Εσείς ποιον εκπροσωπείτε;

Μετά την επίθεση στον Λουκά Παπαδήμο, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, έκανε μια δήλωση που με έβαλε σε σκέψεις.

Ο Νίκος Τόσκας είπε για τους αυτούς που έστειλαν τον φάκελο με την εκρηκτική ύλη στον Λουκά Παπαδήμο πως “Κανένας δεν τους έδωσε το δικαίωμα να το παίζουν εκδικητές, ο ελληνικός λαός τους έχει καταδικάσει και δεν εκπροσωπούν κανέναν άλλο εκτός από τον εαυτό τους”.

Θα μπορούσα να πω πως σε μια χώρα που η Δικαιοσύνη δεν υπάρχει -σε μια χώρα που χρεοκόπησε και κανείς δεν οδηγήθηκε στην Δικαιοσύνη-, όλοι μπορούν να πάρουν το “δικαίωμα” να το παίζουν εκδικητές. Το “δικαίωμα” τους το δίνει -κακώς- η ανύπαρκτη Δικαιοσύνη.

Επίσης, θα μπορούσα να πω πως δεν είμαι βέβαιος ότι ο ελληνικός λαός έχει καταδικάσει αυτούς που έστειλαν τον παγιδευμένο φάκελο. Δεν συμφωνώ με τον ελληνικό λαό -επίσης, η λέξη “λαός” σημαίνει “μάζα” και προτιμώ να μιλάμε για πολίτες- αλλά αυτή η έκρηξη χαράς στα social media, μετά την επίθεση, εμένα δεν μου φάνηκε για καταδίκη της επίθεσης στον Παπαδήμο.

Αυτό, όμως, που έκανε το μυαλό μου να μπει σε σκέψεις ήταν το “δεν εκπροσωπούν κανέναν άλλο εκτός από τον εαυτό τους”.

Δεν ξέρω ποιος θα αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση στον Παπαδήμο· πιθανότατα η Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς αλλά δεν υπάρχει ακόμα προκήρυξη.

Είμαι πια καχύποπτος με τους πάντες, αφού ζω στην Ελλάδα που είναι όλα διαλυμένα και σχεδόν οι πάντες μοιάζουν πρόθυμοι να ξεπουληθούν, αν δεν έχουν ξεπουληθεί ακόμα.

Επίσης, τα προηγούμενα χρόνια εμφανίστηκε “επαναστατική οργάνωση”, η οποία, αφού έκανε μερικές επιθέσεις και εκτέλεσε δυο ανθρώπους, ξαφνικά εξαφανίστηκε.

Ας δεχτώ πως τα μέλη των επαναστατικών οργανώσεων είναι αγνοί ιδεολόγοι και ας δεχτώ επίσης αυτό που είπε ο Τόσκας πως δεν εκπροσωπούν κανέναν άλλον εκτός από τον εαυτό τους.

Κι εδώ θέλω να θέσω ένα ερώτημα:

Ο Τόσκας ποιον εκπροσωπεί;

Η κυβέρνηση ποιον εκπροσωπεί;

Όχι μόνο αυτή η κυβέρνηση, και οι προηγούμενες.

Εκπροσωπούν κάποιους πέρα από τους εαυτούς τους;

Υπάρχει κάποια αντιστοιχία και συνέπεια σε λόγια και πράξεις στις κυβερνήσεις από το 2010 -τουλάχιστον- και μετά;

Γιατί αν υπάρχει συνέπεια, εκπροσωπούν αυτούς που τους ψήφισαν.

Αν δεν υπάρχει συνέπεια -που δεν υπάρχει- ποιον εκπροσωπούν;

Με το φτωχό μυαλό μου, οι ελληνικές κυβερνήσεις εκπροσωπούν τα συμφέροντα των μελών τους, της Γερμανίας και των Ελλήνων ολιγαρχών.

Αφού ο κ. Τόσκας δήλωσε πως οι επαναστάτες ή τρομοκράτες εκπροσωπούν μόνο τους εαυτούς τους, ας σκεφτεί και ποιον εκπροσωπεί ο ίδιος.

Προσοχή, δεν θέλω σε καμία περίπτωση να εξισώσω ανθρώπους που ασκούν ατομική βία με μια εκλεγμένη κυβέρνηση.

Όχι.

Αυτό που θέλω να πω είναι πως στην Ελλάδα σήμερα είμαστε πάρα πολύ κοντά στο ο καθένας μας να εκπροσωπεί μόνο τον εαυτό του.

Και αυτό είναι πάρα πολύ επικίνδυνο.

Αν ο καθένας εκπροσωπεί μόνο τον εαυτό του, η κοινωνία έχει πάει στο διάολο και το επόμενο στάδιο είναι το “όλοι εναντίον όλων”.

Ο πολίτης που βάλλεται από παντού και έχει εχθρό του το ίδιο του το Κράτος, δεν θέλει και πάρα πολύ για να ενθουσιαστεί με την τυφλή βία και με κάθε μορφή βίας.

Οι πολίτες που έχουν μάθει να κάνει ανάθεση στους πολιτικούς θα κάνουν ανάθεση και στους “εκδικητές”· αν δεν γίνουν και οι ίδιοι “εκδικητές”.

Αντί για βλακώδη κείμενα καταδίκης της ατομικής βίας -η κρατική βία είναι πάντα ιερή και επιθυμητή-, καλό θα ήταν γίνει κεντρικό αίτημα η απονομή Δικαιοσύνης.

Περιέργως, δεν έχω δει κάποιον επιφανή Έλληνα να ζητάει απονομή Δικαιοσύνης όλα αυτά τα χρόνια.

Μόνο τη βία ξέρουν να καταδικάζουν.

Κι όμως, η μόνη απάντηση στη βία είναι το να υπάρχει Δικαιοσύνη.

Κι εγώ δεν θα κουραστώ να το γράφω.

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.