Η εκπαίδευση στα ελληνικά σχολεία οδηγεί στο φασισμό

Το κάλεσμα για καταλήψεις στα σχολεία -με αφορμή τη Συμφωνία των Πρεσπών-, τα εθνικιστικά συνθήματα πολλών μαθητών και η στοχοποίηση μαθητών και καθηγητών που αντιδρούν, έχουν προκαλέσει έκπληξη σε πολλούς Έλληνες αλλά δεν θα έπρεπε.

Τα ελληνικά σχολεία είναι το ιδανικό μέρος για να ανθίσει ο φασισμός.

Η εκπαίδευση των Ελλήνων είναι βαθύτατα εθνικιστική.

Οι Έλληνες μαθαίνουν από το σχολείο πως είναι ο ανώτερος λαός του κόσμου, πως έχουν τον σπουδαιότερο πολιτισμό, πως όλοι οι άλλοι λαοί τους αντέγραψαν και τους φθονούν με λύσσα, και πως όλος ο πλανήτης τους χρωστάει.

Οι Έλληνες μαθαίνουν στο σχολείο πως το να είσαι Έλληνας είναι αυτομάτως πιστοποιητικό ανωτερότητας και αθωότητας.

Οπότε, γιατί κάνει σε κάποιους εντύπωση πως πάρα πολλοί μαθητές είναι εθνικιστές;

Αφού η εκπαίδευση των Ελλήνων είναι εθνικιστική, λογικό είναι τα παιδιά να είναι εθνικιστές και ρατσιστές.

Και δεν είναι μόνο τα παιδιά που είναι εθνικιστές και ρατσιστές. Είναι και οι μεγαλύτεροι.

Σύμφωνα με έρευνα του Pew Research Center σε 34 ευρωπαϊκές χώρες, το 89% των Ελλήνων πιστεύουν πως ο πολιτισμός τους είναι ανώτερος από τον πολιτισμό των υπόλοιπων Ευρωπαίων.

Όπως καταλαβαίνει εύκολα κάποιος από αυτό το τεράστιο ποσοστό -το μεγαλύτερο, με διαφορά, στις χώρες της Ευρώπης-, ο εθνικισμός και η ιδέα περί εθνικής ανωτερότητας στην Ελλάδα, δεν έχουν να κάνουν με κόμματα και τάξεις.

Αυτές οι ιδέες περί ανώτερου πολιτισμού διαπερνούν όλη την ελληνική κοινωνία. Οριζόντια και κάθετα.

Οπότε, είναι εντελώς λανθασμένα αυτά που γράφουν περί Αριστεράς και Δεξιάς.

Μπορείς μια χαρά να είσαι αριστερός και εθνικιστής, αν και δεν υπάρχει Αριστερά και Δεξιά σήμερα.

Επίσης, επειδή η Αριστερά δεν έγινε πολλές φορές κυβέρνηση στην Ιστορία του ελληνικού κράτους -για την ακρίβεια, αυτό που λέμε “Αριστερά” έγινε κυβέρνηση μόλις τα τελευταία τέσσερα χρόνια και μόνο μετά την χρεοκοπία της χώρας, την επίσημη μετατροπή της χώρας σε προτεκτοράτο και την κατάρρευση των κομμάτων που την οδήγησαν στην χρεοκοπία-, καλό είναι να θυμόμαστε πως όλες οι εθνικές ήττες της Ελλάδας έχουν γίνει επί δεξιών κυβερνήσεων που ήταν πάρα πολύ εθνικιστικές.

Ακόμα, θέλω να επισημάνω -επειδή δεν το διδασκόμαστε στα σχολεία- πως η Ελληνική Ιστορία δεν είχε μόνο ήρωες αλλά και πάρα πολλούς προδότες και ρουφιάνους.

Βέβαια, κι αυτοί οι προδότες και ρουφιάνοι ήταν ανώτεροι από τους άλλους Ευρωπαίους, γιατί ήταν Έλληνες.

Κάποιοι λένε πως ο φασισμός και ο εθνικισμός δεν χωράνε στα σχολεία μας.

Κάνουν πάρα πολύ μεγάλο λάθος.

Ο φασισμός και ο εθνικισμός χωράνε πολύ καλά στα σχολεία μας.

Για την ακρίβεια, η εκπαίδευση στα σχολεία περί ανωτερότητας και μοναδικότητας των Ελλήνων -σε συνδυασμό με την χρεοκοπία και τη λουμπενοποίηση της χώρας- μετατρέπουν τα ελληνικά σχολεία σε ιδανικά θερμοκήπια μελλοντικών μελών της Χρυσής Αυγής.

Τα σχολεία είναι που στρώνουν τον δρόμο στο φασισμό.

Το να εκπλήσσεται ένας γονιός που το παιδί του πάει σε ελληνικό σχολείο και έγινε φασίστας είναι σαν να βάζει την κόρη του εσώκλειστη σε ένα μπoυρδέλο και μετά να παραπονιέται που έγινε πoυτάνα.

Θα πρέπει η εκπαίδευση στα ελληνικά σχολεία να πάψει να είναι τόσο ελληνοκεντρική και εθνικιστική.

Ούτως ή άλλως, τα περισσότερα παιδιά θα φύγουν στο εξωτερικό για να μπορέσουν να επιβιώσουν, οπότε καλό θα είναι να μην συγκρουστούν με την πραγματικότητα σε μεγαλύτερη ηλικία.

Από την άλλη, τα παιδιά που θα μείνουν στην Ελλάδα δεν είναι σωστό να έχουν τις αυταπάτες πως ο πολιτισμός τους είναι ανώτερος, όταν θα κουβαλάνε τις βαλίτσες των τουριστών -με απλωμένο το χέρι για φιλοδώρημα- και θα σερβίρουν τις σαλάτες σε ανθρώπους από κατώτερους πολιτισμούς.

Τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα…

(Θα εξηγούσα και την διαφορά του πατριωτισμού από τον εθνικισμό αλλά είμαι βέβαιος για τη ματαιότητα του εγχειρήματος σε ένα προτεκτοράτο που οι πολίτες του εξακολουθούν να πιστεύουν πως ο πολιτισμός τους είναι ανώτερος από τον πολιτισμό των άλλων. Δούλοι με ανώτερο πολιτισμό μόνο οι Έλληνες.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.