Η Ισπανία θα κλείσει δέκα ανθρακωρυχεία ως το τέλος του έτους
Να και μία καλή είδηση, Πιτσιρίκο, καθώς η Ισπανία θα κλείσει ως το τέλος του 2018 τα περισσότερα ανθρακωρυχεία της, μετά από συμφωνία με τα συνδικάτα για αντισταθμιστικές επενδύσεις 250 εκ. ευρώ μέσα σε μία δεκαετία, όπως αναφέρει ο Guardian.
H αριστερή κυβέρνηση Sanchez προσπαθεί να εφαρμόσει γρήγορα μία φιλική προς το περιβάλλον πολιτική, καταργώντας και τον αμφιλεγόμενο “φόρο ηλιοφάνειας” για την ηλιακή βιομηχανία και υλοποιώντας το σχέδιο της Ισπανίας για το κλίμα τον επόμενο μήνα.
Τα συνδικάτα χαιρέτισαν τη συμφωνία για τα ανθρακωρυχεία, που προβλέπει πρόωρη συνταξιοδότηση των ανθρακωρύχων άνω των 48 ετών, δουλειές για την περιβαλλοντική αποκατάσταση και επανεκπαίδευση για την πράσινη βιομηχανία.
Η Teresa Ribera, υπουργός για την Περιβαλλοντική Μετάβαση, υποστήριξε ότι με αυτή τη συμφωνία η κυβέρνηση έκανε το πρώτο μεγάλο βήμα και ότι δεν θα αφήσει κανέναν πίσω, καθώς θέλει να προωθήσει την καινοτομία και να βοηθήσει περιοχές να εδραιώσουν την εργασία στο μέλλον.
Πάνω από 1.000 ανθρακωρύχοι θα χάσουν τις δουλειές τους, όταν κλείσουν 10 ανθρακωρυχεία ως το τέλος του έτους.
Και για τα 10 αυτά ανθρακωρυχεία υπήρχαν ανησυχίες οικονομικής φύσεως και η Κομισιόν επέτρεψε στην Ισπανία να τα κρατήσει προσωρινά ανοιχτά με κρατική χρηματοδότηση 2,1 δισ. ευρώ.
Η Ισπανία θέλει να δείξει ότι μπορεί να συμμορφωθεί με τη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα, χωρίς κόστος για τις ζωές των ανθρώπων, καθώς θα διαφυλάξει και τις θέσεις εργασίας και την προστασία του περιβάλλοντος.
Περίπου 600 εργαζόμενοι στις επαρχίες Αραγκόν και Λεόν θα επωφεληθούν από κοινωνικά προνόμια και το 60% των ανθρακωρύχων θα έχει δικαίωμα στην πρόωρη συνταξιοδότηση.
Η Laura Martin Murillo που έκανε τις διαπραγματεύσεις από την πλευρά της κυβέρνησης, υποστήριξε ότι πρόκειται για μία διαδικασία αναδιάρθρωσης κοινοτήτων, που πρέπει να γίνει με ευαισθησία για να φέρει την ελπίδα σε μέρη που ο κόσμος είχε χάσει την πίστη του ότι κάτι καλό μπορεί να γίνει.
Πολλοί νέοι είχαν εγκαταλείψει αυτές τις περιοχές και βίωσαν μία αλλαγή ταυτότητας.
Η βιομηχανία άνθρακα της Ισπανίας απασχολούσε πάνω από 100 χιλιάδες εργαζόμενους τη δεκαετία του 1960, αλλά έκτοτε άρχισε να ξεθωριάζει, εξαιτίας των εισαγωγών και της αύξησης της ενημέρωσης για το κόστος που είχε στο περιβάλλον, την υγεία και το κλίμα.
Ο άνθρακας παρέχει μόλις το 2,3% της ηλεκτρικής ενέργειας στην Ισπανία.
Βαγγέλης Σπανός
(Αγαπητέ φίλε, πραγματικά μια καλή είδηση. Εγώ δεν το δέχομαι να υπάρχουν ανθρακωρυχεία το 2018. Και σίγουρα, δεν δέχομαι να υπάρχουν ανθρακωρύχοι. Ειδικά, στη Μεσόγειο με την ηλιοφάνεια και τους ανέμους. Όταν, το 2012, οι Ισπανοί ανθρακωρύχοι είχαν κάνει πορεία 400 χιλιομέτρων μέχρι την Μαδρίτη, για να διαμαρτυρηθούν για τις κυβερνητικές περικοπές στον τομέα τους, είχα γράψει το εξής: “Από την άλλη, δεν μπορείς να διαμαρτύρεσαι επειδή θέλεις να παραμείνεις ανθρακωρύχος. Δηλαδή, διαμαρτύρονται επειδή θέλουν να παραμείνουν σκλάβοι. Δεν είναι δουλειά αυτή, ρε φίλε, δεν είσαι ποντίκι, άνθρωπος είσαι, και πρέπει να είσαι έξω στον ήλιο και να λιάζεις ανέμελος τ’ αρxίδια σου, οπότε να κλείσουν αμέσως όλα τα ανθρακωρυχεία του πλανήτη.”. Φτάνει πια με τις απάνθρωπες δουλειές που χάνονται. Βασικό επίδομα για όλους. Για αρχή. Και μετά βλέπουμε. Να είστε καλά. Την αγάπη μου.)
Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου
Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

