Venceremos

iliasΦίλε Πιτσιρίκο,
Πριν από αρκετούς μήνες, σου είχα στείλει ένα κείμενο για «το MATRIX» τονίζοντας πως ο μοναδικός ίσως τρόπος για να ξεφύγουν οι άνθρωποι από το virtual μεν αλλά δυστυχώς και πολύ reality σύμπαν που το σύστημα έχει δημιουργήσει για αυτούς είναι η μαζική παράκαμψη των κανόνων που ρυθμίζουν υποτίθεται αυτήν την «κανονικότητα».

Από ό,τι φυσικά φαίνεται, τίποτα από όλα αυτά δεν είναι «του παρόντος».

Το σύστημα επιβιώνει παγκοσμίως, διευρύνοντας συνεχώς το μέγεθος της φούσκας σε οικονομικό επίπεδο, ενώ στο πολιτικό-πολιτισμικό επίπεδο διαμορφώνει τις συνθήκες, προκειμένου να διαχειριστεί με τρόπο αποτελεσματικό τις συνέπειες που θα έχει στην κοινωνία το αναπόφευκτο σκάσιμο της φούσκας.

Φυσικά, τα χρονικά περιθώρια έχουν στενέψει για αυτούς επικίνδυνα, χωρίς όμως να έχουν αναλογικά αυξηθεί οι απειλές για την πολιτική τους κυριαρχία, κυρίως επειδή οι λαοί στερούνται ηγεσίας και οράματος, κινούμενοι εντελώς ανοργάνωτοι μπροστά στο ενδεχόμενο μιας πολύ ισχυρής σύγκρουσης μέσα στην κοινωνία.

Πιστεύω ότι έχουμε ήδη κάποια στοιχεία που μας επιτρέπουν να προχωρήσουμε σε ορισμένες προβλέψεις σχετικά με το σχέδιο δράσης του συστήματος, προκειμένου να διατηρήσει και να ενισχύσει την πολιτική του κυριαρχία.

Βέβαια, όλες οι πτυχές αυτού του σχεδίου – και ιδιαίτερα εκείνα που έχουν να κάνουν με κάποιες «παροχές» – δεν είναι για τον καθένα.

Εκείνο που σήμερα συμβαίνει δεν είναι τίποτα άλλο από την επαναχάραξη των συνόρων μεταξύ των χωρών και φυσικά των κοινωνικών στρωμάτων που θα βρεθούν στην πρώτη ταχύτητα και των υπολοίπων που θα πρέπει να παραμείνουν αποκλεισμένοι και να κατασταλούν σκληρά όταν και αν αυτό κριθεί αναγκαίο.

Μια τέτοια κατάσταση βιώνουν αυτή την στιγμή οι ΗΠΑ και σε μικρότερο βαθμό οι «ανταγωνιστές τους» στην παγκόσμια σκακιέρα Ρωσία και Κίνα.

Και στις τρείς αυτές χώρες-περιοχές μεγάλα τμήματα του πληθυσμού βρίσκονται αποκλεισμένα σε συνθήκες τριτοκοσμικής φτώχειας και ουσιαστικά «δεν υπάρχουν» –πέρα από τα σχέδια καταστολής της στρατιωτικοποιημένης αστυνομίας– για τις πολιτικές ελίτ που κυβερνούν.

Για όλους όσους μείνουν «εντός των τειχών» προσαρμογές που έχουν να κάνουν με ζητήματα «ατομικών και κοινωνικών ελευθεριών», όπως είναι η κατάργηση βασικών θεσμών ακόμα κι αυτής της κουτσής αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας-ολιγαρχίας και ο πλήρης έλεγχος στην διακίνηση της πληροφορίας και της ενημέρωσης θα πρέπει να γίνουν απολύτως σεβαστά.

Το κινέζικο καθεστώς -που από τα τέλη του περασμένου αιώνα αποτελεί τον κρυφό πόθο και το όνειρο του δυτικού καπιταλιστή- εκπλήσσει ειδικά στο κομμάτι του ελέγχου της πληροφορίας και της επικοινωνίας, με την επιτυχημένη λειτουργία ενός συστήματος απόλυτα ελεγχόμενου από την κυβέρνηση που συνδυάζει internet, FB, Twitter, live chat, e-bay, κλπ, κλπ σε μια και μοναδική εφαρμογή.

Το μάτι του μεγάλου αδελφού μπορεί πια εύκολα να τα παρακολουθεί όλα.

Εκτός της καταστολής, της προπαγάνδας και της πλήρους αντιδημοκρατικής διακυβέρνησης, το μενού προβλέπει σαν επιδόρπιο και την τούρτα με το κόκκινο κερασάκι στην κορυφή της σαντιγί.

Το γλυκό, βέβαια, δεν θα προσφέρεται σε όλους παρά τα αντιθέτου λεγόμενα.

