DiEM25

Αγαπητέ πιτσιρίκο,
Όπως και εσύ, είμαι υπέρ των δημοψηφισμάτων, των ανοικτών αμεσοδημοκρατικών διαδικασιών και κατά του συστήματος απονομής δικαιοσύνης
Το δημοψήφισμα του 2015 υπήρξε καθοριστικό για την πολιτική μου δράση.
Μέχρι τότε, είχα αναθέσει τις ελπίδες μου στο αντιπρσωπευτικό εκλογικό σύστημα, και πιο συγκεκριμένα στον Τσίπρα.

Θυμάμαι τη δημοσίευσή σου με την οποία συμφωνούσα “Η πρώτη φορά αριστερά έγινε πρώτη φορά Δημοκρατία” μόλις προκηρύχτηκε το δημοψήφισμα, την έντονη αντιπαράθεσή μου με στενά μέλη της οικογενείας μου που θα ψήφιζαν ΝΑΙ και την πηγαία χαρά μου, όταν ανακοινώθηκε η επικράτηση του ΟΧΙ.

Έπειτα συνειδητοποίησα πως Δημοκρατία στην Ελλάδα δεν υπάρχει.

Αποφάσισα να βγω από την νοοτροπία της εκλογικής ανάθεσης και να γίνω ενεργός πολιτικά και στον υπόλοιπο χρόνο που μεσολαβεί μεταξύ των εκλογικών αναμετρήσεων.

Ακολουθούσα τους πολιτικούς που αντιστάθηκαν παραιτούμενοι από την κυβέρνηση και περισσότερο τον Λαφαζάνη, την Κωνσταντοπούλου και τον Βαρουφάκη.

Για μεγάλο διάστημα δεν μπορούσα να τους ξεχωρίσω.

Οι δύο πρώτοι ίδρυσαν ένα κόμμα στην ίδια λογική με τα παλαιά κόμματα, δηλαδή έβγαλαν κάποιες θέσεις με τις οποίες σε γενικές γραμμές συμφωνώ και με την συμμετοχή μου στις εκλογές καλούμαι ψηφίζοντας τους να τους υποστηρίξω.

Πήγα μάλιστα σε δυο-τρεις συγκεντρώσεις και η λογική ήταν, ένας ηγέτης που μιλάει και οι ψηφοφόροι που χειροκροτούν.

Έδωσα τα στοιχεία μου για να συνεισφέρω και δεν με ειδοποίησε κανείς.

Τα προτάγματά τους, η Δικαιοσύνη, η Διεκδίκηση των πολεμικών αποζημιώσεων, η Διαγραφή του χρέους, η Διαφάνεια, η Δημοκρατία και η έξοδος από το ευρώ αναφέρθηκαν μόνο σε εθνικό επίπεδο, αγνοώντας το ευρωπαϊκό περιβάλλον στο οποίο κινούμαστε.

Ο τρίτος μαζί με άλλους παγκόσμιους φιλοσόφους όπως ο Τσόμσκι, ο Ζίζεκ και καλλιτέχνες όπως ο Κεν Λόουτς συνίδρυσε το DiEM25, ένα κίνημα για τον εκδημοκρατισμό όλης της Ευρώπης.

Ζήτησε από τα μέλη του DiEM25 σε όλη την Ευρώπη να αυτοοργανωθούν και, εφόσον συμφωνήσουν πέντε μέλη μεταξύ τους, να προτείνουν πολιτικές σχετικά με την διαφάνεια, το μεταναστευτικό και την οικονομία σε πρώτη φάση, έτσι ώστε οι επίσημες θέσεις να προκύψουν κατόπιν των προτάσεων των μελών από τα κάτω.

Αξιοποιώντας το διαδίκτυο, έχουν ήδη διεξαχθεί πέντε ψηφοφορίες μεταξύ των μελών για το μανιφέστο, την Συντονιστική Επιτροπή, το δημοψήφισμα στην Ιταλία και το Brexit, ενώ συγκροτήθηκε Επικυρωτικό Συμβούλιο με 100 μέλη που προέκυψαν κατόπιν κληρώσεως, όπως γινόταν στην Αθηναϊκή Δημοκρατία.

Σήμερα το DiEM25 έχει χιλιάδες μέλη σε όλη την Ευρώπη, ειδικά στην Γερμανία και έχουν δημιουργηθεί αυθόρμητες ομάδες πολιτών σε δεκάδες πόλεις (Παρίσι, Βερολίνο, Βαρκελώνη, Λονδίνο κλπ).

