Παναγιά μου ένα μωρό

«Τον χειμώνα ετούτο μας ξαναπηδήξανε, πρόσχημα το χρέος και εμείς τους καθίσαμε» τραγουδούσε πριν λίγες μέρες στο Καλλιμάρμαρο ο Ζουγανέλης σε μια παράφραση ενός τραγουδιού του Σαββόπουλου, που λέει ότι, εάν πηδήξουμε ένα χειμώνα, θα καθαρίσουμε για άλλα δέκα χρόνια.

Για όσους δεν θυμούνται το τραγούδι, είναι αυτό στους στίχους του οποίου περιλαμβάνεται και η εμβληματική επωδός «Είμαι δεκαεξάρης, σας γ@μώ τα Λύκεια».

Στο ρυθμό του χαρούμενου αυτού τραγουδιού -εάν είσαι επαγγελματίας διασκεδαστής- είναι εύκολο να παραφράσεις τους στίχους και να κάνεις ευρηματικές ομοιοκαταληξίες.

Χάρη στον πλούτο της Ελληνικής γλώσσας, μπορείς να πεις όχι μόνο ότι τους «καθίσαμε», αλλά και τους «ψηφίσαμε».

Κι αν θέλεις να ενθουσιάσεις το ακροατήριο μιας συναυλίας -που έγινε με την χορηγία του ΣΚΑΙ-, στο φινάλε του κομματιού λες και ότι την «πατήσαμε».

Με τι την πατήσαμε;

Μπορεί να μην το είπε στα ίσια ο απογοητευμένος αριστερός Γιάννης Ζουγανέλης, αλλά δημοκράτες και φιλελεύθεροι που έσπευσαν να παρακολουθήσουν την συναυλία, βλάκες δεν είναι.

Κατάλαβαν ότι την πατήσαμε, επειδή ψηφίσαμε ΣΥΡΙΖΑ.

Το είχαν πρώτα καταλάβει, οι περισσότεροι από τους αριστερούς καλλιτέχνες της συναυλίας.

Και είχαν -αρκετοί από αυτούς- προλάβει την απογοήτευση τους για τους Συριζαίους να την εξομολογούνται Κυριακή παρά Κυριακή στον Θέμο.

Και ο καλός εκδότης, μαζί με όλα τα καλούδια που κάθε εβδομάδα μοιράζει με το ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ, έδινε και από ένα CD τους.

Δεν είναι, όμως, μόνο η σοβαρή εφημερίδα, που απορροφά την απογοήτευση των καλλιτεχνών, ενώ ταυτόχρονα μας ανακουφίζει από την φτώχεια, δίνοντας μας κουπόνια για να αγοράζουμε φτηνά από super market.

Είναι και ο ευαίσθητος κοινωνικός σταθμός του ΣΚΑΙ. Αυτός, αντί να δίνει κουπόνια, μαζεύει χρήματα για τρόφιμα.

Είναι μια δράση, διαφορετική από τις προηγούμενες του σταθμού.

Είναι μια δράση κατά της φτώχειας. Αυτή που έπληξε την ελληνική κοινωνία τα τελευταία δύο χρόνια.

Παλιότερα, ο σταθμός έκανε διάφορα show, είτε μαζεύοντας γόπες από παραλίες, είτε μεταφυτεύοντας γλάστρες με δεντράκια σε καμένα βουνά.

Οι εποχές, όμως, δεν σηκώνουν τέτοιας μορφής σχολικές δράσεις.

Σήμερα υπάρχουν συνάνθρωποι μας που πεινάνε. Και επειδή δεν νοιάζεται το ανάλγητο κράτος -που μόνο φόρους ξέρει να βάζει- νοιάζεται ο ΣΚΑΙ.

Μπορεί σαν λαός να έχουμε υστέρημα πλούσιων φορολογουμένων, έχουμε όμως πλεόνασμα φιλάνθρωπων.

Από εφοπλιστές που μοιράζουν σοκοφρέτες μέχρι ιδιοκτήτες τηλεοπτικών σταθμών που συγκεντρώνουν χρήματα για τρόφιμα, όλοι κάτι δίνουν.

