Έχει φτάσει ήδη η ανάπτυξη

Η χώρα βαδίζει πια, φίλε μου Πιτσιρίκο, ολοταχώς προς τις κάλπες, πετώντας από την μια αναβάθμιση στην επόμενη. Πάρτι κάνουν οι οίκοι αξιολόγησης! Σε λίγο το χρέος της Ελλάδας θα ξεπεράσει το 200% του ΑΕΠ, μα οι οίκοι του διαβολου -με τους ρυθμούς που ακολουθούν- δεν θα αργήσουν να αναβαθμίσουν την ελληνική οικονομία στα τρία Α plus! Η ισχυρότερη οικονομία του πλανήτη!

Η ανάπτυξη ήρθε, μην περιμένετε σαν τους ηλίθιους να εκτιναχθεί το ελατήριο της οικονομίας. Έχει εκτιναχθεί ήδη! Το λένε οι οίκοι αξιολόγησης!

Το παραμύθι πάει σύννεφο. Αν υποψιαστώ, πάντως, ότι η επόμενη κυβέρνηση θα παραλάβει χάος, θα πεθάαανω!

Εκτός κι αν η επόμενη κυβέρνηση είναι η ίδια, όποτε το πράγμα αποκτά περισσότερο ενδιαφέρον.

Τι σκατά θα παραλάβει αυτή; Χάος; Προφανώς όχι.

Το χρέος, πάντως, δεν το γλιτώνει όποια κυβέρνηση κι αν σχηματιστεί μετά τις εκλογές· θα το παραλάβει, θέλει δεν θέλει. Το ίδιο και οι ψηφοφόροι.

Οι οίκοι θα συνεχίσουν να βλέπουν βελτίωση της οικονομικής κατάστασης της χώρας, την οποία όμως δεν θα μπορούν να δουν οι κάτοικοί της.

Μια ανάπτυξη που βολεύει προεκλογικά τους κυβερνώντες και διαχρονικά τους δανειστές που προσπαθούν με κάθε τρόπο να αποφύγουν ένα ακόμα πρόγραμμα δανεισμού για την κατεστραμμένη Ελλάδα.

Για αυτό ψάχνουν απεγνωσμένα κορόιδα για να επενδύσουν στα ελληνικά ομόλογα.

Τα κορόιδα, άλλωστε, που θα δανειστούν με διπλάσια και τριπλάσια επιτόκια για να χρηματοδοτήσουν την εξυπηρέτηση του χρέους τα έχουν ήδη βρει.

Μόνο που ο αριθμός τους μειώνεται σταθερά και τα εναπομείναντα στο προτεκτοράτο θύματα γερνάνε. Είναι αυτοί που φεύγουν. Είναι αυτοί που μένουν και δεν γεννάνε.

Είναι κι εκείνοι που πεθαίνουν με ρυθμούς μεγαλύτερους από αυτούς που γεννιούνταν, μειώνεται ο πληθυσμός.

Ποιος κερατάς θα εξυπηρετήσει και ποιος θα αποπληρώσει το αναθεματισμένο το χρέος;

Όλο το χρόνο Airbnb μαζί με κονσομανσιόν στο σπίτι σου να κάνεις μέρα παρά μέρα, δεν βγαίνει ο λογαριασμός.

Κάτι άλλο πρέπει να γίνει.

Δεν φτάνει ο τουρισμός, ούτε τα ψέματα των οίκων τα μεγάλα για να διατηρήσεις ακμαίο το ηθικό και να απόπληρώνεις τα χρέη στο διηνεκές.

Χρειάζεσαι ένα καινούργιο όραμα, κάτι σαν τους κρυμμένους -στο Αιγαίο, στο Ιόνιο, και Λιβυκό πέλαγος- υδρογονάνθρακες.

Είδες τι πέτυχε η Κύπρος; Με το Γλαύκο και την Καλυψώ σε 10 με 20 χρόνια -αν στο μεταξύ δεν γίνει κανενας πολεμος- θα γίνουν πλούσιοι.

Όσο πλούσιοι θα γίνουν οι Αιγύπτιοι που βρήκαν μεγαλύτερο κοίτασμα η όσο πλούσιοι έγιναν οι Νιγηριανοί η οι κάτοικοι της Βενεζουέλας που έχει τα μεγαλύτερα κοιτάσματα υδρογονανθράκων στον πλανήτη.

Μα κι αν δεν πλουτίσουν οι Κύπριοι αδερφοί, θα μπορέσουν να αποπληρώσουν μέρος από το δημόσιο χρέος της χώρας τους που ξεπέρασε το 100% του ΑΕΠ μετά από την made in EU χρεοκοπία του τραπεζικού της συστήματος.

Bingo! A great idea και για την Ελλάδα, εφόσον υπάρχουν εκμεταλλεύσιμα κοιτάσματα.

Θα αντλήσουμε τους υδρογονάνθρακες και θα αποπληρώσουμε μέρος του χρέους μας (αφού ολόκληρο μονάχα με τα αποθέματα της Βενεζουέλα πληρώνεται).

Κι όταν σε 20-30 χρόνια το κοίτασμα εξαντληθεί θα μείνουμε με τις βρωμισμένες θάλασσες και τις έρημες πλατφόρμες αλλά …έλα μωρέ, έχει ο θεός μετά. Ως συνήθως.

Λέξη άγνωστη ο σχεδιασμός και ο προγραμματισμός.

Αλλά ας σταματήσω εδώ.

Σε δυο μέρες αρχίζει το καρναβάλι και το ξεφάντωμα.

Κρίμα που είμαι μόνο τουρίστας και δεν θα μπορέσω να επωφεληθώ από την ανάπτυξη που έφτασε ήδη.

Κι αν δεν πιστεύετε εμένα, πιστέψτε την Moody’s και την Fitch. Αυτοί ξέρουν.

Φιλία από την Εσπερία

Ηλίας

(Φίλε Ηλία, μας κούρασε πια η οικονομία. Εντάξει, όλες οι χώρες χρεωμένες είναι. Σάμπως θα πληρωθούν ποτέ αυτά τα χρέη; Εμείς έχουμε ήλιο και θάλασσα. Καλά, μόνο αυτά έχουμε αλλά και αυτά καλά είναι. Λες και θα ζήσουμε για πάντα και χρειαζόμαστε και κάτι άλλο. Ηλία, πάει καλά η Ελλάδα. Αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός πως δεν έχουν σημασία πια ούτε οι εκλογές. Όποιο κόμμα και να γίνει κυβέρνηση, το πρόγραμμα είναι το ίδιο. Δεν χρειάζεται καν κυβέρνηση στην Ελλάδα. Η χώρα είναι στον αυτόματο πιλότο. Πάμε καλά, το νιώθω. Άντε, καλό καρναβάλι! Να περάσετε ωραία στην Πάτρα. Κετελαπόνγκο, κετελαπόνγκο!)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.