Όταν η γη αλλάζει χέρια
Aγαπημένε Πιτσιρίκο,
Ήθελα να μοιραστώ το παρακάτω απόσπασμα.
Δημοσιεύτηκε ανώνυμα.
Μετά από 2 εβδομάδες, είναι το μόνο κείμενο ανθρώπου σχετικού με την δόμηση και τα μηχανιλίκια -συμπεριλαμβανομένων αρκετών ακαδημαϊκών του κλάδου- που θεωρώ σοβαρό.
Είναι σοβαρό γιατί καταφέρνει να ερμηνεύσει τις “χειρονομίες” της τελευταίας καταστροφής και να συνδέσει τα “λόγια” που την συνοδεύουν με την γενικότερη πολιτική των τελευταίων χρόνων, πέρα από τις κλασικές ευθύνες και αυτοτιμωρίες. .
Όσον αφορά τη συζήτηση για το μπλογκ σου.
Το μπλογκ σου είναι σημαντικό γιατί ο κόσμος μπορεί και γράφει ελεύθερα, με τον προσωπικό του λόγο και με αφορμή τα δικά του βιώματα.
Γράφει, χωρίς να περιμένει την επικύρωση ενός αρχισυντάκτη ή για να είναι αρεστός σε μια συγκεκριμένη κοινωνική ομάδα.
Η ελεύθερη σκέψη, βούληση, συλλογισμοί, πώς αλλιώς;
Αλλά ξέφυγα, το κειμενάκι:
“Περιβάλλον: Για την αυθαίρετη δόμηση όμως δεν μου απάντησες;
Αρχιτέκτονας: Για ποια αυθαίρετη δόμηση να σου απαντήσω;
Η μισή Ελλάδα είναι κτισμένη αυθαίρετα.
Τώρα το ανακαλύψανε;
Αυθαίρετη δόμηση στη χώρα μας έχουμε από την δημιουργία του Ελληνικού Κράτους.
Και την έχουμε γιατί ήταν επιλογή της κυρίαρχης τάξης της χώρας μας και οι Κυβερνήσεις την στηρίζανε και την πριμοδοτούσανε.
Την κυρίαρχη τάξη εξυπηρετούσε.
Το «αυθαίρετο των λαϊκών τάξεων» έφερνε «ψήφο» στις Κυβερνήσεις που εξυπηρετούσαν την κυρίαρχη τάξη.
Αυτός ήταν ο ρόλος του.
Σου το έχω πει και άλλη φορά.
Τo «αυθαίρετο των λαϊκών τάξεων» δεν ήταν «φιλανθρωπική παραχώρηση» της εξουσίας, ήταν «προγραμματισμένη πολιτική επιλογή εξαπάτησης, παραπλάνησης και εκμετάλλευσης των τάξεων αυτών».
Το θέμα είναι ότι σήμερα η «αυθαίρετη δόμηση των λαϊκών στρωμάτων» δεν εξυπηρετεί πια τους νέους στόχους της κυρίαρχης τάξης.
Ο νέος στόχος της κυρίαρχης τάξης είναι η κερδοσκοπική επέμβαση σε μεγάλες περιοχές της πόλης.
Η «αναβάθμιση» όπως την έχει βαφτίσει. Βασικό εμπόδιο σ’ αυτό όμως το σχέδιό της είναι η λαϊκή ιδιοκτησία.
Το στήριγμά της -στα προηγούμενα χρόνια- έγινε σήμερα εμπόδιο.
Και όπως όλοι γνωρίζουμε, η κυρίαρχη τάξη, προκειμένου να εξυπηρετήσει τα συμφέροντά της, δεν διστάζει μπροστά σε τίποτε.
Έχει ξεκινήσει έναν πόλεμο στην λαϊκή ιδιοκτησία.
Και η Κυβέρνηση με τους πλειστηριασμούς, τις τακτοποιήσεις, τον ΕΝΦΙΑ, τα διάφορα πιστοποιητικά νομιμότητας και ενεργειακής απόδοσης κ.α., και την υποβάθμιση όλων εκείνων των υπηρεσιών που εξασφαλίζουν την καλή λειτουργία και προστασία των λαϊκών περιοχών, την
εξυπηρετεί.
Αυτόν τον στόχο στηρίζει η σημερινή Κυβέρνηση, γι’ αυτό και αναλαμβάνει την “πολιτική ευθύνη”.
Ο όρος, όμως, ο σωστός είναι “πολιτική ευθύνη για τις Κυβερνητικές επιλογές”.
Για τις “επιλογές” παίρνει την “ευθύνη”.
Οι “επιλογές”, όμως, αυτές έφεραν και πάλι “ανθρώπους του λαού νεκρούς”.
Γιατί μόνο ” ανθρώπους του λαού νεκρούς” μπορούν να φέρνουν.
Είναι “επιλογές” που σκοτώνουν τον “Λαό”, και αναζωογονούν την “κυρίαρχη τάξη”.
Αυτή την “πολιτική ευθύνη” πρέπει να ξέρει ότι πήρε, ο κ. Πρωθυπουργός. Αν δεν το κατάλαβε, ας αλλάξει τις “επιλογές” του όσο είναι ακόμη καιρός.
Οι λέξεις έχουν και περιεχόμενο δεν είναι άδεια σακούλια.”
Ο τίτλος του κειμένου είναι:
Στο Μάτι η «αξία» της ανθρώπινης ζωής του λαού «μηδενίστηκε» από την Κυβέρνηση για δεύτερη φορά. Η πρώτη ήταν στην Μάνδρα.
Δημοσιεύτηκε στο ιστολογιο Συσπείρωση αριστερών μηχανικών.
Με εκτίμηση,
Α.
(Αγαπητή φίλη, ο κύριος που έγραψε το κείμενο λέει αυτό που δεν λέει κανείς, και το λέει χωρίς ουρλιαχτά και υστερίες. Λέει πως η παρανομία είναι νομιμοποιημένη από το κράτος στην Ελλάδα, ώστε να μπορεί να κάνει η κυρίαρχη τάξη τις δουλειές της. Και πως τώρα αυτό άλλαξε. Ξέρουμε πως με το Χρηματιστήριο μάζεψαν τα χρήματα των Ελλήνων, και με την χρεοκοπία και τα Μνημόνια μαζεύουν τα σπίτια και τα οικόπεδα. Εύκολο, αφού πήραν όλη τη χώρα. Αλλά κάποιοι επιμένουν -ακόμα και μετά από όλα αυτά- να τσακώνονται για τα κόμματα στο προτεκτοράτο. Τι να πεις; Μεταμόσχευση εγκεφάλου δεν έχει γίνει ακόμα. Σας ευχαριστώ για το κείμενο -δεν το είχα διαβάσει- και για όλα. Την αγάπη μου.)
Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου
Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

