Αμερικάνοι, αυτοί οι καλοί άνθρωποι

Πιτσιρίκο, τους ξεμπρόστιασε το Reuters, που έγραψε ότι ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Shinzo Abe είχε προτείνει το φθινόπωρο του 2018 να βραβευτεί με το Νόμπελ ο Donald Trump, μετά από σχετικό αίτημα των ΗΠΑ.

Την αποκάλυψη έκανε η εφημερίδα Asahi, μετά τους ισχυρισμούς του Trump ότι ο Abe τον πρότεινε για Νόμπελ, επειδή άνοιξε τον διάλογο και μείωσε τις εντάσεις με τη Βόρεια Κορέα.

Ο Αμερικάνος πρόεδρος είπε, μάλιστα, σε συνέντευξη τύπου ότι ο Ιάπωνας πρωθυπουργός του έστειλε μία πεντασέλιδη επιστολή υποψηφιότητας.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ είχε την πρώτη επαφή με τον Abe για το Νόμπελ Ειρήνης τον Ιούνιο του 2018, αμέσως μετά την πρώτη σύνοδο του Trump με τον Βορειοκορεάτη ηγέτη Kim Jong Un.

To υπουργείο Εξωτερικών της Ιαπωνίας ανέφερε ότι ήταν ενήμερο για τα σχόλια του Trump, αλλά δεν σχολίασε το ενδεχόμενο αλληλεπίδρασης μεταξύ των δύο ηγετών, όπως και ο Λευκός Οίκος.

Το Ίδρυμα Νόμπελ αναφέρει στην επίσημη ιστοσελίδα του ότι η υποψηφιότητα για ένα βραβείο μπορεί να υποβληθεί από οποιονδήποτε που πληροί τα σχετικά κριτήρια, συμπεριλαμβανομένων και των αρχηγών κρατών, αλλά ονόματα και άλλες πληροφορίες για υποψήφιους που τελικά δεν βραβεύτηκαν, δεν γίνονται γνωστά πριν περάσουν 50 χρόνια.

Ακόμα καλύτερος από τον Τραμπ είναι, πάντως, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ ο Mike Pence, που κάλεσε την ΕΕ να αναγνωρίσει τον ηγέτη του Κογκρέσου της Βενεζουέλας σαν πρόεδρο της λατινοαμερικάνικης χώρας, πιέζοντας όχι απλά μεμονωμένες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, αλλά ολόκληρη την Ένωση, όπως μεταδίδει το Reuters.

Στην ομιλία του, ο Pence υποστήριξε ότι ο Guaido, που αυτοανακηρύχθηκε μεταβατικός ηγέτης και κέρδισε τη στήριξη των ΗΠΑ και άλλων χωρών για να αντικαταστήσει τον Maduro, πρέπει να αναγνωριστεί και από τον υπόλοιπο κόσμο, διότι ο Maduro είναι δικτάτορας και πρέπει να φύγει.

“Είναι ώρα να κάνει και ο υπόλοιπος κόσμος ένα βήμα μπροστά, για άλλη μία φορά ο παλιός κόσμος θα πρέπει να στηρίξει την ελευθερία στον νέο κόσμο, καλούμε, λοιπόν, την ΕΕ να κάνει ένα βήμα μπροστά για την ελευθερία και να αναγνωρίσει τον Guaido ως τον μοναδικό νομιμοποιημένο πρόεδρο της Βενεζουέλας” ήταν τα λόγια του Αμερικάνου αντιπροέδρου.

Καλοί άνθρωποι αυτοί οι Αμερικάνοι. Πάνω απ’ όλα. Όπως και οι Ευρωπαίοι φυσικά.

Αλλά μιας και ο λόγος για ανθρώπους, η Le Monde γράφει -εμμέσως πλην σαφώς- ότι παραγίναμε πολλοί.

Με αφορμή την περιβαλλοντική κρίση, η γαλλική εφημερίδα αναρωτιέται αν ο καλύτερος τρόπος για να προστατέψουμε τη γη θα ήταν να είμαστε λιγότεροι.

Η γη φιλοξενεί περισσότερους ανθρώπους από ποτέ, κάθε χρόνο ο παγκόσμιος πληθυσμός αυξάνεται κατά 80 εκατομμύρια και κατά 220 χιλιάδες ημερησίως.

Με αυτό τον ρυθμό τα 7,7 δισεκατομμύρια ανθρώπων σήμερα, θα ξεπεράσουν τα 8 δισεκατομμύρια το 2022 και τα 10 δισεκατομμύρια το 2050.

Ο αριθμός των ανθρώπων έχει επταπλασιαστεί τους δύο τελευταίους αιώνες, ενώ χρειάστηκαν δεκάδες αιώνες για να φτάσει το πρώτο δισεκατομμύριο.

