Παντού και πάντα «αθώοι»

katrougaLOSTΦίλε Πιτσιρίκο,
Θα προσπαθήσω να ρίξω λίγο φως στα «της φάρας» των γιατρών, δικηγόρων, αρχιτεκτόνων και λοιπόν ευγενών «επαγγελμάτων». Φυσικά, έχεις δίκιο. Όλοι γνωρίζανε/-με ποιοι είναι οι συνδικαλιστές μας και ποιοι τελικά εκλέχθηκαν προκειμένου να εκπροσωπήσουν τα «συμφέροντα» του κλάδου.

Το γεγονός ότι κάποιοι από εμάς υποστηρίξαμε άλλους ή κατά καιρούς απείχαμε δεν αφαιρεί τις συνολικές ευθύνες του κλάδου στην απαξίωση της κοινωνίας και της χώρας, διαδικασίας φυσικά που δεν άρχισε μετά την υπογραφή των μνημονίων, ούτε κορυφώθηκε με το «Yes» που οι επιστημονικοί και λοιποί επαγγελματικοί σύλλογοι της χώρας –οι περισσότεροι τουλάχιστον– βροντοφώναξαν τον περασμένο Ιούλιο.

Δεν γνωρίζω και πολλά για δικηγόρους, αρχιτέκτονες και πολιτικούς μηχανικούς, μπορώ όμως να φανταστώ αρκετά πράγματα, απλά παρατηρώντας την κατάντια της δικαιοσύνης παρά τους συνεχείς αγώνες των δικηγόρων για την μεταρρύθμιση της -αστειεύομαι βέβαια- και την απαξίωση των αποθεματικών του ΤΣΜΕΔΕ μέσω της ιδιαίτερης σχέσης που είχε το ταμείο αυτό με την τράπεζα Αττικής.

Για τον ιατρικό κλάδο, όμως, γνωρίζω πολλά. Να αναφέρω απλά πως πρόεδρος του ΙΣΑ εκλέγεται ο βασιλιάς Μίδας, του ΠΙΣ ο επιπέδου οδηγός «αγοραίο» και αρχι-ταβερνιάρης στο πρώην καπηλειό που ονομάζονταν ΙΚΑ, στον σύλλογο του Πειραιά δώσαν την προεδρία στην … Αστέρω.

Η αλήθεια είναι πως κάτω από το τραπέζι από όπου έπεφταν τα ψίχουλα κυκλοφορούσαν πολλοί που είχαν το σύνδρομο του Ιζνογκούντ.

Θέλαν να γίνουν χαλίφηδες στη θέση του χαλίφη.

Βέβαια δεν υπάρχουν πολλές θέσεις για χαλίφηδες αλλά το παιγνίδι των υποσχέσεων και των προσδοκιών έτσι παίζεται αιώνες τώρα.

Και ο ιατρικός κλάδος χρόνια κρύβονταν πίσω από δύο πέπλα.

Το πρώτο ήταν οι ασθενείς – τα συμφέροντα των οποίων πάντα υπηρετούμε αρκεί να μην έρχονται σε αντίθεση με τα συμφέρονται και τις διαταγές της διοίκησης και του κράτους. Στην περίπτωση αυτή, ως κλάδος «αγίων» που ασκούν «λειτούργημα» αρνούμαστε να εμπλακούμε σε ζητήματα πολιτικής φύσεως και απλά συνεχίζουμε να εξασκούμε το λειτούργημα μας.

Το δεύτερο πέπλο που έλεγα. Να είναι άραγε τυχαίο ότι παπάδες, γιατροί, δικαστικοί, μπάτσοι, στρατιωτικοί όλοι φοράνε στολή και όλοι ασκούν κάποιο «λειτούργημα».

Φυσικά και είμαστε όλοι «αθώοι». Από δημιουργίας του νέο-ελληνικού έθνους ήμασταν όλοι «αθώοι» και «ήρωες». Και οποιοδήποτε κομμάτι – όποια πτυχή – της ιστορίας μας δεν χωνεύονταν εύκολα μια κλωτσιά και στο χαντάκι! Τώρα θα κωλώσουμε?

