Timeline

Καλέ μου Πιτσιρίκο, ωραία και σωστά τα γράφεις. Όμως ποιος θα φωνάξει σήμερα «Πρώτα η Ελλάδα»; Η πολιτική ηγεσία του τόπου κι από ιδρύσεως του νεοελληνικού κράτους ήταν απόλυτα ξεπουλημένη, σχεδόν πράκτορες των ξένων.

Θυμίζω απλά τους τίτλους των πρώτων Ελληνικών κομμάτων: Αγγλικό, Γαλλικό και Ρωσικό.

Οι προστάτιδες δυνάμεις, που με την ναυμαχία στο Ναυαρίνο έδωσαν την «ανεξαρτησία» στους Έλληνες, επειδή δεν τα έβρισκαν στην αρχή μεταξύ τους, έφεραν για κυβερνήτη τον Καποδίστρια που τον καθάρισαν γρήγορα οι ντόπιοι κοτζαμπάσηδες γιατί έβλεπαν πως ήθελε να ξεριζώσει τις παραδόσεις της …Οθωμανικής αυτοκρατορίας.

Μετά ήρθε ο «φιλέλληνας» Όθωνας μαζί του και όλοι οι Βαυαροί αυλικοί και χωροφύλακες για να “λειτουργήσει” η διοίκηση σωστά.

Η απομάκρυνση του Όθωνα και η αντικατάστασή του με τον Δανό πρίγκηπα Γεώργιο τον Α΄ σηματοδοτεί το γεγονός πως η Βρετανία αποκτά κυρίαρχη θέση πια στην πολιτική ζωή του νεοσύστατου κράτους.

Με την έλευση του εκλεκτού τους στην Αθήνα οι Εγγλέζοι δίνουν προίκα στην Ελλάδα τα Επτάνησα.

Τα επόμενα χρόνια η αγγλική επικυριαρχία δεν αμφισβητείται από κανέναν άλλον εκτός από τους Γερμανούς, οι οποίοι βλέπουν την δύναμη τους να αυξάνεται σταδιακά με την ενοποίηση της χώρας τους και στη συνέχεια με την συντριβή των Γάλλων και των Αυστριακών την δεκαετία 1860 και 1870.

Διαβλέποντας σωστά τις εξελίξεις, οι Εγγλέζοι βρίσκουν στο πρόσωπο του ικανότατου Ελευθέριου Βενιζέλου τον άνθρωπο που θα λειτουργήσει ως αντίβαρο στον γερμανόφιλο βασιλιά Κωνσταντίνο τον Β.

Την στιγμή που η Αγγλία ήθελε την Ελλάδα στο πλευρό της, κατά την διάρκεια του Μεγάλου Πολέμου, δεν δίστασε να βομβαρδίσει τον Πειραιά και την Αθήνα, να στείλει στρατό στην Μακεδονία και να προχωρήσει σε αυτό που έμεινε στην ιστορία αργότερα ως «ο εθνικός διχασμός».

Ακόμα και μετά την ανακήρυξη της δικτατορίας του γερμανόφιλου φασίστα Μεταξά, οι Εγγλέζοι έχοντας back up τον δικό τους Γεώργιο, ήταν σίγουροι πως η Ελλάδα θα έβγαινε στο πλευρό της Γηραιάς Αλβιόνας στον πόλεμο που όλοι περίμεναν πως θα ακολουθούσε.

Μετά την απελευθέρωση επαναφέρουν γρήγορα τον βασιλιά μαζί με τον επόμενο δικό τους άνθρωπο, τον όχι και ιδιαίτερα ικανό Γεώργιο Παπανδρέου, αλλά τα πράγματα έχουν τόσο πολύ ζορίσει που αναγκάζονται να αποσύρουν στρατεύματα από το μέτωπο της Ιταλίας για να συντρίψουν την αντίσταση του ΕΛΑΣ στα Δεκεμβριανά.

Κι όταν οι Βρετανοί δεν αντέχουν άλλο, παραδίνουν την σκυτάλη στους Αμερικανούς.

Εμφύλιος, Παπάγος, Καραμανλής, χούντα, Κυπριακή τραγωδία και μετά πάλι Καραμανλής.

«Αλλαγή», ΠΑΣΟΚ-ΝΔ, Ευρωζώνη, χρεοκοπία, κατάρρευση.

Ξανά ΠΑΣΟΚ -αυτή την φορά σε απόχρωση του ροζ- κι ετοιμαζόμαστε πάλι για έναν ακόμα γύρο ΠΑΣΟΚ-ΝΔ.

