Ή θα είσαι το σύστημα ή θα το παλεύεις

Αγαπητέ Πιτσιρίκο, γεια!!!
Η ταπεινότητά μου, δικηγόρος, αυτοπροσδιορίζεται αριστερή -όχι μούφα, κανονική- και προσφάτως συμμετείχα στις εξετάσεις για την εισαγωγή στην εθνική σχολή δικαστών.

Περιμένοντας, λοιπόν, τα αποτελέσματα των εξετάσεων, άρχισα να σκέφτομαι…

Η κρίση στη μαχόμενη δικηγορία με οδήγησε στην συγκεκριμένη απόφαση.

Για να μην αποχωρίζομαι τον ενός έτους γιο μου, για πενταροδεκάρες πάντα, τρέχοντας πίσω από προθεσμίες, εξαγριωμένους και ανικανοποίητους πελάτες, κουρασμένους και κουραστικούς δημοσίους υπαλλήλους και όλα αυτά τα όμορφα, που γνώρισα και αγάπησα σε αυτήν την δουλειά τα τελευταία 10 χρόνια.

Τώρα πια, που μια ημέρα 34 ωρών δεν φτάνει να δουλεύω, για να εξασφαλίζω την περιβόητη Yves Saint Laurent -που ποτέ φυσικά δεν την επιθύμησα αλλά που κάθε νέα δικηγόρος που σέβεται τον εαυτό της πρέπει να έχει στην ντουλάπα της-, αποφάσισα πως θέλω να γίνω δημόσιος υπάλληλος.

Έτσι, μόνο για να σταματήσω να αγχώνομαι για την επιβίωση της οικογένειάς μου και να μπορώ να είμαι η μανούλα, που θέλω να είμαι για το παιδάκι μου και ελπίζω για ακόμα πολλά παιδάκια.

Πήρα, λοιπόν, την απόφαση να γίνω δικαστής.

Γιατί και αυτός είναι απλώς ένας δημόσιος υπάλληλος.

Ή τουλάχιστον έτσι πρέπει να θεωρεί τον εαυτό του.

Δεν είναι τίποτα περισσότερο από έναν υπάλληλο με εξειδικευμένες γνώσεις, που, απλώς, πρέπει να γνωρίζει πολύ καλά το αντικείμενό του και να εφαρμόζει τον Νόμο.

Αλλά κάπου εδώ άρχισαν τα ερωτηματικά…

Ποιον Νόμο;

Τι θα κάνω αν περάσω;

Θα γίνω αυτό που κοροϊδεύω;

Θα γίνω η γραφική εξαίρεση;

Πως θα κοιμάμαι ήσυχη τα βράδια, ξέροντας πως το νόμιμο δεν είναι και ηθικό; Ξέροντας πως το θετό δίκαιο, πολλές φορές, είναι «άδικο» και το φυσικό δίκαιο είναι πολλές φορές «παράνομο»;

Πώς θα καταφέρω να υποστηρίξω την τάξη και την ηθική και την νομιμότητα; Να καταδικάσω Σακκάδες και Ρωμανούς, να αθωώσω Παπακωνσταντίνους και Τσίπρες και Καμμένους;

Πως θα επιτρέψω την κατάσχεση του σπιτιού της κυρά-Τασίας, για τα χρέη του γιού της, που εγγυήθηκε, η έρμη, με ένα παλιόσπιτο;

Πώς θα επιτρέψω να βρεθεί στο δρόμο η Ελένη με τα 3 μωρά της;

Πώς θα χαίρομαι το δικό μου μωρό, αν ξέρω πως κάποιο μωρό κάπου πεινάει ή κρυώνει και το επέτρεψα;

Κάπου, σε κάποιο νομικό βιβλίο, είχα διαβάσει πως ακόμα και στα πολύ στενά όρια που θέτει ο Νομοθέτης, ακόμα κι εκεί, ο Δικαστής έχει τεράστια περιθώρια να κρίνει με βάση το εσωτερικό του, περί δικαίου, αίσθημα.

Και το πίστεψα.

Τότε.

Τώρα αμφιβάλλω λίγο.

Γιατί τόσα χρόνια στο κουρμπέτι παρατήρησα το εξής: Οι Δικαστές πάντα κρίνουν με βάση το εσωτερικό, περί δικαίου, αίσθημά τους. ΠΑΝΤΑ.

Το πρόβλημα είναι ότι με τον καιρό αυτό το ΑΙΣΘΗΜΑ περί «Δικαίου» μεταβάλλεται.

Και γίνεται αυτό που λέμε ΣΥΣΤΗΜΑ.

Και καμία αλλαγή ποτέ δεν ήρθε μέσα από το σύστημα.

Ή θα είσαι το σύστημα ή θα το παλεύεις.

Οι πραγματικά δίκαιοι Δικαστές αποτελούν συστημικό αυτοάνοσο και ως τέτοιοι αντιμετωπίζονται.

Με αγάπη

Κασσάνδρα

(Αγαπητή φίλη, πολύ δύσκολη υπόθεση να είσαι δικαστής σε προτεκτοράτο. Εγώ, αν ήμουν δικαστής, θα είχα παραιτηθεί αμέσως μόλις θα διαπίστωνα πως κανείς δεν οδηγήθηκε στην Δικαιοσύνη για την χρεοκοπία της χώρας μου. Ή, έστω, όταν το ΟΧΙ του δημοψηφίσματος έγινε ΝΑΙ. Βέβαια, στην Ελλάδα, οι δικαστές δίκαζαν και επί χούντας. Και επί χούντας υπήρχε …Δικαιοσύνη. Οι Έλληνες δικαστές είναι σαν τους υπόλοιπους σύγχρονους Έλληνες: Θλιβεροί. Κοιτάξτε πόσοι άνθρωποι έχουν θέσεις σε ό,τι πιο συστημικό υπάρχει -από κυβέρνηση και ΜΜΕ μέχρι όπου πάει το μυαλό σας-, βγάζουν και πάρα πολλά χρήματα αλλά υποστηρίζουν πως είναι αντισυστημικοί και πολεμούν το Σύστημα. Οπότε, συστημικός μάλλον είμαι εγώ. Οι Έλληνες δικαστές δεν θεωρούν πως είναι δημόσιοι υπάλληλοι, όπως λέτε εσείς ότι είναι. Και έχουν δίκιο. Οι Έλληνες δικαστές είναι ιδιωτικοί υπάλληλοι. Να σας θυμίσω την πρώτη διαδήλωση των Ελλήνων δικαστών μετά την χρεοκοπία και τους λόγους για τους οποίους έγινε. Σας εύχομαι το καλύτερο για εσάς και το παιδί σας. Να είστε καλά. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.