Η Κίνα ελπίζει να καλλιεργήσει πατάτες στο φεγγάρι

Πιτσιρίκο, η Κίνα υποστηρίζει ότι άνοιξε ένα νέο κεφάλαιο στην εξερεύνηση της Σελήνης, αφού έστειλε ένα νέο διαστημικό όχημα στην αθέατη πλευρά του φεγγαριού, όπως αναφέρει το Skynews.

Eκτοξεύτηκε από έναν πύραυλο από τη νοτιοδυτική επαρχία της χώρας Xichang και αναμένεται να φτάσει στον προορισμό του με την αλλαγή του έτους.

Κι ενώ η γνωστή πλευρά του φεγγαριού έχει πολλά σημεία για προσελήνωση, η αθέατη πλευρά είναι άγρια και με πολλά βουνά.

Υπάρχουν επίσης δυσκολίες στην επικοινωνία γιατί τα σήματα από την αθέατη πλευρά του φεγγαριού μπορεί να μπλοκαριστούν και να μην φτάσουν στη Γη.

Για να ξεπεραστούν όλα αυτά, ένας δορυφόρος μπήκε στην τροχιά της Σελήνης τον Μάιο του 2018, για να λειτουργήσει σαν σύνδεσμος μεταξύ του διαστημικού οχήματος και της Γης.

Κινέζικα ΜΜΕ ανέφεραν ότι η περιοχή που θα εξερευνηθεί είναι στον νότιο πόλο της Σελήνης.

Ανάμεσα στα δέκα πειράματα που θα γίνουν, έξι από την Κίνα και τέσσερα από το εξωτερικό, είναι και το να φυτευτούν πατάτες και άλλοι σπόροι.

Θα γίνουν επίσης τεστ ανόργανων στοιχείων και ακτινοβολιών, σύμφωνα με το πρακτορείο Xinhua.

Είναι η δεύτερη τέτοια αποστολή της Κίνας στο φεγγάρι, μετά από εκείνη του 2013 που είχε κρατήσει δύο χρόνια.

Η Κίνα που ξοδεύει δισεκατομμύρια στο διαστημικό της πρόγραμμα, ελπίζει να κατασκευάσει και διαστημικό σταθμό μέχρι το 2022.

Θέλει επίσης να κατασκευάσει μία βάση στη Σελήνη, την οποία θα επισκέπτονται επανδρωμένες αποστολές.

Υπάρχει, όμως, κι άλλη είδηση από το διάστημα και συγκεκριμένα ότι ήχο ανέμου κατέγραψε για πρώτη φορά στον Άρη το ειδικό όχημα που έχει στείλει η NASA στον κόκκινο πλανήτη εδώ και δέκα μέρες, όπως αναφέρει ο Guardian.

O εξωγήινος αέρας καταγράφηκε το βράδυ της Παρασκευής 7/12, ενώ η ταχύτητά του κυμαινόταν από 10 μέχρι 15 μίλια την ώρα.

Αυτοί είναι οι πρώτοι ήχοι από τον Άρη που καταγράφονται από τον άνθρωπο, σύμφωνα με τους ερευνητές.

“Ήταν κάτι που δεν είχαμε σχεδιάσει, ωστόσο, η αποστολή είχε στόχο να καταγράψει κινήσεις στον Άρη και αυτό περιλαμβάνει και την κίνηση που δημιουργείται από τα ηχητικά κύματα” ανέφερε ο Bruce Banerdt από το εργαστήριο της NASA στην Πασαντίνα της Καλιφόρνια.

Επιστήμονες ανέφεραν ότι ο ήχος ήταν διαφορετικός από οποιονδήποτε άλλο που έχουμε συνηθίσει να ακούμε στη γη, ενώ προκάλεσε και δονήσεις στο ειδικό διαστημικό όχημα της NASA.

Οι ήχοι καταγράφηκαν από έναν αισθητήρα ατμοσφαιρικής πίεσης, ο οποίος αποτελεί μέρος ενός μετεωρολογικού σταθμού, αλλά και από τον σεισμογράφο του διαστημικού οχήματος.

Οι χαμηλές συχνότητες είναι αποτέλεσμα της πολύ λεπτής πυκνότητας της ατμόσφαιρας του Αρη που αποτελείται από διοξείδιο του άνθρακα και γι αυτό τις έπιασε και ο σεισμογράφος που είναι προγραμματισμένος να συλλαμβάνει υπόγεια σεισμικά κύματα, που υπερβαίνουν τα όρια της ανθρώπινης ακοής.

Ο σεισμογράφος θα εγκατασταθεί στην επιφάνεια του Άρη τις επόμενες εβδομάδες, αλλά μέχρι τότε η ομάδα σχεδιάζει να κάνει κι άλλες καταγραφές των ήχων του αέρα.

Το διαστημικό όχημα έφτασε στον Άρη στις 26 Νοεμβρίου και ήδη οι επιστήμονες κάνουν λόγο για θαυμάσια αποτελέσματα από τις πρώτες παρατηρήσεις του.

