Ο Ερντογάν τα παίζει όλα για όλα

Κρίνοντας από τις αντιδράσεις του Ταγίπ Ερντογάν, δεν πρέπει να πηγαίνουν και πολύ καλά για αυτόν οι δημοσκοπήσεις για το δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου για τη συνταγματική μεταρρύθμιση που θα μετατρέψει το πολίτευμα της Τουρκίας σε προεδρική δημοκρατία και τον Ερντογάν σε σουλτάνο.

Με αφορμή την απαγόρευση από τις ολλανδικές αρχές της προγραμματισμένης ομιλίας του τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μελβούτ Τσαβούσογλου στο τουρκικό προξενείο στο Ρότερνταμ -και την απόσυρση της άδειας προσγείωσης του αεροσκάφους που θα τον μετέφερε- ο Ερντογάν απείλησε με εκδίκηση την Ολλανδία και χαρακτήρισε τους υπουργούς της ολλανδικής κυβέρνησης «απομεινάρια των ναζί και φασίστες».

Ναζί οι Ολλανδοί, ενώ πριν από μερικές ημέρες, ο Ερντογάν είχε κατηγορήσει την γερμανική κυβέρνηση για ναζιστικές μεθόδους, λόγω απαγόρευσης συγκεντρώσεων στην Γερμανία για την ομιλία Τούρκου υπουργού.

Βέβαια, η χώρα που ακολουθεί σήμερα ναζιστικές μεθόδους δεν είναι ούτε η Γερμανία, ούτε η Ολλανδία αλλά η Τουρκία, υπό την καθοδήγηση του Ερντογάν, αν και η στάση πολλών χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο θέμα των προσφύγων είναι πολύ υποκριτική.

Συλληψεις, διώξεις και βασανιστήρια “αντιφρονούντων” -δηλαδή όποιων δεν είναι με τον Ερντογάν- είναι καθημερινή πρακτική στην Τουρκία, μετά το πραξικόπημα.

Ο Ερντογάν κάνει δημοψήφισμα για συνταγματική μεταρρύθμιση που θα του επιτρέψει να έχει όλη την εξουσία στα χέρια του και να γίνει ο απόλυτος δικτάτορας, αλλά κατηγορεί Γερμανούς και Ολλανδούς ως ναζί.

Και, δυστυχώς, δεν βγήκε κάποιος Ευρωπαίος αξιωματούχος να του το πει αυτό κατάμουτρα· φοβούνται μην πλημμυρίσει την Ευρώπη με πρόσφυγες αλλά μάλλον ούτε αυτό θα το γλιτώσουν.

Ο Ερντογάν εκμεταλλεύεται τους τουρκικούς πληθυσμούς σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες -για να κάνει επίδειξη δύναμης-, ενώ και οι κυβερνήσεις της Γερμανίας και της Ολλανδίας εκμεταλλεύονται τις “μαγκιές” του Ερντογάν, για να κερδίσουν ψήφους ενόψει των εκλογών σε αυτές τις δυο χώρες.

Δεν ξέρω αν μπορεί να γίνει δημοκρατικό δημοψήφισμα στην Τουρκία του Ερντογάν· άλλωστε, δεν έχω και το δικαίωμα, αφού στην δημοκρατική Ελλάδα έγινε δημοψήφισμα πριν από 20 μήνες και το ΟΧΙ έγινε ΝΑΙ.

Αν ο Αλέξης Τσίπρας μετέτρεψε το ΟΧΙ σε ΝΑΙ -με τη συναίνεση όλων σχεδόν των κομμάτων και τη σιωπηρή αποδοχή της πλειοψηφίας των πολιτών-, γιατί να μην το κάνει και ο Ταγίπ Ερντογάν που είναι παντοδύναμος;

Πάντως, ο Ερντογάν τα παίζει όλα για όλα και είναι παίκτης.

Βέβαια, ο Ερντογάν είναι παίκτης για τον εαυτό του και όχι για τους Τούρκους πολίτες που μάλλον θα υποφέρουν πολύ τα επόμενα χρόνια.

Πολλοί θεωρούν ότι ο απρόβλεπτος Ερντογάν μπορεί να γίνει πάρα πολύ επικίνδυνος αν χάσει στο δημοψήφισμα, ενώ κάποιοι υποστηρίζουν πως ο Ερντογάν μπορεί να μην πάει σε δημοψήφισμα -αν δει πως το χάνει- και να προκαλέσει ένα επεισόδιο σε Αιγαίο ή Κύπρο, για να το αναβάλει.

Άλλοι πιστεύουν πως, σε περίπτωση που επικρατήσει το ΟΧΙ, η Τουρκία θα εμπλακεί σε εμφύλιο πόλεμο.

Πρέπει να είναι μεγάλη ηδoνή για ανθρώπους σαν τον Ερντογάν να έχουν στα χέρια τους τις ζωές και τις τύχες τόσων ανθρώπων.

Δεν μπορώ να τη συμμεριστώ αυτή την ηδoνή της δύναμης γιατί ανήκω στους ανθρώπους που δεν θα μπορούσαν να έχουν ούτε έναν υπάλληλο· μόνο και μόνο η σκέψη να έχω έναν υπάλληλο που η ζωή του θα εξαρτάται από εμένα, με τρομοκρατεί.

Πάντως, ο Ερντογάν είναι “φτιαγμένος”. Τον βλέπεις.

Η εξουσία τρελαίνει τους ανθρώπους.

Γι’ αυτό είναι λάθος να έχει την εξουσία ένας μόνο άνθρωπος.

Βλέποντας τον Ερντογάν να μετατρέπεται όλο και περισσότερο σε τρελό σκυλί, σκέφτομαι ένα ζευγάρι Τούρκων που γνώρισα πρόπερσι στις Κυκλάδες.

Ήταν δυο πολύ συμπαθητικοί άνθρωποι και ήθελαν να αγοράσουν ένα σπίτι στην Ελλάδα, για να γλιτώσουν από τον Ερντογάν.

Δεν είχαν καμία αμφιβολία πως ο Ερντογάν θα κάνει την Τουρκία κόλαση· και δεν ήθελαν να ζήσουν σε αυτή την κόλαση.

Ελπίζω να είναι καλά αυτοί οι δυο άνθρωποι.

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.