Μένουμε Ευρώπη με την Αγία Τριάδα

vouliΈχω γράψει πολλές φορές ότι πιστεύω πως καμία αλλαγή δεν πρόκειται να γίνει στην Ελλάδα -και ποτέ η Ελλάδα δεν πρόκειται να γίνει ένα σύγχρονο κράτος-, αν δεν γίνει διαχωρισμός Κράτους-Εκκλησίας.

Το 2005, ναι το 2005, τους πρώτους μήνες του μπλογκ, έγραφα:

“Ποιος θα κάνει επιτέλους τον διαχωρισμό Κράτους – Εκκλησίας, το απαραίτητο βήμα για να μπει η χώρα στον 21ο αιώνα έστω και καθυστερημένα;”

Επίσης, έγραφα:

“Δεν μπορεί να γίνει κανένας πραγματικός εκσυγχρονισμός στο όνομα της Αγίας και Ομοούσιας και Αδιαιρέτου Τριάδος.”

Ο διαχωρισμός Κράτους-Εκκλησίας δεν έγινε.
Η πρόταση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Τάσου Κουράκη το 2013 να καταργηθεί η μισθοδοσία των ιερέων από το Κράτος ή, αν αυτό είναι δύσκολο να γίνει, να ακολουθηθεί αυτό που συμβαίνει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες –όπως Γερμανία, Γαλλία κλπ- και να πληρώνουν φόρο για την Εκκλησία όσοι πολίτες δηλώνουν κατά την υποβολή της φορολογικής τους δήλωσης πως είναι χριστιανοί ορθόδοξοι, δεν προχώρησε.

Αφού η Ελλάδα θέλει τόσο πολύ να ανήκει στην Ευρώπη, γιατί είναι η μόνη ευρωπαϊκή χώρα στην οποία δεν έχει γίνει διαχωρισμός Κράτους-Εκκλησίας;

Γιατί η Ελλάδα είναι η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που το Σύνταγμά της ξεκινάει με επίκληση στην Αγία Τριάδα;

Στην Ελλάδα υπάρχει σήμερα η ευκαιρία να γίνει επιτέλους διαχωρισμός Κράτους-Εκκλησίας.

Ο διαχωρισμός του Κράτους από την Εκκλησία θα κάνει καλό και στο Κράτος και στην Εκκλησία.

Στο παρελθόν, ήταν η παρέμβαση της Εκκλησίας στις εκλογές που έκανε τις κυβερνήσεις και τα πολιτικά κόμματα να κάνουν πίσω σε αυτό το θέμα· να θυμίσω πως ο πρωθυπουργός Σημίτης είχε στείλει τον Σκανδαλίδη στον αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο για το θέμα της καύσης των νεκρών, ο Χριστόδουλος απείλησε πως, αν ψηφιστεί η καύση των νεκρών, θα πάρει κομματική θέση στις εκλογές, ο Σκανδαλίδης έφυγε με την ουρά στα σκέλια, ο Σημίτης έκανε πίσω στην καύση των νεκρών, και, βέβαια, ο Χριστόδουλος πήρε κομματική θέση στις εκλογές.

Σήμερα, οι εκλογές δεν έχουν καμία σημασία στην Ελλάδα.

Ό,τι και να ψηφίσεις, κυβερνούν οι “εταίροι” και οι δανειστές.

Πρέπει να είσαι εντελώς κομματόσκυλο ή καθυστερημένος, για να μην αντιλαμβάνεσαι πια πως δεν έχει καμία σημασία αν στην Ελλάδα θα είναι κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ, η Νέα Δημοκρατία ή οποιοσδήποτε άλλος.

Αν οι Έλληνες δεν απελευθερώσουν τη χώρα τους, οι εκλογές δεν θα έχουν ποτέ ξανά σημασία.

Πάντως το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι και επίσημα προτεκτοράτο και οι εκλογές είναι διακοσμητικές, δίνει την ευκαιρία να γίνει επιτέλους ο διαχωρισμός Κράτους-Εκκλησίας. Ή διαχωρισμός Προτεκτοράτου-Εκκλησίας.

Ας πάρει η Εκκλησία κομματική θέση στις εκλογές. Χέστηκε η φοράδα στ’ αλώνι.

Θα έπρεπε τα μεγάλα κόμματα να αγνοήσουν την Εκκλησία και να προχωρήσουν στον διαχωρισμό Κράτους-Εκκλησίας, αποδεικνύοντας ότι όντως είναι ευρωπαϊκά κόμματα.

Αλλά ούτε αυτό δεν μπορεί να γίνει στην Ελλάδα.

Μένουμε Ευρώπη. Με την Αγία Τριάδα.

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.