Ιδρύματα, στέγες γραμμάτων και πτέρυγες νοσοκομείων μας θυμίζουν με τα ονόματά τους, ότι υπάρχουν συνάνθρωποι μας που δεν κοιτάνε μόνο τη πάρτη τους, αλλά από το περίσσευμά τους κάνουν και ελεημοσύνες.

Και για να δίνουν το καλό παράδειγμα σε όλους εμάς του υπόλοιπους, τους απάνθρωπους, όταν κάνουν κανένα ψυχικό, φωνάζουν κανάλια, ραδιόφωνα και εφημερίδες. Μιλούν συνήθως για αλληλεγγύη και κοινωνικό χρέος.

Μην νομίσετε ότι το κάνουν για να δείξουν ότι δεν είναι τόσο αδίσταχτοι, όσο ο κόσμος έχει την εντύπωση ότι είναι.

Για να παραδειγματιστούμε το κάνουνε.

Στην μετεμφυλιακή Ελλάδα είχαμε τα συσσίτια μέσα στις παιδούπολεις της Φρειδερίκης.

Στην Χούντα, σύλλογοι Κυριών φίλων της Αστυνομίας και της Χωροφυλακής, μάζευαν ρούχα για απόρους και φυλακισμένους.

Και σήμερα, στα χρόνια του ΣΥΡΙΖΑ, κανάλια μαζεύουν χρήματα για να τα δώσουν στην Αρχιεπισκοπή, και να κάνουν την μοιρασιά. Όπως καλά ξέρουν να την κάνουν.

Η ΜΚΟ της Αρχιεπισκοπής, «Αποστολή» την λένε, έχει το know how από μια προηγούμενη ΜΚΟ της: Την «Αλληλεγγύη», που την κλείσανε για να ανοίξουν την «Αποστολή».

Ιδρυτές και βασικοί μέτοχοι και στις δύο ήτανε οι παπάδες.

Τώρα, εάν σας γεννήθηκε η απορία, γιατί μια ΜΚΟ να αλλάζει ονόματα, να μεταβιβάζει τα πάγιά της -αλλά όχι τις υποχρεώσεις της- σε άλλη νεοϊδρυθείσα από τον ίδιο μέτοχο, λες και είναι καμία μονοπρόσωπη ΕΠΕ που την κυνηγάνε για ακάλυπτες επιταγές η καμία Ανώνυμη ποδοσφαιρική εταιρεία που βάρεσε κανόνι για να μπει στο άρθρο 99 και να ξεκινήσει από την αρχή, μην πάει ο νους σας στο πονηρό.

Η προηγούμενη ΜΚΟ της Αρχιεπισκοπής, μετά από κάτι σάπια κοτόπουλα, που της είχε φορτώσει ένας μεγάλος φιλάνθρωπος, έκανε εκκαθάριση και βρέθηκε με έλλειμα στο Ταμείο κάπου δέκα εκατομμύρια Ευρώ.

Ξέρετε κανέναν επιχειρηματία που θα κρατούσε επιχείρηση με τόση ζημιά;

Αν δεν είχε αντικείμενο, θα την έκλεινε και θα ησύχαζε.

Αν είχε πελατεία- και δεν υπάρχουν καλύτεροι πελάτες από τους πιστούς και τους οπαδούς-, θα της άλλαζε όνομα και θα την ξεκινούσε από την αρχή.

Στο πρόβλημα της ονοματοδοσίας η Εκκλησία δεν αντιμετωπίζει το πρόβλημα των ποδοσφαιρικών ομάδων.

Στον Πανιώνιο του Μπέου έχεις πρόβλημα, αν αλλάξεις το όνομα της ομάδας.

Οι οπαδοί του, από τότε που ιδρύθηκε, έτσι έχουν μάθει να τον φωνάζουν.

Το πολύ-πολύ στα χαρτιά της ΕΠΟ να τον δηλώσεις σαν Νέο Πανιώνιο και από τον Μπέο να τον δώσεις στον Κούγια που ξέρει να διαχειρίζεται ομάδες.

Την «Αλληλεγγύη» του Χριστόδουλου, και Cosa Nostra να την πεις, πρόβλημα δεν θα έχει.

Πολιτικοί, επιχειρηματίες και καναλάρχες θα μιλήσουν για το ιερό έργο της και δεν θα τολμήσουν να αναφέρουν ότι οι μισοί που περάσανε από τα ΔΣ της είχανε προβλήματα με την Δικαιοσύνη.

