχόν μπορέσεις να κάνεις μια αναφορά για το Φεστιβάλ μας ή/και δείξεις καμιά αφίσα μας αλλά θα χαρώ ακόμα περισσότερο αν μάθω ότι ήρθες, πέρασες καλά και κάτι πήρες μαζί σου, μέσα σου δηλαδή, φεύγοντας.

Σε ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σου και να είσαι πάντα καλά!

Νίκος

(Αγαπητέ Νίκο, να περάσετε όμορφα και αγαπημένα. Να είσαι καλά.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.