Συνωστισμός

Καλημέρα πιτσιρίκο,
δεν έχω διαβάσει πιο εύστοχο άρθρο απ’ αυτό που έγραψες για τον «Συνωστισμό» (και το κείμενο της Έφης) που βιώνουμε στις μεγαλουπόλεις και πόσο νευρωτικούς και παρανοϊκούς μας έχει κάνει.

Θυμάμαι τα σπίτια των παππούδων μου στα χωριά, με τις αυλές και τους κήπους τους. Άλλη ποιότητα ζωής.

Και εγώ μεγάλωσα σε ένα διαμέρισμα-κλουβί στην Αθήνα.

Ούτε πράσινο, ούτε αυλή.

Τριάντα διαμερίσματα σε μία πολυκατοικία με μηδενική ηχομόνωση. Στοιβαγμένοι ο ένας πάνω στον άλλο, σαν ΖΩΎΦΙΑ. Τρελοκομείο.

Ξυπνάς και κοιμάσαι με τους ήχους των άλλων.

Πότε ο ένας θέλει να καρφώσει με το σφυρί ό,τι ώρα να ‘ναι, πότε οι άλλοι θα ουρλιάζουν και θα τσακώνονται, είναι σαν να ζούμε ό-λ-ο-ι μαζί και να μας χωρίζουν χαρτονένιοι τοίχοι.

Το τι ψυχοφάρμακο παίζει σε αυτά τα διαμερίσματα δεν μπορείς να φανταστείς· ηρεμιστικά, υπνωτικά με τις χούφτες.

Και τι δεν θα’ δινα να’ χα ένα σπιτάκι με την αυλή μου και γείτονες σε λογικές αποστάσεις.

Βλέπω πως είναι οι πόλεις σε άλλες χώρες (Αυστρία, Ελβετία), καταπράσινες με ποτάμια να κυλάνε.

Βλέπω και όμορφα σπίτια σε άλλες περιοχές της Αθήνας-για πιο ευκατάστατους- μες το πράσινο, με τεράστια πεζοδρόμια, πολλά πάρκα, μονοκατοικίες. Πόσο πιο ισορροπημένοι ψυχικά θα είναι οι άνθρωποι που ζουν σε τόσο όμορφα μέρη.

Λίγο πιο κάτω, άνοιξε και μπαρ στο ισόγειο πολυκατοικίας, το διανοείσαι;

Οι ένοικοι έχουν τρελαθεί, έχουν χάσει τον ύπνο τους, ούτε με ωτοασπίδες δεν την παλεύουν. Με το δικαστήριο δεν έχουν βρει άκρη, μάλλον έχει πέσει πολύ λάδωμα σε δημοτικές αρχές, αστυνομία κ.ο.κ.

Και μέσα σε όλα αυτά, βάλε και την «ζωοφιλία» που έχει περάσει πλέον σε άλλο επίπεδο και έχει γίνει παράνοια.

Λυκόσκυλα όλη μέρα μες τα διαμερίσματα ή παρατημένα στα μπαλκόνια που έχουν τρελαθεί κι αυτά απ’ τον εγκλεισμό και έχουν πάθει παράκρουση.

Ελπίζω να μην σε κούρασα.

Να είσαι καλά

Μ.

Υ.Γ. Βάλε και την σαρδελοποίηση για όσους χρησιμοποιούμε τα ΜΜΜ, που είναι το κερασάκι στην τούρτα.
Σπρώξιμο, φωνές, πας να βγεις στο μετρό και μπουκάρουν οι κανίβαλοι απέξω, είναι ικανοί να περάσουν από πάνω σου για να μπουν. Πολίτες τρίτης και τέταρτης κατηγορίας έχουμε γίνει.ν

(Αγαπητή φίλη, ένα μεγάλο λάθος που κάνουν οι άνθρωποι -και οι Έλληνες ίσως ακόμα περισσότερο- είναι να θεωρούν πως παλιότερα δεν υπήρχε τίποτα καλό, που να αξίζει να το κρατήσουμε. Δηλαδή, οι κοινωνίες πριν τις αστικές κοινωνίες ήταν για πέταμα. Δεν λέω να αποθεώνουμε το παρελθόν -άλλη αρρώστια κι αυτή- αλλά να βλέπουμε κάποια καλά που υπήρχαν στο παρελθόν και να τα διατηρούμε. Για παράδειγμα, η αλληλεγγύη είναι σύνθημα και ζητούμενο σήμερα- με αμφίβολα αποτελέσματα- αλλά οι κοινότητες είχαν αλληλεγγύη, χωρίς να το κάνουν θέμα και σύνθημα. Η κάθετη δόμηση ξέσκισε την Αθήνα και το υπέροχο αττικό τοπίο, δημιουργώντας μια πόλη-μπετονιέρα, από την οποία δεν μπορεί να ξεκινήσει τίποτα υγιές. Παράλληλα, μπάζωσαν και τα ποτάμια της πόλης, σε μια ακόμα παγκόσμια πρωτοτυπία. Η Αθήνα χρειάζεται γκρέμισμα. Κι επειδή δεν το βλέπω, σας εύχομαι ένα σπίτι σε μια ανθρώπινη περιοχή της χώρας. Υπάρχουν ακόμα πολλές. Να είστε καλά.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.