Αυθόρμητες ομάδες έχουν γίνει και στην Ελλάδα στις μεγάλες πόλεις και το δίκτυο συνεχώς διευρύνεται.

Ο ίδιος ο Βαρουφάκης είναι διαπρεπής οικονομολόγος, έχοντας πέσει μέσα σε όλες του τις προβλέψεις από το 2008, καλείται να μιλήσει σε όλη την Ευρώπη και συγκεντρώνονται πλήθη για να τον ακούσουν ενώ είναι παγκοσμίου φήμης συγγραφέας.

Ως πολιτικός, συμμετείχε στην διαπραγμάτευση φέρνοντας βάσιμες διαφωνίες, υποστηρίζοντας πως το μνημόνιο δεν βγαίνει αρνούμενος να το υπογράψει και καταστρώνοντας plan B, ως όφειλε, αφού είχε προβλέψει την εξέλιξη με το κλείσιμο των Τραπεζών.

Την επομένη του δημοψηφίσματος, παραιτήθηκε αμέσως από υπουργός Οικονομικών, μόλις συνειδητοποίησε πως η κυβέρνηση δεν θα τηρούσε την λαϊκή ετυμηγορία και όχι αφού προκηρύχτηκαν πρώτα νέες εκλογές.

Στην παρουσίαση του βιβλίου του “Η αρπαγή της Ευρώπης” είπε πως μας έχουν πείσει πως υπάρχει ευρωπαϊκός μονόδρομος (Euro-TINA) και πως στην Ευρωζώνη δεν αλλάζουν οι κανόνες.

Την Euro-TINA υποστηρίζουν τόσο ο Σόιμπλε όσο και η ΛΑΕ, ενώ η αλήθεια είναι πως οι εκάστοτε κανόνες είναι καθαρά θέμα πολιτικής βούλησης.

Για το ευρώ είπε πως δεν έπρεπε να είχαμε μπει αλλά, από την στιγμή που μπήκαμε, θα είναι χειρότερα αν βγούμε, θυμίζοντας το “δεν μπορείς να βουτήξεις δυο φορές στο ίδιο ποτάμι” του Ηράκλειτου.

Προειδοποίησε για τους κινδύνους εκφασισμού της κοινωνίας σε περίπτωση εθνικού απομονωτισμού και, ως γνήσιος Ευρωπαϊστής, μιλάει για την πολιτική ενοποίηση της Ευρώπης μέσα από την ανακύκλωση των πλεονασμάτων και την έκδοση ευρωομολόγου.

Επομένως, πιτσιρίκο, και αφού δεν υπάρχει κάτι άλλο αποφάσισα με ποιους θα παλέψω για τον εκδημοκρατισμό της Ελλάδας.

Carpe Diem,
με πολλή αγάπη,
postman

(Αγαπητέ φίλε, νομίζω πως ο Γιάνης Βαρουφάκης φέρθηκε πολύ έξυπνα, μη συμμετέχοντας στις εκλογές μετά το δημοψήφισμα. Η πρωτοβουλία του είναι πολύ ενδιαφέρουσα. Δεν χρειάζονται συγκρίσεις ανάμεσα σε πρόσωπα που βρίσκονται απέναντι στη λεηλασία της Ελλάδας. Τους ενώνουν -και μας ενώνουν- πολύ περισσότερα από αυτά μπορεί να τους -και να μας- χωρίζουν. Ποτέ δεν κατάλαβα γιατί οι άνθρωποι προσπαθούν να βρουν τα ελάχιστα σημεία -ή το ένα σημείο- διαφοράς και δεν στέκονται σε όλα αυτά που τους ενώνουν. Σε κάθε περίπτωση, ζούμε σε μια πολύ ενδιαφέρουσα εποχή και θα ήταν πολύ καλύτερα αν όλοι την αντιλαμβάνονταν ως τέτοια. Στο κείμενο “Η πρώτη φορά αριστερά έγινε πρώτη φορά Δημοκρατία” είχα πέσει πολύ έξω γιατί δεν είχα αντιληφθεί πως ο Τσίπρας έκανε δημοψήφισμα και υποστήριζε το ΟΧΙ, ενώ ήθελε να νικήσει το ΝΑΙ. Με παρηγορεί κάπως το γεγονός πως ακόμα και άνθρωποι που ήταν κοντά του εκείνη την εποχή -όπως ο Γιάνης Βαρουφάκης- δεν το είχαν αντιληφθεί. Να είστε καλά. Α, τα κολακευτικά λόγια στην αρχή του κειμένου τα έβγαλα γιατί δεν χρειάζονται. Για να μου γράφετε, μάλλον με εκτιμάτε λίγο.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.