Παραγωγή και άλλα τινά

Πιτσιρίκο, αρχίζει και ξανάρχεται η ελπίδα,
Καταρχήν επέτρεψε μου να συστηθώ, είμαι ο Μιχάλης 40 χρονών από ……. και φύλακας στη Φυλακή ……..! Τώρα φαντάζομαι πως δεν σου γράφουν και κάθε μέρα υπάλληλοι των φυλακών, οπότε μια έκπληξη θα την έχεις και μια απέχθεια, ίσως· κατανοητό, άλλωστε δεν είσαι και ο μόνος, οπότε εκφράσου ελεύθερα δεν παρεξηγώ, άλλωστε δεν θα σου έγραφα για να παρεξηγήσω μετά μαζί σου!

Αφορμή για να σου γράψω ήταν δύο κείμενα, ένα δικό σου που μας προέτρεπες να γράψουμε για την παραγωγή δικών μας προϊόντων και ενός άλλου φίλου που μιλούσε για βιολογική καλλιέργεια χωρίς χημικά φυτοφάρμακα και λιπάσματα.

Διευκρινίζω πως δεν γράφω για να διαφημιστώ και να πουλήσω κάτι.

Η ιδέα σου βέβαια να μπορέσει να στηθεί ένα δίκτυο παραγωγών-καταναλωτών χωρίς μεσάζοντες ακόμα και χωρίς χρήμα ίσως, με συναρπάζει και με βασανίζει 5-6 χρόνια τώρα.

Ακόμα και στη δουλειά, προσπαθήσαμε δυο-τρία άτομα να τρέξουμε κάτι τέτοιο, αλλά η αλήθεια είναι πως δεν πολυπερπάτησε, αλλά οκ δεν απελπίζομαι.

Εκείνο που ακόμα πιο πολύ με ιντριγκάρει είναι ότι σε κάτι τέτοια εγχειρήματα το σύστημα φρικάρει και εξοργίζεται και προσπαθεί να τα καταπνίξει.

Φαντάζομαι ότι πιο βαρύ πλήγμα στο καπιταλισμό τους θα ήταν να στηθεί ένα παράλληλο οικονομικό σύστημα χωρίς αποδείξεις ή και χωρίς χρήμα που δεν θα μπορούν να ελέγξουν, παρά μια πορεία-απεργία-κατάληψη.

Άλλωστε, και το bitcoin γι’ αυτό στην αρχή το απέρριπταν: γιατί δεν μπορούσαν να το ελέγχουν.

Τώρα, σιγά-σιγά, το κάνουν νόμιμο ανά την υφήλιο και αρχίζει και γίνεται μέρος τους συστήματος.

Το ίδιο έγινε και με τον χύμα καπνό, τον κυνήγησαν ανελέητα γιατί δεν μπορούσαν να το ελέγξουν γιατί έχαναν χρήμα· εμάς στη Κρήτη, εδώ και χρόνια, μας απαγορεύουν να καλλιεργούμε καπνό αν και είχαμε εξαιρετικές ποιότητες, σύμφωνα με τον παππού μου.

Τέλος πάντων, έφυγα πολύ από το θέμα που ήταν η παραγωγή μου αλλά δεν πειράζει. Ίσως να γράψω άλλη φορά γι’αυτήν.

Άλλωστε, δεν είμαι κανένας ειδικός,σαν χόμπι το έχω και σαν ψυχοθεραπεία, αφού αυτά τα 5 χρόνια, τα πιο θλιβερά μέχρι τώρα της ζωής μου, το χωράφι ήταν εκτόνωση.

Τα υπόλοιπα, τα αυτονόητα, πως ξέρεις τι τρως κτλ κτλ κτλ, δεν τα αναφέρω καν.

Απλά, σαν συμβουλή να δώσω, αν και όλοι το συνειδητοποιούμε σιγά σιγά και δεν χρειαζόμαστε συμβουλές, γυρίστε στη φύση με κάθε τρόπο· ας είναι και μια γλάστρα στο σπίτι με ένα κάκτο, καλό θα μας κάνει σε όλους, στην ψυχολογία μας.

Τώρα για τα προηγούμενα, αναγκαίο πλέον είναι τώρα που το λίπος του Έλληνα αρχίζει και στεγνώνει να βρεθεί τρόπος να τους παρακάμψουμε σαν οικονομικό σύστημα.

Πρέπει να βρούμε τρόπους να είμαστε αυτάρκεις σε όποιο βαθμό μπορούμε και να μην του έχουμε ανάγκη τουλάχιστον για να τραφούμε.

Πολλά εγχειρήματα έχουν γίνει, ελάχιστα έχουν πετύχει.

Κάποιο όμως πρέπει να προχωρήσει.

Μια καλή λύση θα ήταν μικρά δίκτυα παραγωγών που θα συνδυάζονται όμως απαραίτητα από μικρά δίκτυα καταναλωτών -όπως είπε αν δεν κάνω λάθος και η Λούξεμπουργκ- γιατί αλλιώς μπαίνει πάλι το κέρδος στη μέση και τα χαλάει όλα.

Σπάω το κεφάλι μου να βρω το πώς -και πάνω απ΄όλα ανθρώπους με όρεξη να το προσπαθήσουν- αλλά δύσκολοι καιροί για να συνεννοηθείς!

Μέχρι τότε, θα πορεύομαι μόνος, ειδικά μετά το στραπάτσο του φετινού καλοκαιριού, να είναι καλά ο Αλέξης

Τουλάχιστον, διαβάζοντάς σε, βλέπω την ελπίδα σιγά σιγά, διστακτικά, να έρχεται πάλι, αρκεί να βρεις καλούς ανθρώπους.

Χωρίς υστερόγραφο, σε φιλώ και σε ευχαριστώ για όλα αυτά που κάνεις για μας, και είναι πολλά και ας νομίζεις πως δεν κάνεις τίποτα.

Μιχάλης

(Αγαπητέ Μιχάλη, με τις φυλακές έχω πρόβλημα, όχι με τους ανθρώπους. Πάντως, πάντα σκεφτόμουν πως οι φύλακες στις φυλακές είναι κάπως σαν φυλακισμένοι. Μπορεί να κάνω λάθος. Θα είχε ενδιαφέρον να γράψεις ένα κείμενο για το πώς βλέπει τις φυλακές και τους φυλακισμένους ένας φύλακας. Μιχάλη, θα την βρούμε την άκρη μέσα από τις τοπικές κοινωνίες. Στις μικρές κοινότητες είναι η λύση. Βούληση χρειάζεται. Και συνεννόηση. Αίσθημα κοινότητας. Υστερούμε πολύ σε αυτό. Και επίσης να αντιληφθούμε τι σημαίνει ελευθερία. Εσύ μάλλον θα μπορείς να το καταλάβεις πολύ καλά αυτό. Το να παράγουμε μόνοι μας την τροφή μας είναι πολύ σημαντικό. Μιχάλη, σε ευχαριστώ. Έσβησα την πόλη και το όνομα της φυλακής, γιατί δεν ήξερα αν ήθελες να φαίνονται. Να είσαι καλά.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.