It’s not coming home!

Πιτσιρίκο, βγήκε ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Bruno Le Maire και είπε ότι η πρόκριση της εθνικής ομάδας στον τελικό του Μουντιάλ θα είναι θετική για την οικονομία της χώρας, όπως μεταδίδει το Reuters.

“Θα είναι καλό για την ανάπτυξη” δήλωσε χαρακτηριστικά ο Le Maire στο France 2, χωρίς να εξηγήσει, όμως, γιατί.

Η γαλλική οικονομία, η δεύτερη μεγαλύτερη στην ευρωζώνη, δείχνει τελευταία σημάδια στασιμότητας, μετά την πρόσκαιρη άνοδο που είχε σημειωθεί κατά την εκλογή Macron στην προεδρία τον Μάιο του 2017.

Το Παγκόσμιο Κύπελλο συχνά δίνει ώθηση στην καταναλωτική δαπάνη.

Στη Βρετανία, ο κόσμος ξόδεψε περισσότερα για μπύρα, μπάρμπεκιου και τηλεοράσεις με μεγάλες οθόνες τον Ιούνιο του 2018, αλλά συνολικά οι πωλήσεις επιβραδύνθηκαν.

Στο Μουντιάλ ελπίζουν, λοιπόν, Γάλλοι και Άγγλοι πολιτικοί.

Δεν τον είδατε τον Μακρόν πώς πανηγύριζε; Σου λέει μπορεί να σταματήσουν και οι διαδηλώσεις για λίγο.

Kαι στην Αγγλία ελπίζουν να ξεχάσει ο κόσμος την κατάρρευση του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Εδώ ο Πούτιν ανακοίνωσε νόμο για την αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης ανήμερα της έναρξης του Μουντιάλ.

Γιατί το ποδόσφαιρο είναι πολιτική. Μόνο.

Επίσης, το ποδόσφαιρο δεν γυρίζει τελικά σπίτι. It’s not coming home!

Και γλιτώσαμε από όσα θα ακούγαμε, θα διαβάζαμε και θα βλέπαμε αν είχε περάσει η Αγγλία στον τελικό.

Άλλωστε, εδώ και τρεις μέρες, είχαν βγει διάφοροι δημοσιογράφοι και έλεγαν ότι όλοι θέλουν έναν τελικό Αγγλία – Γαλλία.

Και πού το ήξεραν; Τους ρώτησαν όλους;

Ή θα ήταν ωραίος ο τελικός με τους άμπαλους Άγγλους παίκτες;

To πόσο άμπαλοι είναι οι Άγγλοι φαίνεται από το γεγονός ότι κράζουν συνέχεια τον Στέρλινγκ, τον μοναδικό παίκτη αυτής της εθνικής τους, που έχει καλή τεχνική κατάρτιση.

Tουλάχιστον η Κροατία έχει 3-4 προσωπικότητες.

Επίσης, κάτι λέει για την εθνική μας που πήγαν να τη βγάλουν πάλι άχρηστη, το γεγονός ότι αποκλείστηκε στα μπαράζ από την ομάδα που έφτασε στον τελικό του Μουντιάλ.

Γενικά, δεν συμπαθώ την Κροατία, δεν μου αρέσει ο εθνικισμός που βγάζουν, αλλά την Αγγλία (και τη Γερμανία) δεν θα την υποστήριζα ούτε αν έπαιζε κόντρα σε… εξωγήινους.

Βγάζουν μία απίστευτη αλαζονεία, ένα κόμπλεξ ανωτερότητας, μάλλον επειδή έχουν μείνει στα “μεγαλεία” της αποικιοκρατίας.

Ξεπεσμένη αυτοκρατορία είναι παντού και κρύβουν πίσω από το παλάτι και τις φανταχτερές και πολύχρωμες φορεσιές των βασιλιάδων (άκου βασιλιάδες και πρίγκιπες εν έτει 2018) το γκρίζο μέλλον ενός λαού που βλέπει το βιοτικό του επίπεδο (και το εθνικό σύστημα υγείας NHS) να συντρίβεται.

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, με δυσκόλεψε πολύ το Αγγλία-Κροατία γιατί δεν ήξερα ποιον να υποστηρίξω ανάμεσα στους αποικιοκράτες και τους φασίστες, αλλά τελικά υποστήριξα τους αποικιοκράτες. Βέβαια, όταν ο προπονητής της Αγγλίας έβγαλε τον Στέρλινγκ για να βάλει έναν ψηλό φλώρο, κατάλαβα πως το παιχνίδι είχε τελειώσει για την Αγγλία. Η Κροατία είχε ένα αριστερό μπακ που έκανε το ένα λάθος πίσω από το άλλο -μια σωστή πάσα δεν έδωσε σε όλον τον αγώνα- αλλά οι Άγγλοι δεν κατάφεραν να το εκμεταλλευτούν. Δεν μου κάνουν εντύπωση οι δηλώσεις των πολιτικών της Γαλλίας για το ποδόσφαιρο γιατί είναι γνωστό πως οι πολιτικοί είναι απατεώνες. Θυμάμαι καλά τι γινόταν με τις “εθνικές επιτυχίες” των Ελλήνων αθλητών -ομογενών, ελληνοποιημένων, ντοπαρισμένων και άλλων- τα χρόνια που η Ελλάδα πήγαινε ντουγρού για την χρεοκοπία. Υπάρχουν παντού κακομοίρηδες που θέλουν να νιώσουν εθνική περηφάνια και ανωτερότητα. Και θα ψάξουν την εθνική περηφάνια στο ποδόσφαιρο. Καλά, οι Έλληνες έχουν τέτοια απελπισία που ψάχνουν την εθνική περηφάνια και στην σκοποβολή. Σε λίγο και στο τάβλι. Να είστε καλά.)

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.