Ένας χρόνος από την πετρελαιοκηλίδα

Πιτσιρίκο, με αφορμή τον ένα χρόνο που συμπληρώνεται από την πετρελαιοκηλίδα στη Σαλαμίνα (ξημερώματα 9-10/9/2017), θυμάμαι πέρσι τέτοια εποχή που έλεγαν τα καθεστωτικά ΜΜΕ “ούτε σε δέκα χρόνια δεν θα καθαρίσει ο Σαρωνικός, πάνε τα μπάνια, πάνε και τα ψάρια”, φιλοξενώντας και απόψεις “ειδικών”.

Στη συντριπτική πλειοψηφία των ακτών του Σαρωνικού δεν έφτασε, βέβαια, ποτέ η πετρελαιοκηλίδα, με εξαίρεση κάποια κομματάκια πίσσας που ξεβράζονταν σποραδικά, όποτε είχε δυτικό άνεμο ή νοτιά.

Αλλά αυτό δεν εμπόδισε έναν τύπο στο ΚΤΕΛ να δείχνει τα μακροφύκη (τα φύλλα στην πραγματικότητα) της ποσειδωνίας που έβγαζε το κύμα στην ακρογιαλιά και να λέει σε τουρίστες, αλλά και Έλληνες επιβάτες “τα βλέπετε τα πετρέλαια”;

Τι να λένε άραγε όλοι αυτοί σήμερα και κυρίως τα ιδιωτικά ΜΜΕ που ουσιαστικά αποτελούν γραφείο τύπου του εκάστοτε ιδιοκτήτη τους και ουδεμία σχέση έχουν με το λειτούργημα της δημοσιογραφίας;

Έχουν βρει άλλα θέματα να κάνουν προπαγάνδα, αφού αυτό ήταν το ζητούμενο και με την πετρελαιοκηλίδα, και όχι η ευαισθησία τους για το θαλάσσιο οικοσύστημα.

Άλλωστε, η θάλασσα καταστρέφεται καθημερινά από τόνους πλαστικά που καταλήγουν στα νερά της και καταναλώνονται από τα πλάσματά της και τελικά και από εμάς μέσω της διατροφικής αλυσίδας.

Αυτό το Σαββατοκύριακο εκατομμύρια άνθρωποι σε σχεδόν 100 χώρες σε όλο τον κόσμο συμμετείχαν σε διαδηλώσεις-εκδηλώσεις για το κλίμα και το περιβάλλον που καταστρέφονται.

Ναι, καλά καταλάβατε ποια ήταν η χώρα που έλαμψε διά της απουσίας της από αυτή την παγκόσμια κινητοποίηση.

Αλλά εντάξει, είχαμε και τα συλλαλητήρια στη ΔΕΘ.

Βαγγέλης Σπανός

Υ.Γ. Βρέθηκα σήμερα σε μία παραλία της Σαλαμίνας, όπου δεν έφτασε ποτέ η πετρελαιοκηλίδα. Αλλά η επιβάρυνση στα νερά είναι μόνιμη, το ίδιο και τα σκουπίδια στην ακρογιαλιά. Και με τα τζετ σκι να πηγαινοέρχονται από τα ανοιχτά στην ακτή, έπαιρνες και μία γεύση από πετρέλαιο τελικά.

(Αγαπητέ φίλε, η υστερία, οι εμμονές και η εμπάθεια έχουν δηλητηριάσει την πολιτική και κοινωνική ζωή στο προτεκτοράτο. Και αν δεν συμμετέχεις στην υστερία, θεωρείσαι ύποπτος. Πάνω από 70% του πλανήτη είναι νερό. Ο Ζακ Υβ Κουστώ είχε πει πως οι θάλασσες είναι οι υπόνομοι του πλανήτη. Πράγματι, οι θάλασσες είναι οι χωματερές του πλανήτη. Αλλά υπάρχουν ακόμα άνθρωποι που πιστεύουν πως τα ψάρια -στα οποία δεν γίνεται έλεγχος- είναι πιο υγιεινά από το κρέας στο οποίο τουλάχιστον γίνεται έλεγχος. Θέλουν φρέσκο ψάρι από τον υπόνομο. Είναι σαν αυτούς που σου λένε “πάρε αυτό το χάπι, είναι φυτικό”. Κι όλα τα δηλητήρια, φυτικά είναι. Παρ’ όλα αυτά, ωραία η θάλασσα. Πολύ την αγαπάω. Κι όπως είχε παρατηρήσει εύστοχα κάποιος, φταίει ο άνεμος και ρίχνουν το φταίξιμο στην θάλασσα. Να είστε καλά. Καλές βουτιές!)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.