Από την είσοδο της Ελλάδας στην ζώνη του ευρώ, φαίνεται πως ο ρόλος της Γερμανίας στο Ελληνικό Θέμα αναβαθμίζεται διαρκώς.

Μετά δε την χρεοκοπία της Ελλάδας το 2010, η πατρίδα μας μετατρέπεται και επισήμως σε ένα γερμανικό προτεκτοράτο.

Όλα τα παραπάνω συνηγορούν σε ένα και μοναδικό συμπέρασμα.

Μονάχα αν βρεθεί ένας άλλος ικανός πολιτικός του διαμετρήματος του Λευτεράκη, ο οποίος θα πάρει την εντολή και την στήριξη από τις ΗΠΑ, θα ακούσουμε από τα χείλη του και εντελώς προσχηματικά το σύνθημα «πρώτα η Ελλάδα».

Φυσικά, κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί αλλά και να συμβεί δεν θα έχει καμία ιδιαίτερη σημασία για τον ελληνικό λαό.

Τον ποιόν;

Τι ρόλο έπαιξε στα αλήθεια σε όλη αυτή την πορεία του χρόνου –πέρα από εκείνον του φανατικού οπαδού κομμάτων– ο ελληνικός λαός;

Με εξαίρεση την εποχή της κατοχής και του απελευθερωτικού αγώνα –αλλά και τότε με πολλά αστεράκια κι αποσιωπητικά–, ο λαός ήταν ουσιαστικά απών.

Είναι ο μοναδικός που θα έπρεπε και για το δικό του συμφέρον να βροντοφωνάξει το «Πρώτα η Ελλάδα» αλλά σιωπά κι αδιαφορεί επιδεικτικά.

Μοιάζει σαν έχει αποδεχτεί το πεπρωμένο του μοιρολατρικά.

Μοιάζει σαν να μουρμουρίζει, σκύβοντας το κεφάλι, πως καλύτερα με τους μισθούς της Βουλγαρίας και μέσα στην ΕΕ, παρά στο «άγνωστο» έξω από αυτήν.

Κι έτσι, τελικά, είτε θα μας πετάξουν έξω από την Ευρωζώνη, είτε θα μάθουμε ένα ωραίο πρωί πως η ΕΕ διαλύθηκε.

Και θα πέσουμε, ως συνήθως, από τα σύννεφα.

Αμέτοχοι και τρομαγμένοι μπροστά στην φοβερή μπότα της Ιστορίας.

Ανάξιοι εραστές της ελευθερίας και της δικαιοσύνης.

Ή, όπως λέει όμορφα κι ο ποιητής, «θα πεθάνω μια βραδιά σαν όλες τις βραδιές, χωρίς να σχίσω την θολή γραμμή των οριζόντων».

Φιλιά πολλά από την Εσπερία

Ηλίας

Υ.Γ. Για να ειπωθεί πάντως το «πρώτα η Ελλάδα» θα πρέπει να βάλουμε σε πρώτη θέση την κοινωνία και τους συνανθρώπους μας και σε δεύτερη τους εαυτούληδες μας. Εδώ όμως πεθαίνουμε, ο καθένας με τον δικό του τρόπο, και διαγωνιζόμαστε για το ποιος φτύνει το λιγότερο αίμα από το στόμα του.

(Αγαπητέ Ηλία, δεν ξέρω τι κάνει ο λαός αλλά εγώ θα το γράψω αυτό που σκέφτομαι. Δεν είμαι λαός -δηλαδή μάζα- αλλά ένας πολίτης. Πρέπει να γίνουμε πολίτες και όχι λαός. Ο λαός -ως μάζα- δεν μετράει και οι ήττες πέφτουν βροχή. Ηλία, έχω γράψει πολλές φορές πως δεν γράφω για να αλλάξω τον κόσμο -δεν έχω ψευδαισθήσεις- αλλά για προσωπική εκτόνωση και επιβίωση. Αλλά θα το γράψω αυτό που σκέφτομαι. Αυτό μπορώ, αυτό κάνω. Ηλία, ο Όθωνας δεν ήρθε μόνος του. Οι Έλληνες ζήτησαν βασιλιά. Και τον επόμενο βασιλιά οι Έλληνες τον ζήτησαν. Ηλία, όποιος έχει διαβάσει καλά την Ιστορία, θα ζήσει βυθισμένος στην απελπισία. Εγώ πιστεύω στο θαύμα, πιστεύω στους ανθρώπους, πιστεύω στο άλμα συνείδησης. Να είσαι καλά.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.