Μπορεί το Πτωχευτικό Δίκαιο να προβλέπει ότι τα μέλη του ΔΣ εταιρειών που φεσώνουν την αγορά δεν απαλλάσσονται από τυχόν ποινικές ευθύνες καταδολίευσης των πιστωτών, αλλά το Δίκαιο αυτό δεν έχει εκσυγχρονισθεί τόσο ώστε να περιλαμβάνει και μέλη από Ιδρύματα, φιλανθρωπικές οργανώσεις και ΜΚΟ.

Βέβαια το ΔΣ, όλων αυτών των παρακυβερνητικών οργανώσεων, δεν απαλλάσσεται από περιπτώσεις καταγγελιών για απάτες.

Αυτές συνήθως φθάνουν στα ακροατήρια Δικαστηρίων είτε μετά από μηνύσεις κληρονόμων, που θέλουν να προσβάλλουν διαθήκες εύπιστων μακαριτών, είτε μετά από μηνύσεις προμηθευτών που έχασαν κάποια δουλειά η εργολαβία.

Την νέα, λοιπόν, θυγατρική εταιρεία -συγγνώμη ΜΚΟ ήθελα να γράψω- της Εκκλησίας, την «Αποστολή» την στελέχωσαν για το ξεκίνημα της με σοβαρούς επιχειρηματίες, σαν τον Κυριακίδη και τον Λαυρεντιάδη.

Στην πορεία, που ο Κυριακίδης την κοπάνησε και ο Λαυρέντης μπήκε στον Κορυδαλλό, πιθανόν να άλλαξε πάλι το ΔΣ της «Αποστολής».

Όποιοι και να το στελεχώνουν σήμερα, ένα είναι το σίγουρο. Εφόσον είναι άνθρωποι της Εκκλησίας, θα είναι έντιμοι. Σαν όλους τους προηγούμενους.

Να κοιμούνται λοιπόν ήσυχοι οι θεατές της θεατρικής παράστασης «Όλοι μαζί μπορούμε». Τα χρήματα που δώσανε είναι σε καλά χέρια.

Αλλά ήσυχα να κοιμηθεί και ο Νιόνιος. Και οι μπροστάρηδες καλλιτέχνες του νέου ευγενικού κινήματος των «Όλοι μαζί».

Ένα κίνημα που δεν έχει σχέση με την πολιτική, αλλά με την κοινωνία.

Το κοινωνικό αυτό νεογνό γεννήθηκε με εξωσωματική γονιμοποίηση.

Το ωάριο, από το οποίο προήλθε, ήταν προσφορά του ΣΚΑΙ. Και σπερματοδότες, αριστεροί ηλικιωμένοι καλλιτέχνες.

Οι γιατροί, την μέθοδο της γονιμοποίησης ωαρίου με σπέρματα δωρητών, την ονομάζουν υποβοηθούμενη αναπαραγωγή.

Οι δωρητές, εάν δεν είναι οι φυσικοί γονείς, είναι πληρωμένοι επαγγελματίες, όπου οι μεν γυναίκες προσφέρουν ωάρια για κατάψυξη οι δε άντρες βαράνε μ@λακία σε ειδικό κλειστό δωμάτιο και δίνουν το σπέρμα σε πλαστικό ουροσυλλέκτη.

Το σπέρμα αυτό το παίρνει η νοσοκόμα, όσο τα σπερματοζωάρια έχουν ακόμη ζωή, και το ρίχνει χύμα μέσα στο δοχείο που φυλάσσεται το ωάριο.

Μην φανταστείτε ότι και στην πολιτική δεν υπάρχει ανάλογη υποβοηθούμενη αναπαραγωγή.

Η Ελληνίδα Κυρία του νεοφιλελευθερισμού, με την ανάλογη καλλιτεχνική και πνευματική υποστήριξη, είναι έτοιμη να φέρει στον κόσμο πολλούς μικρούς Κυριάκους.

Οι ευγενείς γυναικολόγοι, τα μωρά που γεννιούνται στον σωλήνα -αν και αποτέλεσμα μ@λακίας- δεν τα λένε μ@λακισμένα. Τα λένε παιδιά του σωλήνα.