Αυτό σημαίνει ότι είμαστε εφτά φορές περισσότεροι για να καταναλώνουμε, για να εκπέμπουμε περισσότερα αέρια του θερμοκηπίου, για να καταλαμβάνουμε όλο και πιο πολύ χώρο πάνω στη γη σε βάρος των άλλων ζώων.

Έτσι για όσους ενδιαφέρονται για τον αντίκτυπό τους στο περιβάλλον, όπως οι νέοι που αγωνιούν για την κλιματική αλλαγή, η αποχή από την τεκνοποίηση για να σωθεί ο πλανήτης είναι μία υπόθεση που κερδίζει έδαφος.

Το συγκεκριμένο ζήτημα σπάνια μπαίνει στη συζήτηση σε συνέδρια για την κλιματική αλλαγή, τη βιοποικιλότητα ή την ερημοποίηση.

Το 2017 σήμαναν συναγερμό για τον πλανήτη 15.300 επιστήμονες από 180 χώρες.

Το δημογραφικό ζήτημα ήταν ψηλά στην ατζέντα τους.

Ανάμεσα σε αυτούς που το υπέγραψαν ήταν οικολόγοι αποθαρρυμένοι από τις καταστροφές και τους όγκους απορριμμάτων που προκαλούνται από τους ανθρώπους.

“Αποτυγχάνοντας να περιορίσουμε την αύξηση του πληθυσμού, να επανεκτιμήσουμε τον ρόλο μίας οικονομίας με μόνο στόχο την ανάπτυξη, να αποκαταστήσουμε τα οικοσυστήματα, να σταματήσουμε τη ρύπανση και την αποψίλωση, οι άνθρωποι δεν παίρνουμε τα απαραίτητα μέτρα” ανέφεραν χαρακτηριστικά οι επιστήμονες.

Μετά τις αγγλοσαξονικές χώρες, εμφανίζονται και στη Γαλλία οργανώσεις, όπως η Υπεύθυνη Δημογραφία, που υποστηρίζει ότι ο πληθυσμός δεν ξεπερνάει τα 70 εκατομμύρια και τείνει να μειωθεί.

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, δεν λέει να φτιάξει και ο καιρός, καθώς ούτε την Κυριακή βγήκε ξεκάθαρα ο ήλιος μέσα από τη συννεφιά.

Με συνέπεια να συνεχιστούν οι ψυχρολουσίες.

Τουλάχιστον έβγαλα μερικές καλούτσικες υποβρύχιες φωτογραφίες.

Με σάλπες, καλόγριες κακαρέλους, χάνους, γύλους, σαργούς, μελανούρια και γαϊτανούρια.

Και στους λιγοστούς θαμώνες της καλοκαιρινής καντίνας, που δουλεύει πλέον και χειμώνα, έκανα και φιγούρα.

Πολύ καλύτερη, βέβαια, από μένα ήταν η κολυμβήτρια η χειμερινή, που είδα να βουτάει στην Παλαιά Φώκαια το πρωί.

Από αύριο Δευτέρα θα φτιάξει ο καιρός, αλλά προσωρινά, δυστυχώς το ΣΚ περιμένουμε και νέο χιονιά.

Έλεος πια. Έλεος με τον φετινό χειμώνα και όσους τους αρέσει εκ του ασφαλούς, βέβαια, με καλοριφέρ και από τον καναπέ.

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, ο Ντόναλντ Τραμπ -για την ώρα τουλάχιστον- είναι υπεύθυνος για τον θανάτο λιγότερων ανθρώπων από τον Ομπάμα, που έχει πάρει το Νόμπελ Ειρήνης. Οπότε, είναι λογικό να αισθάνεται αδικημένος ο Τραμπ. Ωραίος και ο Ιάπωνας πρωθυπουργός να προτείνει για Νόμπελ Ειρήνης τον πρόεδρο της χώρας που έριξε δυο ατομικές βόμβες στην Ιαπωνία. Καλύτερο κι από Μόντι Πάιθον είναι αυτό. Πάντως, το επόμενο Νόμπελ Ειρήνης να το δώσουν στον Τσίπρα και στον Ζάεφ, για να σπάσει η παράδοση που θέλει το Νόμπελ Ειρήνης να πηγαίνει σε φονιάδες. Δεν είμαστε πολλοί οι κάτοικοι στον πλανήτη. Είμαστε πολλοί για αυτό το σύστημα. Με αυτό το σύστημα, το καπιταλιστικό, περισσεύουν κάτι δισεκατομμύρια άνθρωποι. Μια χαρά άνοιξη θα είναι μέχρι το επόμενο Σαββατοκύριακο. Κάνει πεισματάκια ο καιρός αλλά η άνοιξη ήρθε αν και, χρονολογικά, είμαστε στη μέση του χειμώνα. Να είστε καλά. Την αγάπη μου. Α, και οι Αμερικανοί είναι καλοί άνθρωποι. Αλλά δεν αποφασίζουν οι λαοί για τα εγκλήματα των κυβερνήσεών τους. Εντός και εκτός της χώρας.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.