Hijo de puta madre

Γεια σου, φίλε μου Πιτσιρίκο. Μάλλον τον τελευταίο καιρό αναρωτιόμαστε όλοι και τρίβουμε τα μάτια μας με εκείνα που συμβαίνουν στον κόσμο. Τελευταίο συμβάν η «δημοκρατική» συμπεριφορά των ιδεολογικών διαδόχων του Φράνκο και του βασιλικού οίκου των Βουρβόνων στην όμορφη Καταλονία, η οποία αγωνίζεται για το δικαίωμά της στην αυτοδιάθεση.

Τα όσα συμβαίνουν εκεί δεν φαίνεται να απασχολούν ιδιαίτερα τις κυβερνήσεις των κρατών μελών, ούτε φυσικά τα όργανα της σύγχρονης «Ιεράς Συμμαχίας» που ακούει στο όνομα «Ευρωπαϊκή Ένωση».

Αν επρόκειτο για το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης των Κοσοβάρων και το όνομα του ανθρώπου που αντιδρούσε σε αυτό άρχιζε από «Μι» και τέλειωνε σε «λόσεβιτς» θα απογειώνονταν τα βομβαρδιστικά του ΝΑΤΟ και της ΕΕ και θα ισοπέδωναν την πρωτεύουσά του.

Αν η σιδηρόφρακτη παραστρατιωτική αστυνομία της Μαδρίτης είχε λάβει διαταγές από τον «δικτάτορα» Μαδούρο για να καταστείλει το δικαίωμα του λαού να αποφασίσει για το μέλλον της πατρίδας του και των παιδιών του, οι νεοφιλελέδες στην Ευρώπη και στην Ελλάδα θα είχαν ανέβει στα κάγκελα απαιτώντας την άμεση επιβολή οικονομικών και πολιτικών κυρώσεων.

Τώρα όμως που τις διαταγές για την καταστολή τις δίνει ο «δημοκράτης» Ραχόι, είναι απλά Κυριακή 1 του Οκτώβρη και ο καιρός είναι όμορφος.

Υπάρχουν πολλά που θα μπορούσε να πει κανείς για το κίνημα της ανεξαρτησίας της Καταλονίας. Θετικά κι αρνητικά.

Θα ήταν ίσως απίθανο ένα θετικό αποτέλεσμα στην περίπτωση που διεξάγονταν ομαλά το δημοψήφισμα.

Πολλοί παράγοντες –κυρίως οικονομικοί– θα λαμβάνονταν υπόψη από τον λαό της Καταλονίας, όπως ελήφθησαν κι από τον Σκωτσέζικο λαό δυόμισι χρόνια νωρίτερα.

Άλλωστε, στον πολιτισμένο κόσμο ο συμβιβασμός των αντιμαχόμενων στρατοπέδων με την παραχώρηση μεγαλύτερου βαθμού αυτονομίας στην τοπική κυβέρνηση θα ήταν αρκετός για να ηρεμήσουν τα πνεύματα.

Άλλωστε, δεν είχαν και πολλά να χωρίσουν οι δύο λαοί.

Τώρα, όμως, πια έχουν.

Ο Ραχόι και η κυβέρνηση του συμπεριφέρθηκαν ως δύναμη κατοχής στην Καταλονία.

Μπάτσοι που έφτασαν στην Βαρκελώνη από ολόκληρη την Ισπανία, έκλεψαν τις κάλπες από τα εκλογικά τμήματα, έδειραν ηλικιωμένους ανθρώπους που υπερασπίζονταν το δικαίωμα τους να ψηφίσουν ελεύθερα, και χτύπησαν με δακρυγόνα και σφαίρες από καουτσούκ το συγκεντρωμένο στους δρόμους και στις πλατείες πλήθος.

Ήταν τεράστιο το λάθος που διέπραξαν οι συνεχιστές του Φράνκο, όχι μονάχα για την Καταλονία αλλά κυρίως για το μέλλον της Ισπανίας.

Στην Ισπανία δεν υπάρχει μονάχα ένας λαός –όπως πολλοί λαθεμένα νομίζουν– αλλά πολλοί.

Ο αγώνας των Βάσκων και των Καταλανών για αυτοδιάθεση και ανεξαρτησία θα συνεχιστεί και αργά ή γρήγορα θα καρποφορήσει.

Προσωπικά, λατρεύω την Βαρκελώνη για πάρα πολλούς και τόσο διαφορετικούς μεταξύ τους λόγους.

Για την Λα Ραμπλας και την Μπαρθελονέτα.

Για την μαγεία των κτιρίων του Γκαουντί και των βιβλίων του Carlos Ruiz Zafón.

Για την θρυλική ομάδα με τον ιπτάμενο Ολλανδό των παιδικών μου χρόνων.

Για την Αναρχική Ουτοπία που μονάχα εκεί άνθισε μέσα στις φωτιές του Ισπανικού εμφυλίου πολέμου.

Δυστυχώς, όμως, δεν θα μπορούσα να φωνάξω στους φίλους Καταλανούς την γνωστή κι από τον πόλεμο με τους φασίστες φράση, «No Pasaran».

Το ξέρουμε όλοι καλά ότι κι αυτή την φορά «θα περάσουν».

Σφίγγω όμως τα χείλη, κοιτώντας στα μάτια τους συνεχιστές του Φράνκο και ψιθυρίζω εκείνο που σίγουρα κι αυτοί φωνάζουν στα κτήνη της Ισπανικής στρατοφυλακής:

Hijo de puta madre …

Φιλιά από την Εσπερία

Ηλίας

(Φίλε Ηλία, πριν από δυο ακριβώς χρόνια, είχες προβλέψει αυτό που συμβαίνει τώρα στην Καταλονία. Δυστυχώς, στην Ισπανία δεν έγινε ποτέ ένας ειλικρινής δημόσιος διάλογος για τα 40 χρόνια της δικτατορίας του Φράνκο. Δεν είναι τόσο απλό να βάζεις σαράντα χρόνια δικτατορίας κάτω από το χαλί και να λες πως θα περάσεις στην Δημοκρατία. Ηλία, είναι πολύ θλιβερά και ανησυχητικά όσα συμβαίνουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση και, όποιος αγαπάει την Δημοκρατία και πιστεύει πως η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να είναι Δημοκρατία, πρέπει να το φωνάζει συνέχεια και να αντιδρά. Να είσαι καλά.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.