Τι σημαίνει για την Ελλάδα η απόφαση του Eurogroup

Η απόφαση του Eurogroup που αναφέρεται σε συμφωνία που “θα γίνει” μετά από “πολλή δουλειά” και δεν περιέχει καμία δέσμευση για τον χρόνο ολοκλήρωσης της αξιολόγησης από τις δυο πλευρές, επιτρέπει σε όλους να “πανηγυρίζουν”, ενώ οι Έλληνες κάνουν ακόμα πως δεν καταλαβαίνουν.

Επειδή κάποιοι μπορεί, όντως, να μην καταλαβαίνουν, τα πράγματα είναι απλά:

Είναι πια αντιληπτό και παραδεκτό από όλους πως, αν η Ελλάδα θέλει να κάνει έστω και μισό βήμα μπροστά και να μην καταστραφεί εντελώς, θα πρέπει να βγει από το ευρώ και πως η παραμονή της στην ευρωζώνη δεν είναι θετική πια ούτε για την Ευρωπαϊκή Ένωση, ούτε για την Ελλάδα.

Αυτό είναι γνωστό από το 2010 -τουλάχιστον- αλλά τώρα πια το παραδέχονται και το αποδέχονται άπαντες· η πραγματικότητα είναι πολύ σκληρή για να την αγνοήσεις.

Δεν είναι μόνο η Ελλάδα που τελειώνει, είναι το ευρώ που τελειώνει. Όχι μόνο για την Ελλάδα.

Η Ελλάδα δεν μπορεί να βγει τώρα από το ευρώ γιατί ακολουθούν εκλογές στην Ολλανδία, την Γαλλία και -κυρίως- την Γερμανία.

Η έξοδος της Ελλάδας τώρα -μετά το Brexit- θα έδινε φτερά στα εθνικιστικά και ευρωσκεπτιστικά κόμματα που είναι, ούτως ή άλλως, σε μεγάλη άνοδο.

Αυτό δεν το θέλει η Ευρωπαϊκή Ένωση, δηλαδή δεν το θέλει η Γερμανία.

Έξοδος της Ελλάδας τώρα, με τον Τραμπ να παραμονεύει και να απειλεί, τις αγορές πάντα έτοιμες, και τις εκλογές στις ευρωπαϊκές χώρες, θα σήμαινε πολύ άγριες και ανεξέλεγκτες καταστάσεις για την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Επίσης, την Ελλάδα δεν την συμφέρει να βγει από το ευρώ στο ξεκίνημα της τουριστικής περιόδου, αφού ο τουρισμός είναι ο μόνος τομέας που φέρνει ακόμα ψηλά έσοδα στην χώρα και σε εκατοντάδες χιλιάδες ελληνικά νοικοκυριά.

Μέχρι τον Ιούλιο, η Ελλάδα θα πρέπει να πληρώσει 10,5 δισεκατομμύρια ευρώ.

Το ποσό δεν βγαίνει.

Το πρόβλημα είναι πως οι εκλογές στην Γερμανία είναι τον Σεπτέμβριο.

Η Άνγκελα Μέρκελ και ο Μάρτιν Σουλτς -ο οποίος είναι Μέρκελ με μούσι- θα επιθυμούσαν το θέμα της Ελλάδας να μην σκάσει πριν τις γερμανικές εκλογές.

Προφανώς, θα υπάρξει κάποια πολιτική “λύση”, για να πάρει μια μικρή ακόμα αναβολή η χρεοκοπία της Ελλάδας.

Η Ελλάδα οδεύει και προς την τυπική χρεοκοπία.

Η χώρα χρεοκόπησε το 2010, Έλληνες και Ευρωπαίοι έκαναν πως δεν το κατάλαβαν -ο καθένας για τους δικούς του λόγους- αλλά η χρεοκοπία δεν το αγνόησε.

Είναι προφανές πως η συμφωνία για την τυπική χρεοκοπία της Ελλάδας έχει γίνει.

Τυπικό είναι το ζήτημα, βρε αδερφέ.

(Το έθνος πρέπει να ταυτίσει το εθνικόν με το αληθές, είχε πει ο Διονύσιος Σολωμός. Διακόσια χρόνια μετά, οι Έλληνες επιμένουν στα ψέματα. Και τα ψέματα πληρώνονται.)

(Δεν επιτρέπεται η αναδημοσίευση των κειμένων μου από σάιτ και μπλογκ. Αντιθέτως, επιβάλλεται η κοινοποίηση στο Facebook. Ειδικά, αν είστε όμορφοι. Ευχαριστώ.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.