Cold is in the air

Πιτσιρίκο, παρά τον ήλιο και τους ασθενείς ανέμους υπάρχει μία ψύχρα στην ατμόσφαιρα.
Cold is in the air, για να παραφράσω και το τραγούδι.

Κι έτσι δεν υπήρχε ψυχή για ένατη συνεχόμενη μέρα (25/11 – 4/11) στη δαντελένια ακρογιαλιά.

Μόνο ένα αλιευτικό να ρίχνει δίχτυα έβλεπα από μακριά.

Εγώ έπιασα, πάντως, δύο χταπόδια σε μία βουτιά.

Φυσικά, τα άφησα ελεύθερα αμέσως μετά τις φωτό.

Το ένα ήταν σε μία μεγάλη κόκκινη σακούλα στον βυθό, ενώ το άλλο είχε κομμένα πλοκάμια το καημένο.

Είναι αυτό που εικονίζεται στον βυθό να έχει αλλάξει χρώμα και να είναι σαν χλωμό φεγγάρι, όπως γίνονται τα χταπόδια, όταν καταλάβουν ότι η θέση τους αποκαλύφθηκε.

Επίσης, τα πλοκάμια τα κόβουν καμιά φορά και μόνα τους για να τα φάνε, όταν δεν βρίσκουν άλλη τροφή.

Γιατί πέφτει πείνα και στο ζωικό βασίλειο.

Όπως και στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου μέσα σε πέντε χρόνια αυξήθηκαν κατά μισό εκατομμύριο τα παιδιά που ζουν σε καθεστώς φτώχειας, όπως παρατηρεί το Skynews.

Συγκεκριμένα 4,1 εκ. παιδιά (κάτω των 18 ετών) ζουν σε νοικοκυριά με ανεπαρκείς οικονομικούς πόρους.

Η σχετική φτώχεια, που θεωρείται ότι υπάρχει σε ένα νοικοκυριό όταν διαθέτει το 60% του μέσου εισοδήματος, επηρεάζει πάνω από ένα στα πέντε άτομα σε οικογένειες με τουλάχιστον έναν εργαζόμενο.

Έτσι γίνεται λόγος για μία «αυξανόμενη παλίρροια φτώχειας» που πλήττει τις εργαζόμενες οικογένειες, οι οποίες δεν μπορούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς, να φέρουν φαγητό στο σπίτι και να διαχειριστούν το στρες από την όλη κατάσταση.

Τα τελευταία στοιχεία ήρθαν στη δημοσιότητα τρεις βδομάδες μετά από μία έκθεση του ΟΗΕ, που προειδοποιούσε για τις επιπτώσεις της λιτότητας στη Βρετανία και κατηγορούσε την κυβέρνηση ότι με τις πολιτικές της χτυπάει σκληρά τους φτωχούς.

Τις δύο εκθέσεις καλωσόρισε ένα κέντρο βοήθειας στο Χάλιφαξ, όπου οι αιτήσεις για τις υπηρεσίες του έχουν αυξηθεί και κάνει υπερωρίες, κατηγορώντας με τη σειρά του την κυβέρνηση για την κατάργηση μίας σειράς κοινωφελών πολιτικών.

Έτσι, πολύς κόσμος στράφηκε για βοήθεια προς το κέντρο του Χάλιφαξ που παρέχει 80 ζεστά γεύματα τη βδομάδα, συν 100 πακέτα φαγητού, ενώ από 1/1/2019 θα έχει ανοιχτές τις εγκαταστάσεις του για να κοιμούνται οι άστεγοι για έξι μήνες, αντί για τέσσερις.

Ο Paul Maffia, διαχειριστής του κέντρου που κάποτε ήταν επίσης άστεγος, κατηγορεί τους βουλευτές και τους τραπεζίτες ότι δεν συνειδητοποιούν πως οι πολιτικές τους βλάπτουν τους φτωχούς.

«Ο φόρος κρεβατοκάμαρας δεν καταλαβαίνουν πώς επηρεάζει τον κόσμο» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η κυβέρνηση δεν δέχεται τα ευρήματα της έρευνας, μετρώντας με άλλη μεθοδολογία τη φτώχεια, υποστηρίζοντας ότι σε σχέση με το 2010 οι φτωχοί είναι 1 εκ. λιγότεροι σήμερα, συμπεριλαμβανομένων και 300 χιλιάδων παιδιών.

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, κι αυτοί οι Βρετανοί δεν βάζουν κάνα κίτρινο γιλέκο να βγουν στους δρόμους να τα κάνουν λίμπα. Κάθονται εκεί σαν τα ζώα και κοιτάνε τη βασίλισσα και τις πριγκίπισσες. Νομίζω ότι πολλοί Βρετανοί την γουστάρουν τη φτώχεια. Αν ήταν πλούσιοι, δεν θα μπορούσαν να το διαχειριστούν και θα υπέφεραν. Σκέφτομαι τα χταπόδια που θα σας βλέπουν και θα λένε «ωχ, νάτος πάλι ο τρελός που μας πιάνει και μας βγάζει φωτογραφίες». Επίσης, σκέφτομαι πως έχω δει χταπόδι με κομμένα πλοκάμια και δεν μου είχε περάσει ποτέ από το μυαλό πως μπορεί να έχει φάει τα πλοκάμια του μόνο του. Ήμουν σχεδόν βέβαιος πως αυτό το έκαναν άνθρωποι. Δεν μας γράψατε, όμως, αν τα χταπόδια είναι αρσενικά ή θηλυκά, αν και είμαι βέβαιος πως τα ξεχωρίζετε κι αυτά, όπως τα καβούρια. Πάντως, μπήκα και διάβασα πώς να τα ξεχωρίζω, οπότε έμαθα πως κάποιες φορές το θηλυκό τρώει το αρσενικό, αφού κουτουπωθούν πρώτα. Κρίμα που δεν το τρώει με κάνα ουζάκι, για να δει πόσο πιο ωραίο είναι. Εγώ, πάντως, δεν τρώω χταπόδια γιατί τα αγαπάω. Ψύχρα μπορεί να έχει αλλά σήμερα συνάντησα τον φίλο αναγνώστη Γιάννη, και φάγαμε έξω. Έρχεται καύσωνας. Να είστε καλά. Την αγάπη μου.)

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.