Silver Alert

Τις προάλλες, χάσαμε τον θείο μου. Δεν πέθανε ο άνθρωπος, εξαφανίστηκε. Στην αρχή, δεν δώσαμε σημασία αλλά, μετά από δέκα μέρες, που έπρεπε να πληρώσουμε κάτι λογαριασμούς και δεν είχαμε μία, ανησυχήσαμε πάρα πολύ.

Ρωτήσαμε φίλους, γνωστούς και γείτονες αλλά κανείς δεν είχε δει τον θείο μου.

Τότε, εγώ τους είπα να βάλουμε τον θείο στο Silver Alert. Να εμφανιστεί μια φορά κι ένας από το δικό μας σόι στην τηλεόραση.

Να βλέπουμε τον θείο στον ΣΚΑΪ – στα διαλείμματα του Survivor- και να γουστάρουμε.

Να ζηλέψει και η οικογένεια του Ταφοχαρόπουλου που μένει στο από πάνω διαμέρισμα, και την έχει δει σταρ στην γειτονιά επειδή εμφανίστηκαν όλοι στην τηλεόραση, όταν ο γιος του Ταφοχαρόπουλου μαχαίρωσε την γυναίκα του, την πεθερά του και τον πεθερό του, και τους έθαψε στον κήπο.

Από τότε που βγήκαν σε όλα τα κανάλια για να πουν πως το παιδί τους ήταν μάλαμα και πως για το φονικό αποκλειστικοί υπεύθυνοι ήταν η νύφη τους, ο συμπέθερος και η συμπεθέρα, ο Ταφοχαρόπουλος και η γυναίκα του έχουν γίνει πολύ ψηλομύτες.

Δεν μιλάνε σε κανέναν στη γειτονιά. Μόνο αυτόγραφα που δεν μοιράζουν.

Τέλος πάντων, κάτσαμε γύρω από το τραπέζι και αρχίσαμε να συμπληρώνουμε τα στοιχεία του θείου.

Η θεία ήθελε να γράψουμε πως ο θείος μου είναι 1 και 90, αδύνατος, με ξανθά μαλλιά και γαλανά μάτια, και πως γεννήθηκε στο Λος Άντζελες.

Της είπα πως δεν χάθηκε ο Μπραντ Πιτ αλλά ο θείος ο Νώντας που είναι γύρω στο 1 και πενήντα, 150 κιλά, καραφλός, και γεννήθηκε στο Χουρχουλίδι.

Όταν φτάσαμε στην ηλικία, η θεία ήθελε να γράψουμε πως ο θείος ήταν πενήντα χρονών, για να μην φαίνεται η δική της ηλικία.

Και μάλιστα ήταν ανένδοτη.

Μέχρι να δεχτεί να γράψουμε πως ο 80χρονος θείος μου είναι 65 χρονών, έγινε στο τραπέζι του μoυνιού το πανηγύρι.

Όταν έφτασε η ώρα να διαλέξουμε την φωτογραφία που θα δώσουμε στο Silver Alert, η θεία έφερε μια φωτογραφία με έναν γαμπρό και μια νύφη.

Κοιτάω την φωτογραφία και της λέω “Ποιοι είναι αυτοί;”.

“Εγώ κι ο θείος σου” μου λέει.

Ήθελε να βάλουμε στο Silver Alert φωτογραφία από τον γάμο τους -πενήντα χρόνια πριν-, για να βγει κι αυτή στην τηλεόραση.

Σκέφτηκα να της πω να εξαφανιστεί κι αυτή για κάνα μήνα -για να την βάλουμε κι αυτήν στο Silver Alert- αλλά η θεία παίρνει σύνταξη και θα έχανα το χαρτζιλίκι που μου δίνει.

Η θεία έφερε κι άλλες φωτογραφίες του θείου που είχαν τραβηχτεί πριν από σαράντα χρόνια, ενώ μου έφερε και μια φωτογραφία του θείου από την πρώτη δημοτικού.

Θα ήμασταν οι πρώτοι που θα βάζαμε στο Silver Alert έναν ογδοντάχρονο με σχολική ποδιά, σάκα και γλειφιτζούρι.

Τελικά, βάλαμε μια φωτογραφία του θείου -είκοσι χρόνια πριν- από τα μπουζούκια.

Θα έχετε προσέξει πως, όταν εξαφανίζεται κάποιος, η οικογένειά του δίνει συχνά στη δημοσιότητα μια φωτογραφία με τον εξαφανισθέντα στα μπουζούκια.

Το κάνουν και με τους νεκρούς αυτό. Αν πάτε στα νεκροταφεία, οι φωτογραφίες των περισσότερων νεκρών πάνω στα μνήματα είναι φωτογραφίες από τα μπουζούκια.

Δηλαδή, η τελευταία εικόνα που έχουν οι άνθρωποι από τον νεκρό είναι ένας τύπος που είναι ντίρλα, έχει λύσει την γραβάτα, έχει ανοίξει το πουκάμισο και χαμογελάει σαν βλαμμένος, έχοντας πίσω του τον Νότη Σφακιανάκη.

Να έχεις ζήσει μια ολόκληρη ζωή, να έχεις δουλέψει σαν σκυλί, να έχει μεγαλώσει παιδιά και εγγόνια, και στο τέλος όλοι να σε θυμούνται από μια φωτογραφία στα μπουζούκια, με τη λουλουδού να σε ραίνει με γαρίφαλα.

Καλά κάνανε παλιά και τις θάβανε ζωντανές τις χήρες μαζί με τον άνδρα τους.

Αλλά αυτά τα ωραία έθιμα της Ινδίας -αντί να εξαπλωθούν σε όλο τον κόσμο- εξαφανίστηκαν σιγά σιγά.

Επειδή δεν ξέραμε τι φορούσε ο θείος, όταν εξαφανίστηκε, και επειδή δεν θέλαμε να να μας περάσουν για τίποτα γύφτους, γράψαμε πως φορούσε κοστούμι Ντόνα Κάραν, παλτό Μπρουκς Μπράδερς και παπούτσια Γκούτσι.

Θα κοιτούσαν οι περαστικοί τις ούγιες των ρούχων των ηλικιωμένων, για να δουν αν είναι ο δικός μας.

“Αχ, εσείς φοράτε κουστούμι Τόμι Χιλφίγκερ, αυτός που χάθηκε φορούσε Ντόνα Κάραν. Συγγνώμη, σας περάσαμε για άλλον!!!”.

Με τα στοιχεία που δώσαμε στο Silver Alert, ήταν σαν να ψάχναμε για άλλον άνθρωπο, οπότε ο θείος δεν βρέθηκε.

Έξι μήνες μετά, μάθαμε πως ο θείος ζούσε με μια 25χρονη Ουκρανή σε ένα διαμέρισμα στο Κολωνάκι. Χώρισε την θεία και ζούσε τον έρωτά του με την Ουκρανή.

Μπροστά στην θεία μου, έβριζα τον θείο μου αλλά, κατά βάθος, πολύ το χάρηκα που άφησε σύξυλη την σκύλα την θεία μου που του είχε φάει τη ζωή, και του τα τρώει τώρα η Ουκρανή.

Να κερδίσει μια φορά σ’ αυτή τη ζωή και η Ουκρανή. Κρίμα είναι.

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.