Εδώ Cove Bay

Αγαπητέ blogger Πιτσιρίκο,
Είπες μερικές μεγάλες αλήθειες και σκέφτηκα να αρχίσω από κει.
Είναι πράγματι όμορφα τον Νοέμβρη στη Νίσυρο αλλά Νοέμβρη μήνα δεν την θέλει κανείς.

Κι αν οι άνθρωποι της δεν περισσεύουν κι έχουν ουσία οι σχέσεις τους, κανέναν δεν ενδιαφέρει εκτός από τους ίδιους τους κατοίκους της.

Γιατί πρόσωπο και θέση στην κοινωνία έχουν μόνον αυτοί. Οι υπόλοιποι, οι καλοκαιρινοί, έχουν πρόσωπο και θέση για άλλες κοινωνίες, κι από τη Νίσυρο είναι μόνον περαστικοί.

Έχεις δίκιο να γράφεις για την ανάγκη της επιστροφής όσων έφυγαν, μα κι άδικο να ανησυχείς.

Θα γυρίσουν.

Ίσως όχι όλοι, όμως οι περισσότεροι θα γυρίσουν.

Ξαναδιαβάζοντας κάπου 80 τόσα κείμενα αναγνωστών, τα περισσότερα βγάζουν μια “εργαλειοποίηση” του νέου τόπου στον οποίο βρέθηκαν.

Καλές δημόσιες υπηρεσίες και συγκοινωνίες, καλές δουλειές και φράγκα, ωραία πάρκα, γρήγορα internet, φτηνοί καφέδες και λογικά ενοίκια.

Κι εγώ έτυχε να βρώ ένα καταπληκτικό Black & Decker με ένα σωρό εξαρτήματα για να κάνω τη δουλειά μου, αλλά δεν το αγάπησα κιόλας.

Στο Aberdeen έχει χάλια θάλασσες, και χάλια παραλίες.

Δεν υπάρχουν τσιπουράκια, χταποδάκια και στριμμένα τσιγαράκια, δεν υπάρχουν 3 μήνες ηλιοφάνειας και 12 μέρες καύσωνα.

Κι οι 50 αποχρώσεις του γκρι είναι στον ορίζοντα κι όχι στο κρεβάτι μας.

Δεν έχει παππούδες και γιαγιάδες που θα νταντεύουνε τα μωρά μας, γιατί τα δικά τους παιδιά τα μεγαλώσανε κι έχουν κι αυτοί δικαίωμα να ζήσουν.

Eπίσης, έχει εξαιρετικής ποιότητας λεωφορεία, απαίσιο γιαούρτι, ποικιλία από μπύρες, φτηνές τιμές, μάλλον ακριβά νοίκια, συμπαθητικό internet, θανατερή ησυχία, άρρωστους βασιλόφρονες, καταπληκτική τοπική μουσική, απίθανες pub, απαίσιους μεθύστακες, καλούς οδηγούς αλλά μέτριους νταλικέρηδες.

Δεν υπάρχουν τέλειοι τόποι.

Τέλειοι γίνονται, αν τους αγαπήσεις όπως είναι.

Με τις χάλια θάλασσες και παραλίες, με έναν ψωριάρη ήλιο, με μπλε και γκρίζο ουρανό, και με απλούς κι ισορροπημένους συνανθρώπους που, όλοι παρέα, θα γκρινιάζουμε γιατί ξανάρχισε να βρέχει κι άντε πάλι να ανοίγεις την ομπρέλα.

Κι εμείς, με τη σειρά μας, θα προσπαθούμε να κάνουμε την κοινότητα και την πόλη μας καλύτερη, γιατί οι άνθρωποι μας δέχτηκαν και μας έκαναν μέλος της παρέας τους, και θέλουν τη συμμετοχή μας χωρίς να πλειστηριάζουν τις ζωές μας.

Κι επειδή έχουμε μια ζωή για να ζήσουμε, δεν θα πεθάνουμε παλεύοντας αλλά θα κάνουμε το καλύτερο για τον καινούργιο τόπο μας, γιατί ο παλιός μας βλέπει σαν μ@λάκες που θα χαραμίζαμε τη (μοναδική) ζωή μας, μήπως και δεχτούν τα χάπατα να γίνουν άνθρωποι, και το λούμπεν γκρουπούσκουλο να μετασχηματιστεί σε κοινωνία.

Θα γυρίσουν οι περισσότεροι, αγαπητέ Πιτσιρίκο.

Κι εγω ευχαριστήθηκα πολύ με το Black & Decker αλλά, όταν χόρτασα την άνεση και τις ευκολίες του, πεθύμησα και λίγη δουλειά με δυσκολία, παλιομοδίτικα εργαλεία και αρκετές βλαστήμιες.

Θα γυρίσουν οι περισσότεροι, γιατί αυτό που αποπνέουν τα γράμματά τους είναι επιθυμία για γερμανική τάξη και αγγλική ακρίβεια και ευρωπαϊκές αμοιβές, και σκανδιναβικές περιθάλψεις, και ολλανδικός μοντερνισμός.

Κι επειδή, σε όλο αυτό το πακέτο, δεν υπάρχει το lifestyle της Μυκόνου, οι παραλίες της Χαλκιδικής, οι κόλποι στα Σύβοτα και το ηλιοβασίλεμα στη Σαντορίνη, θα γυρίσουν σε αναζήτηση ενός φαντασιακού προϊόντος που είναι και κολώνια και φακός μαζί.

Πότε; Δεν ξέρω.

Εκείνο που ξέρω είναι ότι το προϊόν που ψάχνουν είναι ουτοπικό.

Εκείνο που ξέρω επίσης είναι πως θα προσαρμοστούν ξανά, όπως προσαρμόστηκαν στις τωρινές τους γειτονιές, κι ακόμα πιο γρήγορα.

Γιατί, αν πάψει το άλγος του νόστου, όλα είναι πιο εύκολα.

Όλα, εκτός από το να αλλάξεις ένα πλήθος ανθρώπων που δεν θέλουν να ζήσουν σαν κοινωνία γιατί δεν μπορούν να ξεπεράσουν τη λάθος αντίληψη της λάθος ατομικότητας.

Με εκτίμηση

Κώστας

Υ.Γ. Δεν κάνουμε μπάνια, τα παγωτά μας είναι μάλλον μάπα, οι τοπικές κρουαζιέρες δεν λένε τίποτε το σπουδαίο αλλά οι άνθρωποι μας αξίζουν πολλά. Ωραία η Νίσυρος, δε λέω, αλλά καλύτερα στο Cove Bay.

(Αγαπητέ Κώστα, σαν τη Νίσυρο δεν έχει. Δεν έχω καμία αμφιβολία πως πολλοί θα προσπαθήσουν να γυρίσουν. Το θέμα είναι τι θα βρουν. Δηλαδή, αν θα βρουν χώρα. Δεν ανησυχώ για το αν αγαπάνε οι Έλληνες που έφυγαν την Ελλάδα. Την αγαπάνε. Αλλά να βρουν χώρα, για να επιστρέψουν. Αυτό με προβληματίζει. Σε ευχαριστώ. Να είσαι καλά. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.