V for Vlychada

vlychadaΚαλησπέρα Πιτσιρίκο
Γεια σου και χαρά σου. Σου γράφω για να σου αφηγηθώ μια ιστορία που κάτι θα σου θυμίζει δεν μπορεί.
Ζω σ’ ένα νησί του Αιγαίου που έχεις επισκεφθεί κι εσύ νομίζω, τη Σαντορίνη, ένα νησί που το αγαπάμε για χίλους λόγους -και γιά άλλους τόσους λόγους μας πληγώνει-, αλλά συνεχίζουμε να το αγαπάμε. Ειδικά εμείς που είμαστε …εσωτερικοί μετανάστες.

Τελευταία, ειδικά από τότε που άρχισε η κρίση και το νησί έγινε El Dorado, κάποιοι αρκετά μάγκες το πληγώνουν κι αυτοί για ίδιον όφελος κατά συρροήν και κατ’ εξακολούθησιν, με πρόσχημα την ανάπτυξη -εννοούν της τσέπης τους.

Μια μέρα ετοιμαζόμουν να πάω στην παραλία να σου στείλω φωτογραφία με πατούσα.

Διάλεξα μία παραλία του νησιού, την Βλυχάδα, που την .αγαπούμε πολλοί για πολλούς λόγους, μια παραλία ξεχωριστή- όπως κι εσύ- και ανεπανάληπτη όπως το γράψιμό σου. Καλό ε;

Κάποιοι λένε οτι μοιάζει με γλυπτό του Gaudi και στέλνουν τους τουρίστες να την φωτογραφίσουν και να τη θαυμάσουν στα τουράκια.

Άλλοι την παρομοιάζουν με σεληνιακό τοπίο -lunar beach- και στέλνουν κι αυτοί τουρίστες.

Την αγαπούν οι γυμνιστές κΑι οι εναλλακτικοί και οι χίπστερ· καποιοι την αποκαλούν gay friendly.

Άλλοι πιστεύουν ότι έχει καλή ενέργεια και κάνουνε γιόγκες και τάι τσι και διαλογισμούς, άλλοι πάλι την προτιμούν για τα οκτωβριανά τους μπάνια επειδή κρατάει περισσότερη ώρα τον ήλιο,
κι αλλοι πάλι απλά αγαπούν το τοπίο, τα νερά, τα χρώματα το ηλιοβασίλεμα την μοναδική του ηρεμία, τα λαξευμένα βράχια που σε κάνουν να ονειρεύεσαι με κλειστά και με ανοιχτά μάτια και το ότι παραμένει ένα από τα λίγα πλέον άχτιστα και ΑΝΑΞΙΟΠΟΙΗΤΑ τοπία στο νησί, όπου η φασόν αισθητική και τουριστική πρακτική δεν έχει ενσκύψει.

Από πατούσα, όμως, συνάντησα φάση ΚΑΤΑΠΑΤΟΥΣΑ…

vlychada1Οικοδομή με αμφιλεγόμενη άδεια, χωρίς πινακίδα, ανεγείρεται σιγανά σιγανά και καθόλου ταπεινά, με προοπτική πεντάστερου υπόσκαφου. Τα έργα στον αιγιαλό μέσα σε ζώνη λιγότερο από 150 μέτρα.

Ευτυχώς, νοιάζονται ακόμα κάποιοι και κινητοποιήθηκαν· έγραψαν κι ένα κείμενο, πήγαν και βγάλανε φωτογραφίες την ωρα που πάγωνε η μπετονιέρα τα τσιμέντα, κι έφευγε κλεφτά.

Συναντιόμαστε, γι’ αυτό το λόγο, άνθρωποι και συζητάμε και το παλεύουμε.

Κανονίζουν βάρδιες, επικοινωνούν με το Δήμαρχο που έχει αποδεδειγμενα οικολογικες ευαισθησίες.

Οπότε σκέφτηκα εσένα και τις …πενιές σου ?

Να είσαι καλά

Χ.

Υ.Γ. Ο τοπικός τύπος τηρεί σιγή ιχθύος.
Υ.Γ.2 Ας σώσουμε την ομορφιά που μπορούμε ακόμα να δούμε.

(Αγαπητή φίλη, ποτέ δεν θα ξεχάσω την πρώτη φορά που είδα τη Σαντορίνη. Το σαγόνι μου έφτασε στο πάτωμα. Βέβαια, ήταν ολοφάνερο τι επρόκειτο να ακολουθήσει. Δεν θα ξεχάσω ποτέ πως η υπουργός του ΠΑΣΟΚ επί Σημίτη, Ελισάβετ Παπαζώη, όταν προέκυψε παρανομία με το σπίτι της στη Σαντορίνη, είχε πει “έτσι κάνουν όλοι”. Η υπουργός το είχε πει αυτό. Για προσωπική παρανομία, η υπουργός είχε πει “έτσι κάνουν όλοι”. Και σήμερα αναρωτιούνται κάποιοι γιατί η χώρα χρεοκόπησε και οι πολίτες της την καταστρέφουν. Έλα ντε, γιατί; Ανέβασα το κείμενο και τις φωτογραφίες. Καλή συνέχεια. Να σας θυμίσω, με την ευκαιρία, πως πριν τις εκλογές του Μαΐου του 2012, το υπουργείο Περιβάλλοντος με νέο Προεδρικό Διάταγμα είχε αλλάξει το καθεστώς για την Βλυχάδα, προετοιμάζοντας το έδαφος για ανέγερση μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων στην περιοχή. Και αυτό έχει γίνει σε πολλές περιοχές στην Ελλάδα.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.