Η ατμοσφαιρική ρύπανση επιβαρύνει ετησίως με 70 δισεκατομμύρια ευρώ την ΕΕ για την υγεία

Πιτσιρίκο, έχω και δεύτερο κείμενο σήμερα, αυτή τη φορά για την ατμοσφαιρική ρύπανση, καθώς μόνο αυτή που προκαλείται στους δρόμους κοστίζει ετησίως 70 δισ. ευρώ στην ΕΕ, με τα 3/4 της ζημιάς να προέρχονται από τα καυσαέρια, όπως επισημαίνει ο Guardian.

To κόστος μπορεί να μειωθεί κατά 80% μέχρι το 2030, αν αναληφθεί δράση, υποστηρίζει σχετική έρευνα από την Ευρωπαϊκή Δημόσια Συμμαχία για την Υγεία (ΕΡΗΑ).

Οι εκπομπές ντίζελ είναι στο επίκεντρο από το 2015 και το σκάνδαλο της Volkswagen και έρευνα του 2017 ανέφερε ότι 38 χιλιάδες άνθρωποι πεθαίνουν εξαιτίας του(ς) κάθε χρόνο.

Στις περισσότερες αστικές περιοχές του Ηνωμένου Βασιλείου, η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι χειρότερη απ’ ό,τι είχε εκτιμηθεί, με το ντίζελ, αντί για μέρος της λύσης, να είναι μέρος του προβλήματος, αφού, ακόμα κι αν βελτιώσεις τα φίλτρα, πάλι έχεις καυσαέρια.

Οι μηδενικές εκπομπές ρύπων είναι μία πιο καλή εναλλακτική λύση, ενώ το περπάτημα και η ποδηλασία ωφελούν περαιτέρω την υγεία.

Η έρευνα προσεγγίζει, εξάλλου, συντηρητικά το θέμα, καθώς δεν περιλαμβάνει όλες τις επιπτώσεις στην υγεία, που προκαλούνται από την ατμοσφαιρική ρύπανση, αλλά μόνο τα καρδιακά επεισόδια και προβλήματα στους πνεύμονες και όχι τον διαβήτη για παράδειγμα.

“Απλά ξύνουμε την επιφάνεια, αυτή είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου” λένε χαρακτηριστικά οι επιστήμονες, κι ενώ 7 εκ. πρόωροι θάνατοι από τη ρύπανση μικροσωματιδίων είναι μία φειδωλή εκτίμηση και το πραγματικό νούμερο μπορεί να ανέρχεται και στα 9 εκ.

Πάντως, αν μέχρι το 2030 τα 2/3 των αυτοκινήτων είναι ηλεκτρικά και απαγορευτούν όλα όσα κατασκευάστηκαν ως το 2014, τότε θα μειωθεί κατά 80% το κόστος για την υγεία.

Αλλά και αν μόνο το 1/4 των αυτοκινήτων είναι ηλεκτρικά, τότε το κόστος θα μειωθεί κατά 74% σε σχέση με σήμερα.

Γιατροί καλωσόρισαν τα ευρήματα της έκθεσης και τόνισαν την ανάγκη να αποτραβηχτούμε από τα αυτοκίνητα ντίζελ.

Διευκρινίζοντας, ωστόσο, ότι τα ντίζελ της νέας γενιάς είναι πολύ λιγότερο ρυπογόνα και μπορούν να αποτελέσουν μέρος του σχεδίου μαζί με τα αυτοκίνητα άλλων τεχνολογιών.

Το κόστος της συνολικής ατμοσφαιρικής ρύπανσης, δηλαδή, όχι μόνο από τα αυτοκίνητα, ανέρχεται στα 20 εκ. στερλίνες τον χρόνο, μόνο για το Ηνωμένο Βασίλειο.

Βαγγέλης Σπανός

Υ.Γ. Κι αφού έστειλα και αυτό, έβαλα καπάκι και άλλες δύο φωτογραφίες με τα χαριτωμένα ζωάκια για να πάρει και λίγο χρώμα μία μουντή, κυριολεκτικά και μεταφορικά, μέρα.

(Αγαπητέ φίλε, πέρα από αυτά που γράφετε -και είναι σωστά-, οι άνθρωποι αρρωσταίνουν γιατί αρρωσταίνει η ψυχή τους. Έχουμε κοινωνίες που ζουν με χάπια και δεν μιλάμε ποτέ για αυτό. Επειγόντως αντεπίθεση και ανατροπή -με όπλο τη συνειδητότητα- γιατί ζούμε σε έναν κόσμο που όλα είναι λάθος. Τα γατιά σας και τα σκυλιά σας είναι πολύ όμορφα. Να τα χαίρεστε. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.