Στα προχωρημένα στάδια της επιστήμης τα λένε κλώνους προκαθορισμένης γενετικής συμπεριφοράς.

Ένα τέτοιο πολιτικό μωρό, που γεννήθηκε πριν λίγα βράδια, είναι και οι «Όλοι μαζί».

Αλλά τι μωρό; Όχι σαν τα προηγούμενα αδέλφια του, αυτά των Μενουμευρωπαίων ή των Παραιτηθείτε.

Οι «Όλοι μαζί» δεν είναι σαν τους φαιδρούς των «Παραιτηθείτε», που θέλουν σώνει και καλά να φύγει ο Τσίπρας για να έρθει ο Κυριάκος.

Οι «Όλοι μαζί» δεν έχουν το DNA των Μενουμευρωπαίων, που θέλουν με το ζόρι να μείνουμε Ευρώπη, τα συμφέροντα της οποίας στο κάτω-κάτω ο Κυριάκος μπορεί να εξυπηρετήσει καλύτερα.

Οι «Όλοι μαζί» είναι το μωρό, που δεν θα έχει συμπλέγματα με το παρελθόν.

Στο στάδιο της γονιμοποίησης, από το σπέρμα της ομαδικής μ@λακίας των καλλιτεχνών, πρόλαβαν να αφαιρέσουν τα κύτταρα της μνήμης.

Και αν ένας brutal πολιτικός είπε ότι «Όλοι μαζί τα φάγαμε», οι καλλιτέχνες διευκρίνισαν ότι δεν ήταν μέσα σε εκείνους που τα έφαγαν.

Και τόνισαν ότι πρέπει, επιτέλους, να ξεφύγουμε από το σύνδρομο της μιζέριας και της αναμόχλευσης των παθών.

Μπορεί τα προηγούμενα παιδιά του σωλήνα της δεξιάς, «οι Παραιτηθείτε» και οι «Μένουμε Ευρώπη», να είχαν κάποια ελαττώματα και να αποφεύγανε να τα υιοθετήσουν πολιτικά, αλλά το νέο μωρό, το «Όλοι μαζί», είναι γλυκό και όμορφο.

Έχει τα μάτια του Κυριάκου, την τσαχπινιά της Φώφης και τα χέρια του Παπαντωνίου.

Είναι τόσο χαριτωμένο, που όλοι θέλουν να το πάρουν αγκαλιά και να το χαϊδέψουν.

Ο «Νιόνιος, που αγαπήσαμε στα χρόνια μιας αριστερής νιότης μας» είπε ένας Ανδρέας Παπαδόπουλος -γαμπρός της Ντόρας – από τα Παραπολιτικά, «μας ένωσε με την συναυλία του. Μας έδειξε το πρόσωπο μιας άλλης Ελλάδας. Μιας Ελλάδας που θέλει να ξεφύγει. Και μάταια κάποιοι προσπαθούν να τη ρίξουν στην μιζέρια».

Θέλει και ερώτημα, ποιοι είναι οι κάποιοι; Μα φυσικά, οι Συριζαίοι, που πρέπει να ξεκουμπιστούν να φύγουν.

Τον άκουγα, τον μπαγάσα τον Ανδρέα, και μου θύμισε τα χρόνια της μεταπολίτευσης.

Τότε όλοι οι δεξιοί έλεγαν να ξεχάσουμε την Χούντα και τα ξερονήσια. Και να σταματήσουμε επιτέλους να μιλάμε για αυτά που μας χωρίζουν.

Και, αντί για λόγια και συναυλίες, οι δεξιοί δήμαρχοι φτιάχνανε πλατείες με χρήματα της Κοινότητας και στήνανε τα αγάλματα της εθνικής συμφιλίωσης.

Τα αγάλματα αυτά πιάσανε τόπο.

Το 2012, όλοι μαζί, Πασόκοι, Νεοδημοκράτες, ακροδεξιοί και κάτι αριστεροί της πλάκας, τα βρήκαν και έφτιαξαν μια ομάδα που πέταγε από επιτυχία σε επιτυχία.

Κρίμα, που διαλύθηκε αυτή η dream team των Σαμαρά-Βενιζέλου-Στουρνάρα.

