Airbnb baby!

airbnbΟι ξενοδόχοι της Αθήνας και άλλων τουριστικών περιοχών της χώρας διαμαρτύρονται έντονα στην κυβέρνηση για την ύπαρξη ενοικιαζόμενων σπιτιών επειδή βλέπουν να αυξάνονται οι αφίξεις τουριστών στα αεροδρόμια και να μειώνονται οι διανυκτερεύσεις στα ξενοδοχεία.

Οι ξενοδόχοι ζητούν να φορολογηθούν τα ενοικιαζόμενα σπίτια, ενώ δεν μας λένε και πόσο πρέπει να είναι ο φόρος που θα πρέπει να επιβληθεί. Μεγάλος, πάντως.

Για την φοροδιαφυγή των ξενοδόχων και την εκμετάλλευση των εργαζομένων τους -όπως αυτών των δύστυχων που φέρνουν από τις πρώην ανατολικές χώρες και τους ξεσκίζουν για 300 ευρώ τον μήνα- δεν πρέπει να μιλάει κανείς.

Οι ξενοδόχοι δεν σκέφτονται πως πολλοί από τουρίστες που έρχονται στην Ελλάδα -και πιο ειδικά στην Αθήνα- δεν θα μπορούσαν να έρθουν αν πλήρωναν 150 ευρώ την βραδιά.

Αντιθέτως, είναι πολύ πιο εύκολο να έρθουν, όταν νοικιάζουν ένα σπίτι με 30 και 40 ευρώ την βραδιά. Και μένουν περισσότερες μέρες, με αποτέλεσμα να ωφελείται ΟΛΗ η τοπική αγορά.

Αυτό δεν συμβαίνει μόνο στην Ελλάδα. Συμβαίνει πια στις περισσότερες χώρες του κόσμου. Και αυξάνει τον τουρισμό της κάθε χώρας.

Και μεταξύ μας, είναι πολύ πιο όμορφο να μείνεις σε ένα ένα σπίτι παρά σε ένα ξενοδοχείο. Υπάρχουν άνθρωποι σαν εμένα που σιχαίνονται τα ξενοδοχεία.

Αφού διευκρινίσω πως δεν έχω δικό μου σπίτι για να το νοικιάσω σε Έλληνες ή τουρίστες, θέλω να πω πως είμαι πολύ υπέρ της δυνατότητας των πολιτών να νοικιάζουν τα σπίτια τους.

Ελεύθερη αγορά έχουμε, ελεύθεροι πολίτες είμαστε, οπότε, ας επιτραπεί στον καθένα να κάνει ό,τι θέλει με το σπίτι του: να το νοικιάσει, να το πουλήσει, ή να του βάλει φωτιά να το κάψει.

Δεν καταλαβαίνω γιατί χαιρόμαστε που η Ελλάδα είναι μια τουριστική χώρα -πάνω από 24 εκατομμύρια τουρίστες για το 2015-, αλλά δεν θέλουμε να έχουν όφελος από τον τουρισμό περισσότεροι Έλληνες και όχι μόνο ξενοδόχοι, εστιάτορες, ιδιοκτήτες καφέ και μπαρ κλπ.

Δηλαδή, να κάθεσαι εσύ τον Αύγουστο στο διάμερισμα στην Κυψέλη, να ψήνεσαι από τη ζέστη και να χαίρεσαι που θα βλέπεις στην τηλεόραση πως τα νησιά της πατρίδας σου είναι γεμάτα από ξένους τουρίστες αλλά εσύ δεν μπορείς να πας ούτε μέχρι την Σαλαμίνα.

Όχι, να νοικιάζεις το σπίτι σου σε τουρίστες και να πηγαίνεις κι εσύ για μια βουτιά στα νησιά. Αυτό θα ήθελε κι ο θεός, αν υπήρχε.

Έχω μια φίλη που έχασε την δουλειά της και το μόνο που έχει είναι το σπίτι των γονιών της που δεν ζουν πια και στο οποίο ζούσε η ίδια.

Νοίκιασε μια γκαρσονιέρα για να μένει η ίδια, και νοικιάζει το σπίτι της σε τουρίστες.

Με αυτό τον τρόπο, δεν έγινε πλούσια αλλά καταφέρνει να επιζεί και να πληρώνει τους λογαριασμούς της. Και τον ΕΝΦΙΑ.

Φυσικά, δεν ήθελε να νοικιάσει το σπίτι της σε κανέναν· θα προτιμούσε να μένει στο σπίτι της και να το απολαμβάνει αλλά βρέθηκε χωρίς δουλειά και άφραγκη, τι να έκανε;

Κατά την ταπεινή μου γνώμη, δεν πρέπει να επιβληθεί κανένας φόρος στους ανθρώπους που νοικιάζουν τα σπίτια τους.

Τουλάχιστον σε αυτούς που έχουν μόνο ένα σπίτι και αναγκάστηκαν να ξεσπιτωθούν, για να το νοικιάσουν και να επιζήσουν.

Γουστάρω τρελά που οι πολίτες μπορούν να νοικιάζουν τα σπίτια τους σε τουρίστες, μπορούν να ανταλλάσσουν ταινίες, μουσικές και άλλα, αλλά δεν γουστάρω καθόλου το κράτος που θέλει να είναι μπάστακας σε όλα και να έχει γνώμη από το ποιον θα αγαπήσεις μέχρι το τι θα κάνεις με το σπίτι σου.

Επίσης, δεν γουστάρω τους πολλούς μεσάζοντες.

Airbnb baby!

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.