Μαργαριτοφόρα στρείδια, σαν πρωτοχρονιάτικα στολίδια

Πιτσιρίκο, δεν ξέρω τι λες εσύ, αλλά εμένα μου φαίνεται σαν ο Putin να τρολάρει όλους τους άλλους παγκόσμιους ηγέτες.

Παρατήρησε το ύφος του και θα δεις. Άλλωστε, από τη μία τους στέλνει ευχές και από την άλλη διηπειρωτικούς πυραύλους με πυρηνικές κεφαλές.

Ευχές σε όλο τον πλανήτη μοίρασε, λοιπόν ο Vladimir Putin, μεταξύ άλλων και στους Βρετανούς, λέγοντάς τους να είναι καλά και να έχουν ευημερία το 2019, όπως αναφέρει το Skynews.

Ο Ρώσος πρόεδρος έστειλε μία σειρά ευχετήριων μηνυμάτων σε ηγέτες από όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων της βασίλισσας Ελισάβετ και της πρωθυπουργού Theresa May.

Eυχήθηκε, λοιπόν, στις ίδιες και τις οικογένειές τους “καλή υγεία, ευτυχία και κάθε επιτυχία” ενώ οι ευχές του προς τον βρετανικό λαό ήταν να έχει ευημερία και να είναι καλά.

Οι ευχές του Putin έρχονται στο τέλος μίας χρονιάς που οι σχέσεις του Ηνωμένου Βασιλείου με τη Ρωσία επιδεινώθηκαν δραματικά.

Η Μόσχα κατηγορήθηκε ότι πράκτορές της χρησιμοποίησαν novichok, μία δραστική τοξική ουσία, στο Salisbury για να δολοφονήσουν τον πρώην δικό τους άνθρωπο Sergei Skripal και την κόρη του Yulia.

΄Όμως, μία άλλη γυναίκα και μητέρα τριών παιδιών, η Dawn Sturgess, ήταν αυτή που τελικά πέθανε μέρες αργότερα από την ίδια νευροτοξική ουσία.

Η Ρωσία κατηγορήθηκε, επίσης, από Βρετανούς υπουργούς ότι κάνει τα στραβά μάτια στη χρήση χημικών όπλων από το καθεστώς Assad στον πόλεμο της Συρίας.

Τον περασμένο μήνα ο Putin βρέθηκε και πάλι στο στόχαστρο, όταν η Ρωσία κατέλαβε τρία ουκρανικά σκάφη, ανοιχτά της Κριμαίας.

Το γεγονός αυτό οδήγησε τον Donald Trump στην απόφαση να ματαιώσει τη συνάντησή του με τον Ρώσο πρόεδρο στη Σύνοδο των G20 στην Αργεντινή.

Παρ’ όλα αυτά, στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του προς τον Trump, ο Putin τόνισε τη σημασία των ρωσοαμερικανικών σχέσεων για τη διασφάλιση της παγκόσμιας σταθερότητας και της διεθνούς ασφάλειας.

Επιβεβαίωσε, επίσης, ότι η Ρωσία είναι ανοιχτή στον διάλογο με τις ΗΠΑ και με διευρυμένη ατζέντα.

Ο Putin και ο Trump δεν είχαν επίσημη συνάντηση ούτε στο Παρίσι για τους εορτασμούς για τα 100 χρόνια από το τέλος του Α’ Παγκόσμιου Πολέμου.

Έτσι, η μοναδική μεταξύ τους Σύνοδος ήταν τον Ιούλιο του 2018 στο Ελσίνκι της Φινλανδίας.

Τα ευχετήρια μηνύματα του Putin ήρθαν λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση της Ρωσίας ότι θα αναπτύξει νέους διηπειρωτικούς υπερηχητικούς πυραύλους, ικανούς να φέρουν πυρηνικές κεφαλές.

Ο Ρώσος πρόεδρος έκανε λόγο για νέα σελίδα στις ένοπλες δυνάμεις της χώρας του, καθώς οι νέοι πύραυλοι μπορούν να πλήξουν οποιοδήποτε στόχο, αποφεύγοντας ακόμα και την αντιαεροπορική ασπίδα των ΗΠΑ.

Τουλάχιστον στη Βρετανία θα έχουν καλοκαιρία, με το Skynews να γράφει πως ευτυχώς θα είναι ήπιες και ξηρές οι συνθήκες στην αλλαγή του χρόνου στη Βρετανία.

