Πέφτει η νύχτα στο Παλέρμο

Σε μια πρόσφατη συνέντευξή του, ο Γιάνης Βαρουφάκης μίλησε για την ίδρυση του κόμματος ΜέΡΑ 25, είπε “δυστυχώς θα είμαι υποψήφιος” και τόνισε πως η Ελλάδα δεν έχει κυβέρνηση και κανένα βαθμό αυτονομίας, αφού ο δήμαρχος του Παλέρμο έχει περισσότερη εξουσία από την εξουσία που έχει η ελληνική κυβέρνηση.

Το παράδειγμα του Παλέρμο δεν είναι τυχαίο, αφού, τους προηγούμενους μήνες, ο Γιάνης Βαρουφάκης βρέθηκε στο Παλέρμο, την πρωτεύουσα της Σικελίας, και συνάντησε τον Λεολούκα Ορλάντο (φωτογραφία), που είναι γνωστός ως “ο δήμαρχος που νίκησε τη Μαφία”.

Είναι προφανές αυτό που είπε ο Γιάνης Βαρουφάκης πως οι ελληνικές κυβερνήσεις δεν έχουν κανένα βαθμό αυτονομίας στην μνημονιακή εποχή, και είναι να απορεί κάποιος για τη λύσσα που υπάρχει ανάμεσα στα κόμματα και στους οπαδούς τους.

Είναι κατανοητό πως όποιος είναι στην κυβέρνηση έχει πρόσβαση στην κουτάλα, αλλά και πάλι δεν έχει εξουσία.

Καταλαβαίνω γιατί φανατίζονται οι πολιτικοί που θέλουν πρόσβαση στη μάσα, αλλά δεν καταλαβαίνω γιατί φανατίζονται οι πολίτες.

Καθώς διάβαζα αυτή τη σύγκριση εξουσίας που έκανε ο Βαρουφάκης ανάμεσα στον δήμαρχο του Παλέρμο και την όποια ελληνική κυβέρνηση, σκέφτηκα πως μπορεί να είμαστε σε λάθος δρόμο.

Ίσως, η λύση για την Ελλάδα να μην είναι οι αλλαγές κυβερνήσεων -που είναι δεμένες χειροπόδαρα- αλλά οι δήμοι.

Μπορεί να πρέπει η αλλαγή στη χώρα μας -και η απελευθέρωσή της- να ξεκινήσει από τους δήμους.

Δηλαδή, αντί να βλέπουμε τη μεγάλη εικόνα της χώρας, να δούμε την εικόνα των δήμων.

Τα προβλήματα στους δήμους είναι ορατά. Είναι προβλήματα που τα βλέπουν οι πολίτες. Τα βλέπουν μπροστά τους κάθε μέρα, δεν τα βλέπουν από την τηλεόραση.

Επίσης, είναι προβλήματα που μπορούν να λυθούν· πριν λύσεις το πρόβλημα της ανεργίας της χώρας, πρέπει να φτιάξεις τα πεζοδρόμια.

Και όχι μόνο μπορούν να λυθούν τα προβλήματα των δήμων, αλλά οι δήμοι μπορούν να είναι πιο ευέλικτοι και πιο δημιουργικοί από το δυσκίνητο Κράτος.

Αν κάποιοι από τους μεγάλους δήμους της χώρας παρθούν από προοδευτικούς συνδυασμούς, θα μπορούσε να γίνει σε αυτούς τους δήμους το πείραμα της Δημοκρατίας.

Κι αν το πείραμα της Δημοκρατίας πετύχει -από τους πολίτες εξαρτάται η επιτυχία-, είναι βέβαιο πως θα ακολουθήσουν και οι άλλοι δήμοι της χώρας.

Δημοκρατία μπορεί να υπάρξει μόνο σε δήμους. Ως Έλληνες, το γνωρίζουμε αυτό.

Η χρεοκοπημένη Ελλάδα χρειάζεται δημάρχους και ενεργούς πολίτες, όχι πρωθυπουργό.

Ας πάμε από τους δήμους και από την τοπική αυτοδιοίκηση στο Κράτος, κι όχι από το Κράτος στους δήμους.

Δεν έχουμε τίποτα να χάσουμε.

Μόνο να κερδίσουμε έχουμε.

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.