Οι Βρυξέλλες τράβηξαν το αυτί του …Βελγίου

Πιτσιρίκο, να κάνω κι ένα update για τα “κίτρινα γιλέκα”, καθώς αυτή τη φορά η συμμετοχή ήταν μικρότερη και συγκεκριμένα 106 χιλιάδες διαδηλωτές σε όλη τη Γαλλία και 8.000 στο Παρίσι, έναντι περίπου 300 χιλιάδων πριν μία εβδομάδα.

Όταν είχαν σκοτωθεί και δύο άνθρωποι και τραυματιστεί πάνω από 600.

Αυτή τη φορά οι συλλήψεις ήταν 130, οι τραυματισμοί 20, ενώ oι αστυνομικοί -τους οποίους ευχαρίστησε ο Μακρόν για το θάρρος τους- έριξαν νερό με τις αύρες, χημικά, ακόμα και πλαστικές σφαίρες σε ένα περιστατικό και οι διαδηλωτές σταμάτησαν έναν δικό τους που πήγε να επιτεθεί σε πυροσβέστες.

Άλλο ένα άτομο τέθηκε επίσης υπό κράτηση, μετά από ώρες διαπραγματεύσεων, καθώς είχε χειροβομβίδα και απαιτούσε να δει τον Macron, τον οποίο οι διαδηλωτές αποκαλούσαν “κλέφτη” και του ζητούσαν να παραιτηθεί.

Αλλά από τη Γαλλία ας περάσουμε στο Βέλγιο, καθώς η δημοσιονομική κατάσταση της χώρας κρίνεται ως προβληματική από την Κομισιόν, όπως αναφέρει η Le Monde.

H Eυρωπαϊκή Επιτροπή αναφέρθηκε, μάλιστα, πρόσφατα στον κίνδυνο “να αθετήσει το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης” το Βέλγιο.

Κι αυτό διότι η επίτευξη του μεσοπρόθεσμου στόχου σταθερότητας θεωρείται αμφίβολη για τη χώρα.

Δεσμευμένη να μειώνει το έλλειμμα κατά 0,6% ετησίως, όπως και τα άλλα κράτη μέλη, η κυβέρνηση συνασπισμού των φιλελεύθερων, των Φλαμανδών εθνικιστών και των χριστιανοδημοκρατών καθυστερεί, καθώς το δημοσιονομικό έλλειμμα αναμένεται να παραμείνει αμετάβλητο στο 1,7% ως προς το ΑΕΠ και για το 2020.

Αλλά αυτό που προκαλεί πραγματικά ανησυχία είναι το επίπεδο του δημόσιου χρέους.

Γιατί, όπως όλα δείχνουν, θα υποχωρήσει οριακά κάτω από το 100% ως προς το ΑΕΠ το 2019, καθώς η εκτίμηση κάνει λόγο για 99,8%. Κάτι που συνιστά μία πτώση μόλις 8% μέσα σε πέντε χρόνια.

Στο εσωτερικό της κυβέρνησης του Βελγίου θεωρούν την κριτική των Βρυξελλών άδικη (αυτό είναι που λένε συμβαίνουν και στις καλύτερες οικογένειες).

Και υποστηρίζουν ότι η πολιτική εξορθολογισμού μπορεί να καθυστερεί, αλλά τα σχέδια της κυβέρνησης για στρατηγικές επενδύσεις και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις είναι πολύ φιλόδοξα.

Απορίας άξιο είναι, βέβαια, αν υπάρχει έστω και μία χώρα που να πληροί τις προϋποθέσεις που θέτει η ευρωζώνη για το χρέος, το έλλειμμα και όλα αυτά που λένε τα κομπιούτερς και οι αριθμοί που τραγούδησε και ο αξέχαστος Δημήτρης Μητροπάνος.

Βαγγέλης Σπανός

Υ.Γ. Σαν να μην έφταναν όλα αυτά βγήκαν χάλια και οι υποβρύχιες φωτογραφίες, όπως κάθε φορά που τον ήλιο κρύβει η απόλυτη συννεφιά. Και έρχονται και βροχές, καταιγίδες και πολύ κύμα με τον νοτιά. Αλλά τουλάχιστον έχουν φωτογένεια οι γατούλες (ακόμα δεν τα έχουν βρει μεταξύ τους, πάντως) και τα σκυλιά.

(Αγαπητέ φίλε, έχουν αποβλακωθεί και οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι, οπότε δεν αισθάνομαι και τόσο χάλια για την αποβλάκωση των Ελλήνων. Υποθέτω πως η επόμενη εξέγερση στο Παρίσι θα γίνει αν αυξηθεί η τιμή του iPhone. Η εξέγερση του καταναλωτή διαρκεί μέχρι να πέσουν οι πρώτες διαφημίσεις και να γίνουν νέες προσφορές. Ανησυχώ πάρα πολύ για το δημόσιο χρέος του Βελγίου. Είμαι να πέσω να πεθάνω από τη στενοχώρια μου. Ελπίζω να τα καταφέρει ο περήφανος και ιστορικός λαός του Βελγίου. Μια χαρά είναι οι φωτογραφίες. Αν βουτήξετε και την επόμενη Παρασκευή που θα έχει πέντε βαθμούς, να μου στείλετε ένα πόστερ με τη φωτογραφία σας, να το βάλω στον τοίχο και να σας προσκυνάω. Να είστε καλά. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.