Το «βασικό εισόδημα» έχει ήδη μπει στο λεξιλόγιο των κρατούντων στις προηγμένες δυτικές χώρες επειδή η μεσοπρόθεσμη εφαρμογή του –ιδίως μετά από το μοιραίο σκάσιμο της φούσκας– κρίνεται ως ένα απολύτως αναγκαίο μέτρο για την διατήρηση της κοινωνικής ειρήνης εκεί που αυτή πρέπει να διατηρηθεί.

Σε μεγάλο τμήμα του πληθυσμού στις περισσότερες χώρες του καπιταλιστικού πυρήνα, το βασικό εισόδημα θα είναι –και μάλιστα αρκετά σύντομα– πραγματικότητα.

Τα απαιτούμενα κονδύλια θα βρεθούν από την κατάρρευση των συστημάτων ασφάλισης και θα χρηματοδοτηθούν από όλους αυτούς που δεν θα δικαιούνται αυτήν την παροχή και βρίσκονται είτε εντός είτε εκτός των τειχών.

Το βασικό εισόδημα δεν θα είναι κατάκτηση των εργαζομένων αλλά επιλογή των καταπιεστών.

Και φυσικά, δεν θα αφορά χώρες όπως η Ελλάδα που έχει πέσει κατηγορία και λογαριάζεται πια σαν μέρος της πάλαι ποτέ μετα-κομμουνιστικής ανατολικής Ευρώπης.

Η ευκαιρία μάλλον χάθηκε κι από όσα γράφεις κι εσύ για τα mail που σου στέλνουνε καθώς και τις αντιδράσεις των κρετίνων φανατικών αναγνωστών του …Σωκράτη, δεν βλέπω κανένα λόγο για αισιοδοξία πέρα από τα γνωστά «venceremos» που μεταξύ μας λέμε για να φτιαχνόμαστε.

Πουθενά στην γη δεν υπάρχει φως στην άκρη του τούνελ, όμως στην Ελλάδα η ήττα γέννησε παραισθήσεις, βαθιά μελαγχολία και κρίσεις μεγαλείου μικρής χρονικής διάρκειας και πανικού που οδήγησε στη συνειδητή άρνηση της θλιβερής πραγματικότητας, και όχι σε σκέψεις και προβληματισμούς για την πιθανή ανατροπή της.

Το φθινόπωρο –γράφεις κι εσύ– πως όλοι θα υποχρεωθούν να αντικρύσουν την αλήθεια κατάματα, όμως γιατί θα πρέπει σώνει και καλά να αλλάξουν μετά κι από αυτήν τους την εμπειρία;

Επτά χρόνια χρεοκοπίας και ενάμιση χρόνο από το πρώτο «αριστερό» μνημόνιο, τι άλλαξε;

Νομίζω ότι ο Νίκος Γκάτσος το περιέγραψε υπέροχα στους στίχους που μελοποίησε ο Μάνος Χατζιδάκις: «Το γαρ πολύ του έρωτος γεννά παραφροσύνη, γι’ αυτό και ο Αλή Πασάς έπνιξε τη Φροσύνη». Ή κάπως έτσι.

Φιλιά από την Εσπερία

Ηλίας

ΥΓ Όταν «φύγει» κι ο Μίκης, δεν θα έχει μείνει κανένας από τους αληθινά μεγάλους. Τραγούδια, στίχοι και αναφορές στα λόγια και στα γραπτά μας, θα πηγαίνουν σταθερά πενήντα χρόνια πίσω. Μια κατάρρευση που δεν άφησε να βλαστήσει ούτε ένα καινούργιο λουλουδάκι στο χώμα. Κάποτε οι Έλληνες στον θρήνο μας μεγαλουργούσαμε. Τώρα «Μύκονος» και «Venceremos».

(Αγαπητέ Ηλία, πρέπει να χαιρόμαστε με την διαρκή πρόοδο του καπιταλισμού και τις τεράστιες φούσκες που δημιουργεί. Εγώ είμαι ενθουσιασμένος. Οι πολίτες του κόσμου θα πρέπει να πράξουν και να επιλέξουν. Ηλία, η Ελλάδα αλλάζει. Η ανάγκη την αλλάζει, όχι η επιλογή των Ελλήνων. Βέβαια, η ηλιθιότητα πανταχού παρούσα. Ηλία, αγάπες, αγκαλιές, χάδια και φιλιά. Αυτά έχουν ανάγκη οι άνθρωποι. Άντε, και κάτι να τρώνε. Θα την βρούμε την άκρη. Η ανθρωπότητα θα νικήσει. Εμείς είμαστε μόνο ένα ελάχιστο κομμάτι της ανθρωπότητας στην πορεία της. Που θα συνεχιστεί και μετά από εμάς. Εμείς ζούμε ακόμα στην πρωτόγονη περίοδο της ανθρωπότητας. Αλλά ο άνθρωπος θα προχωρήσει. Πάντα προχωράει. Venceremos. Κι ας μην είμαστε εμείς εδώ. Να είσαι καλά.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.