Υπάρχει, βέβαια, μια διαφορά σε αυτά που είπαμε ότι λέγανε οι δεξιοί πολιτικοί στην μεταπολίτευση και σε αυτά που υποστηρίζει ο Ανδρέας, ο γαμπρός της Μπακογιάννη.

Ο Αντρέας Παπαδόπουλος δεν είναι δεξιός. Είναι αριστερό, το παιδί. Από τον Κουβέλη ξεκίνησε και στον Μαρινάκη κατέληξε.

Είναι άλλο να λέει ο Άδωνις -που είναι original δεξιός- ότι με το ΣΥΡΙΖΑ γ@μήθηκε ο Δίας και άλλο να λέει ένας πρώην αριστερός, ότι χάθηκαν δύο χρόνια χωρίς λόγο. Έχει άλλη βαρύτητα ο λόγος των μετανιωμένων αριστερών.

Και έχει δίκιο -ο Ανδρέας πάντα- που λέει ότι πρέπει να αφήσουμε τα πάθη στην άκρη. Και να διασκεδάσουμε και λίγο, βρε αδελφέ.

Όπως διασκέδασαν οι καλλιτέχνες τους θεατές, με την συναυλία που δόθηκε για τον ερχομό ενός ακόμη μωρού εξωσωματικής αναπαραγωγής της δεξιάς.

Για να μην τους παρεξηγήσουμε μάλιστα -τους καλλιτέχνες εννοείται- που έδωσαν το σπέρμα τους στο ΣΚΑΙ, επειδή στο παρελθόν από την δημοκρατική θερμοκοιτίδα του καναλιού είχαν ξεφύγει τα ωάρια Πορτοσάλτε και Παπαδημητρίου, και πήγαν να γονιμοποιηθούν με σπέρματα Κασιδιάρη και Μιχαλολιάκου, τραγούδησαν το «Δεν θα περάσει ο φασισμός».

Μα είναι δυνατόν με τόση γερή δόση αριστερής μ@λακίας το νεογέννητο «Όλοι μαζί» να βγει φασιστόμουτρο;

Αποκλείεται.

Το πολύ-πολύ να βγει ένα ακόμη υβρίδιο της εγχώριας δεξιάς και της αριστεράς του Βολταίρου.

Γ.Κ.

ΥΓ1. Ο τίτλος του κειμένου είναι από τους στίχους ενός τραγουδιού της Δούκισσας, «Το μωρό».
Φαντάζεστε να έβγαινε η μακαρίτισσά στο Καλλιμάρμαρο και να τραγουδούσε;
«Παναγιά μου ένα μωρό, που μπήκε μέσα στον χορό.
Το κορμί του μια φωτιά, που καίει από μακριά.
Να χαρώ, να χαρώ, να χαρώ. Το μωρό, το μωρό, το μωρό.”
Όχι μόνο θα είχε φουντώσει το γλέντι και δεν θα είχε μείνει μάρμαρο στην θέση του, αλλά δεν θα πλάκωνε και στις σφαλιάρες ο ευγενής φιλελές θεατής την Κυρά του.
ΥΓ2. Μου έκανε εντύπωση η έλλειψη έστω και ενός σκίτσου από τον Αρκά για την συναυλία. Ο γελοιογράφος, που μέχρι και τους «Παραιτηθείτε» προμόταρε, δεν μπόρεσε να σκεφτεί κάτι και για τους «Όλοι μαζί». Ίσως γιατί έχει και όρια η γελοιότητα.
ΥΓ3. Μετά τους «Μένουμε Ευρώπη», τους «Παραιτηθείτε» και τους «Όλοι μαζί» δεν έχει μείνει και τίποτα άλλο να κάνουν, για να φέρουν τον Κυριάκο. Η πλάκα είναι ότι όλες αυτές οι δράσεις το μόνο που θα καταφέρουν, είναι να αναστήσουν τον Τσίπρα. Τον φρεσκοπεθαμένο τον αντέχεις. Το σαπισμένο πτώμα, που πας και ξεθάβεις, δεν μπορείς ούτε να το πλησιάσεις από την μπόχα.

(Αγαπητέ φίλε, είστε πάντα απολαυστικός. Μήπως μπορείτε να γράφετε ένα κείμενο την ημέρα, για να ασχοληθώ εγώ λίγο με κάτι προσωπικά μου; Να είστε καλά.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.