Put the blame on me boys

Δεν ήταν και απρόβλεπτα όλα όσα συνέβησαν τα δύο τελευταία χρόνια στο Τελειωμένο Βασίλειο. Η βρετανική άρχουσα τάξη –ή καλύτερα το μεγαλύτερο κομμάτι της– δεν ήθελε την αποχώρηση του City από την ΕΕ. Κι όπως πολύ καλά γνωρίζουμε, όποιος δεν θέλει να ζυμώσει, δύο με τρία χρόνια κοσκινίζει.

Έτσι και η κυρία Μέι που, από την αρχή, είχε ταχθεί υπέρ την παραμονής του βασιλείου στην ΕΕ αλλά μετά το δημοψήφισμα που οι Εγγλέζοι πολιτικοί έχουν κορώνα στο κεφάλι τους -ας γελάσω!!!- δεσμεύτηκε να φέρει εις πέρας την διαδικασία του Brexit.

Έτσι, πριν από λίγο καιρό, παρουσίασε την καταπληκτική και μοναδική όπως η ίδια την χαρακτήρισε συμφωνία την οποία όμως κανένας δεν θέλει να την ψηφίσει.

Πράγμα απολύτως λογικό, αφού η συμφωνία που «πέτυχε» η κυρία Μέι είναι ό,τι καλύτερο θα μπορούσε να περιμένει από το Brexit η Γερμανία.

Το ΗΒ εκτός ΕΕ, αδύναμο να περιορίζει τα σχέδια του Βερολίνου για κοινό ευρωπαϊκό στρατό και μια Ευρώπη χωρισμένη σε κύκλους πολλούς ταχυτήτων, και ταυτόχρονα εντός της κοινής αγοράς ώστε να μπορούν απρόσκοπα οι γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες να πωλούν τα προϊόντα τους, χωρίς φραγμούς και επιπλέον τελωνειακά κόστη.

Θεωρητικά, η συμφωνία έχει προσωρινό χαρακτήρα και η Βρετανία θα μπορούσε να αποχωρήσει ακόμα από την ενιαία αγορά έφόσον το επιλέξει σε δύο χρόνια από σήμερα.

Όμως, το τίμημα το οποίο θα πρέπει να πληρώσει τότε θα είναι η κυριαρχία της πάνω στην Βόρεια Ιρλανδία.

Η συμφωνία της Μέι μοιάζει με Δαμόκλειο σπάθα πάνω από το ΗΒ, μια συμφωνία που εξουδετερώνει την πολιτική και οικονομική αυτονομία της χώρας οριστικά και αμετάκλητα.

Φυσικό είναι μια τέτοια συμφωνία να μην μπορεί να περάσει από την παρούσα βρετανική βουλή. Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος είναι άλλωστε ακόμα νωπό.

Σήμερα, η Μέι ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να ηγηθεί του κόμματος στις επόμενες εθνικές εκλογές.

Αύριο θα πετάξει ξανά στην ηπειρωτική Ευρώπη και θα επιχείρησει να κερδίσει κάτι στο ζήτημα της Βορείου Ιρλανδίας και το λεγόμενο back-stop.

Δεν πρόκειται να κερδίσει τίποτα. Θα αναγκαστεί να πάει την συμφωνία της, στην Βουλή όπου θα καταψηφιστεί.

Η Μέι θα παραιτηθεί και η χώρα θα οδηγηθεί σε εκλογές με άλλον αρχηγό του συντηρητικού κόμματος και την Τερέζα να τραγουδάει το αξέχαστο τραγούδι από την θρυλική Gilda, το «Put the blame on mame boys».

Ο «αριστερός» Κόρμπιν θα εκπληρώσει το όνειρο του μέσου πρώην «επαναστάτη» και νυν σοσιαλδημοκράτη και θα σώσει την χώρα, κρατώντας την μέσα στην ΕΕ, είτε ακυρώνοντας το Brexit, είτε υπογράφοντας μια συμφωνία τύπου Νορβηγίας ή Ελβετίας.

Οι συντηρητικοί θα συνεχίζουν να πουλούν στο πόπολο την παραμύθα του Brexit, ρίχνοντας το φταίξιμο στην ανεπάρκεια της Μέι.

Και θα ζήσουν οι CEO των πολυεθνικών και των τραπεζών στην ΕΕ και στην Βρετανία καλά και οι Γερμανοί ακόμα καλύτερα.

Φιλιά από την Εσπερία

Ηλίας

Υ.Γ. Οποιος γνωρίζει την ιστορία της Ιρλανδίας, καταλαβαίνει γιατί το ζήτημα της κυριαρχίας πάνω στην Βόρεια Ιρλανδία είναι τόσο κομβικό για την αγγλική άρχουσα τάξη. Η βρετανική κατοχή της Βορείου Ιρλανδίας έχει κοστίσει πολύ αίμα. Η πολιτική των ανοιχτών συνόρων που βασίστηκε στην συμμετοχή των δύο κρατών στην ενιαία αγορά της ΕΕ έκανε την κατοχή πιο light για τον ντόπιο πληθυσμό, μείωσε την ένταση και άμβλυνε τα πάθη. Εκείνοι που επιθυμούν την ένωση με την Ιρλανδία, ζούν με την ψευδαίσθηση της απουσίας των ορατών συνόρων και της «ενωμένης χώρας». Εκείνοι που επιθυμούν την παραμονή του Όλστερ στο ΗΒ αντιλαμβάνονται το πόσο υπονομεύει την θέση τους η συμφωνία που πέτυχε η Μέι και δεν πρόκειται να κρατήσουν την κυβέρνηση της Μέι στην θέση της. Το πρόβλημα της Βορείου Ιρλανδίας είναι κομβικό στις σχέσεις του ΗΒ με την ΕΕ. Η λύση κι αυτού του Γόρδιου δεσμού είναι απλή, μα απαιτεί θάρρος και ρεαλισμό. Η Ιρλανδία θα πρέπει να είναι μια και αδιαίρετη και το υπόλοιπο βασίλειο –Αγγλία, Σκωτία και Ουαλία– να συνεχίσει εκτός της ΕΕ διατηρώντας όμως και εμβαθύνοντας τις παραδοσιακά στενές και πολυεπίπεδες σχέσεις του με την Ιρλανδία. Αντί αυτού, το πιθανότερο σενάριο είναι η παραμονή –με όποιο εναλλακτικό σενάριο τύπου Νορβηγίας τελικά επιλεγεί– ολόκληρου του βασιλείου εντός της ενιαίας αγορας της ΕΕ.

(Αγαπητέ Ηλία, νομίζω πως η Βρετανία πρέπει να βγει οριστικά εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε να γράψουν οι Βρετανοί ξανά όμορφα ποπ τραγούδια. Τους διέλυσε η σχέση τους με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η μουσική τους έχει γίνει πιο βαρετή και από των Γερμανών. Κοίτα το βρετανικό chart αυτή την εβδομάδα -λίγες μέρες πριν τα Χριστούγεννα- και θα σε πιάσει απελπισία. Το πιο ωραίο τραγούδι είναι το Last Christmas που γράφτηκε πριν από 35 χρόνια. Αν οι Βρετανοί δεν μπορούν πια να γράψουν ωραία ποπ τραγούδια, αυτό σημαίνει πως η χώρα τους έχει πάει στον διάολο. Εντάξει, δεν είναι και πολύ πολιτικό το σχόλιό μου αλλά εγώ θέλω να ακούσω ωραία τραγούδια· σκασίλα μου για τα οικονομικά. Να είσαι καλά, Ηλία. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.