Αν θέλεις, βρίσκεις δουλειά (Το είπε και ο Μακρόν)

Πιτσιρίκο, ο Emmanuel Macron δέχεται εκ νέου επικρίσεις μετά την προτροπή του σε έναν άνεργο να στραφεί σε τομείς που έχουν ζήτηση, όπως τα εστιατόρια και οι κατασκευές προκειμένου να βρει δουλειά, όπως γράφει ο Guardian.

“Eίμαι 25 χρονών, στέλνω βιογραφικά και συστατικές επιστολές, αλλά χωρίς αποτέλεσμα” ανέφερε αρχικά ο νέος άνδρας στον Γάλλο πρόεδρο, ο οποίος σχεδόν κυνικά του απάντησε:

“Αν έχεις τη θέληση και κινητοποιηθείς σε εστιατόρια, καφετέριες, οικοδομές, δεν υπάρχει ούτε ένα μέρος που να μην ψάχνουν για κόσμο, ούτε ένα”!

Μάλιστα, ο Macron του πρότεινε να πάει στη γειτονιά του Montparnasse που είναι γεμάτη με καφέ και εστιατόρια, διαβεβαιώνοντάς τον ότι θα βρει εύκολα δουλειά.

“Τον δρόμο να περάσω θα σου βρω μία δουλειά” του είπε χαρακτηριστικά.

Αξιωματούχοι του κλάδου υποστηρίζουν ότι υπάρχουν 100 χιλιάδες διαθέσιμες θέσεις εργασίας σε ξενοδοχεία και εστιατόρια, και έχουν ζητήσει από τον Macron να νομιμοποιήσει περισσότερους παράνομους μετανάστες για να καλύψουν τα κενά.

Οι επικριτές του Macron πήραν, εξάλλου, ήδη θέσεις στο Twitter για να τον ψέξουν για όσα είπε στον άνεργο, τη στιγμή που ο πρώην τραπεζίτης προσπαθεί να αποτινάξει τη ρετσινιά του “προέδρου των πλούσιων” που του έχουν κολλήσει.

Μεταξύ άλλων, ανέφεραν πως ο Macron “είναι εντελώς εκτός (της γαλλικής ) πραγματικότητας” και ότι “κατάφερε να επιδείξει τόση αλαζονεία και εμπάθεια μέσα σε 30 δευτερόλεπτα”.

Του Γάλλου προέδρου υπεραμύνθηκε ο επικεφαλής του κόμματός του Christopher Castane, υποστηρίζοντας ότι ο Macron δεν έκανε κάποιο λάθος και πως, αν πας στο Montparnasse, ζητούν εργαζόμενους.

“Προτιμάτε τα κούφια λόγια; Εγώ προτιμώ έναν πρόεδρο που λέει την αλήθεια”.

Δεν ήταν η πρώτη φορά που ο Macron βρέθηκε στο επίκεντρο της κριτικής, καθώς φαίνεται να μην συμμερίζεται τις ανησυχίες των συνηθισμένων ανθρώπων για τις μεταρρυθμίσεις που προωθεί, αποκαλώντας τους φυγόπονους και κατηγορώντας τα συνδικάτα ότι προκαλούν προβλήματα, αντί να βρίσκουν δουλειές.

Τα ποσοστά δημοφιλίας του έχουν υποχωρήσει στο χαμηλότερο επίπεδο από τις προεδρικές εκλογές του 2017, καθώς οι μειώσεις φόρων που έχουν στόχο να τονώσουν τις δαπάνες, κυρίως για τις επιχειρήσεις, δεν έχουν αποδώσει ακόμα καρπούς.

Βαγγέλης Σπανός

Υ.Γ. Δεν είπε ψέματα ο Μακρόν· όντως, ψάχνουν για υπαλλήλους σε εστιατόρια, καφετέριες και ξενοδοχεία όχι μόνο στη Γαλλία, αλλά και στην Ελλάδα. Δεν είπε, όμως, και όλη την αλήθεια. Ότι αφού ξεζουμίζουν τους προηγούμενους, βάζοντάς τους να δουλεύουν 12ωρα, χωρίς ρεπό, για μερικές εκατοντάδες ευρώ, μετά ψάχνουν για τους επόμενους. Καθιστώντας τους όλους αναλώσιμους.

(Αγαπητέ φίλε, ο κυνισμός των πολιτικών έχει φτάσει στο διάστημα. Αλλά ας είναι καλά τα ζώα που τους ψηφίζουν. Τους έχει σιχαθεί η ψυχή μου. Και τους πολιτικούς και τους “πολίτες”. Να είστε καλά. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.