Την αρχική συννεφιά διαδέχτηκαν η βελτίωση του καιρού και λιακάδες σε μεγάλα τμήματα της Αγγλίας και της Ουαλίας, και μόνο στη Σκωτία παρατηρήθηκαν άνεμοι ταχύτητας 50 μιλίων την ώρα και 70 μιλίων τοπικά.

Αλλά και στο Εδιμβούργο με τον υγρό και ανεμώδη καιρό η βελτίωση έρχεται πάνω στην ώρα για τους εορτασμούς.

Ακόμα μία ήπια μέρα, λοιπόν, με θερμοκρασίες 11-12 βαθμούς και 8 το βράδυ κατά τις εορταστικές εκδηλώσεις, όπως αναφέρει το μετεωρολογικό γραφείο της Βρετανίας.

Στο Λονδίνο αναμένονται 100 χιλιάδες άνθρωποι για να δουν τα πυροτεχνήματα, ενώ ειδικά για την περίσταση θα λειτουργήσει ξανά και το Big Ben ένα χρόνο μετά.

Έγινε ήδη sold out και η αστυνομία επιτρέπει μόνο τα απαραίτητα, απαγορεύοντας τα σακίδια πλάτης και τις βαλίτσες.

Οι συμμετοχές έφτασαν, εξάλλου, τις 8.000 από 26 διαφορετικές χώρες για την πρωτοχρονιάτικη παρέλαση του Λονδίνου, με τον δήμαρχο Sadiq Khan να στέλνει το μήνυμα ότι η πόλη θα είναι πάντα ανοιχτή για την Ευρώπη.

Και στο Εδιμβούργο της Σκωτίας πωλήθηκαν 60 χιλιάδες εισιτήρια σε 24 ώρες για το τοπικό φεστιβάλ και οι περισσότερες κρατήσεις έγιναν από την Ιταλία, τη Γερμανία και την Ισπανία.

Το νέο έτος έφτασε πρώτα στις 13:00 ώρα Ελλάδας στη Νέα Ζηλανδία και δύο ώρες αργότερα στις ανατολικές ακτές της Αυστραλίας.

Πάντως, και στην Αττική με κακοκαιρία είχαμε την παραμονή Πρωτοχρονιάς όσους βαθμούς (11) και στη Βρετανία με καλοκαιρία.

Έτσι, πήρα θάρρος και βούτηξα στον Μπάτη παρά την ατονία.

Ολοκληρώνοντας το 2018 με 364 μπάνια (στα 2170 το σερί).

Το μοναδικό που έχασα ήταν επειδή είχα πάει Παρνασσό στο χιονοδρομικό. Πουθενά σαν τη θάλασσα, βέβαια.

Οπότε, είναι μία καλή αναλογία τα 364 μπάνια και η μία φορά στα χιόνια.

Στην τελευταία βουτιά για το 2018, πήρα και ένα αναμνηστικό από τον βυθό.

Ένα άδειο μαργαριτοφόρο στρείδι, ένα από τα πιο ωραία δίθυρα των ελληνικών θαλασσών.

Λένε ότι 1 στα 1000 έχει και μαργαριτάρι μέσα. Πρέπει να βρεις ζωντανό, όμως.

Και ζωντανό δεν παίρνω τίποτα από την αγαπημένη μου θάλασσα.

Έχει, άλλωστε, τόσα ανοιγμένα κοχύλια, όπως και μαργαριτοφόρα στρείδια, που είναι όμορφα σαν πρωτοχρονιάτικα στολίδια.

Καλή χρονιά.

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, ο Πούτιν μπορεί να τρολάρει τους ηγέτες της Δύσης γιατί ξέρει πως είναι μαριονέτες των αγορών, ενώ οι δυτικές δημοκρατίες έχουν γίνει ανέκδοτο. Τις πιο ωραίες πλάκες τις έχει κάνει στην Άνγκελα Μέρκελ. Για παράδειγμα, όταν, σε μια συνάντηση με την Μέρκελ, έφερε στο δωμάτιο τον τεράστιο σκύλο του, γνωρίζοντας πως η Μέρκελ φοβάται τα σκυλιά. Ή όταν είπε μπροστά στη Μέρκελ πως “στη Ρωσία λέμε πως η πρώτη νύχτα του γάμου δεν τελειώνει ποτέ χωρίς γ@μήσι”. Νομίζω πως, αν ήμουν Ρώσος, θα συμπαθούσα τον Πούτιν. Αλλά δεν είμαι. Και οι Ρώσοι με τρομάζουν πια. Όπως και πολλοί άλλοι. Σας εύχομαι 365 μπάνια για τη νέα χρονιά. Καλή χρονιά! Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.