Αν έβγαινε Πιτσιρίκο ένα νομοσχέδιο –σαν εκείνα που βγαίναν και παλαιότερα– που να έλεγε ότι οι νέοι δικηγόροι, γιατροί, αρχιτέκτονες, πολιτικοί μηχανικοί, κλπ, κλπ θα βγαίνουν στην σύνταξη στα 105 και θα λαμβάνουν 350 ευρώ -μικτά- το δίμηνο, δεν θα αντιδρούσε κανένας.

Δυο-τρεις ανακοινώσεις για ψηφοθηρικούς λόγους, κλείσιμο το ματάκι στους «παλιούς» -άντε κουφάλες την γλυτώσαμε πάλι- και η ζωή θα συνεχιζόταν κανονικά και φιλομνημονιακά.

Κι αν κάποιος «πιτσιρικάς» διαμαρτυρόταν θα μιλάγανε ξανά για την αναγκαιότητα των προσαρμογών προκειμένου να μείνει η Ελλάδα στην Ευρώπη.

Να μην αποκοπεί δηλαδή από την Βαλκανική και περάσει την Ερυθρά θάλασσα κατευθυνόμενη προς την Ινδική υπo-ήπειρο.

Να προσαρμοστείτε εσείς για να συνεχίσουμε να ζούμε –περίπου όπως τώρα– εμείς.

Το «εμείς» όμως το θέλει μικρότερο η «Ευρώπη» στην οποία με πείσμα και ιεραποστολικό ζήλο «μένουμε». Γελοιότητες δηλαδή.

Πάντως, να μην απορήσει κανείς, αν τελικά με κάποιο τρόπο «οι παλιοί» την γλυτώσουν και την πληρώσουν οι «καινούργιοι», οι τελειόφοιτοι, οι «προσεχώς άνεργοι» και οι «προσεχώς μετανάστες».

Η ιστορία του σύγχρονου νεο-Ελληνικού παρακράτους –«προμνημονιακού» και «μεταμνημονιακού»– αυτό δείχνει.

Κατάματα λοιπόν την αλήθεια. Για πρώτη φορά, ας την δούνε οι νέοι.

Γράφοντας τις τελευταίες φράσεις τριγυρίζουν στο μυαλό μου οι στίχοι από ένα παλιό τραγούδι του Πάνου Τζαβέλα.

«Έντιμοι άνθρωποι, νέα γενιά, θάψτε τους «έντιμους» μες τα σκατά – κι αυτούς που φτιάξανε τον Παντελή – σκουλήκι άχρηστο σε αυτή την γη».

Φιλιά από την Εσπερία

Ηλίας

Υ.Γ. Το κείμενο σου για την Τοτόγια, απλά υπέροχο και συγκινητικό.

(Αγαπητέ Ηλία, είναι εντυπωσιακό πως όλοι επιμένουν “δεν φταίω εγώ, φταίνε οι άλλοι”. Μα, αν δεν πεις “φταίω εγώ για όλα”, δεν πρόκειται να κάνεις ούτε βήμα. Αλλά επιμένουν: “δεν φταίω εγώ”. Και δεν καταλαβαίνουν πως με το “δεν φταίω εγώ” διαιωνίζουν όλα αυτά που τους πνίγουν. Με το “δεν φταίω εγώ” διαιωνίζουν τις “ξεπουλημένες συνδικαλιστικές ηγεσίες” που κατηγορούν. Δεν τους φταίνε τα χάλια τους, τους φταίω εγώ που τους τα επισημαίνω. Ηλία, είναι απλό: δεν θέλουν να αλλάξει τίποτα. Θέλουν να το παίζουν αθώοι και θύματα. Ε, ας το παίζουν. Αλλά να σταματήσουν την γκρίνια. Κούρασαν. Να είσαι καλά, Ηλία.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.