Σαν ούφο έμοιαζε, εξάλλου, και η μικροσκοπική μέδουσα που φωτογράφισα το Σάββατο, αλλά δεν ξέρω για ποιο είδος πρόκειται.

Γνωρίζω, όμως, τον κάβουρα inachus phalangium, που εικονίζεται στη φωτογραφία και επειδή είναι τόσο μικρός, τόσο εύθραυστος και τόσο ευάλωτος, κρύβεται κάτω από άδεια κοχύλια στον βυθό.

Αποτελεί λεία για όλα σχεδόν ψάρια και όχι μόνο για τα χταπόδια σαν αυτό που εικονίζεται στη φωτό και όχι απλά το έκανα διάσημο, αλλά το έσωσα και από έναν ψαροτουφεκά που βγήκε -με άδεια χέρια ευτυχώς- λίγα μέτρα πιο πέρα στη δαντελένια ακρογιαλιά.

Αλλά μετά την Κίνα, τη Σελήνη, τη NASA, τον Άρη, τις πατάτες, τα χταπόδια και τα καβούρια, ας περάσουμε στην Ιαπωνία, που θα αυξήσει τις δαπάνες την επόμενη πενταετία, τόσο για να ανταποκριθεί στις προκλήσεις για την ασφάλεια, όσο και για να μειώσει το εμπορικό πλεόνασμα που έχει έναντι των ΗΠΑ, αγοράζοντας αμερικάνικα όπλα, όπως μεταδίδει το Reuters.

Συγκεκριμένα, το υπουργείο Άμυνας σκοπεύει να δαπανήσει 27 τρισ. γεν (240 δισ. δολ.) μεταξύ Απριλίου 2019 και Μαρτίου 2024, με την ετήσια αύξηση να είναι 1,1%, έναντι 0,8% που ήταν την προηγούμενη πενταετία που θα ολοκληρωθεί τον Μάρτιο του 2019.

Για την ώρα, οι πληρωμές για εξοπλισμό και προσωπικό αντιστοιχούν στο 80% των αμυντικών δαπανών.

Αλλά με το νέο σχέδιο οι δαπάνες για εξοπλισμούς θα είναι ξεχωριστές, κάνοντας πιο εύκολη την αγορά όπλων από τις ΗΠΑ.

Η έγκριση της αγοράς από το υπουργικό συμβούλιο της Ιαπωνίας αναμένεται στα μέσα Δεκεμβρίου.

Παράλληλα αυτές οι αγορές θα βοηθήσουν το Τόκιο να μειώσει το εμπορικό του πλεόνασμα έναντι της Ουάσινγκτον, τη στιγμή που ο Donald Τrump ενθαρρύνει τους Ιάπωνες να αγοράσουν περισσότερα αμερικάνικα αγαθά, συμπεριλαμβανομένου και του στρατιωτικού εξοπλισμού, απειλώντας παράλληλα με δασμούς στις εξαγωγές ιαπωνικών αυτοκινήτων στις ΗΠΑ για να μειώσει το εμπορικό έλλειμμα που έχει με το Τόκιο.

Το ιαπωνικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε τον Αύγουστο του 2018 ότι οι δαπάνες για το επόμενο έτος θα φτάσουν στα επίπεδα ρεκόρ των 5,3 τρισ. γεν προκειμένου να αναβαθμιστούν τα αντιαεροπορικά συστήματα, που θα αναχαιτίζουν όλους τους τύπους των βορειοκορεατικών πυραύλων.

Ο πρωθυπουργός Shinzo Abe ενισχύει τη στρατιωτική ικανότητα της Ιαπωνίας για να μπορεί να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε εκτόξευση πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα και την ολοένα και αυξανόμενη ανάπτυξη της πολεμικής αεροπορίας και του ναυτικού της Κίνας.

Η Ιαπωνία παραμένει επιφυλακτική σχετικά με τις δεσμεύσεις της Βόρειας Κορέας ότι θα εγκαταλείψει τα πυρηνικά όπλα και τα βαλλιστικά προγράμματα και εξακολουθεί να θεωρεί την Πιονγκγιάνγκ την πιο σοβαρή και πιεστική απειλή.

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, αυτοί οι Κινέζοι μας έχουν καταστρέψει. Θα μετατρέψουν το φεγγάρι σε πατατοχώραφο. Θα κοιτούν τα βράδια οι ερωτευμένοι και οι ρομαντικοί το φεγγάρι και θα βλέπουν πατάτες. Καλά, δεν θα τις βλέπουν, γιατί οι πατάτες βγαίνουν κάτω από το χώμα. Τώρα θυμήθηκα τις πατάτες μου στη Ζάκυνθο. Χαμός γίνεται, πάντως, στους πλανήτες. Θα έχουν ταραχτεί τα ζώδια με τόση κίνηση. Να είστε καλά. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.