Τα υποσιτισμένα παιδιά του ISIS και το dress code της Goldman Sachs

Πιτσιρίκο, η τραγωδία δεν λέει να τελειώσει στη Συρία, όπου τέσσερα μίλια έξω από το χωριό Baghouz, το τελευταίο προπύργιο του Ισλαμικού Κράτους, οικογένειες των τρομοκρατών, που έφυγαν για να γλιτώσουν από τις συγκρούσεις, έχουν κατασκηνώσει εκεί τις τελευταίες μέρες, όπως αναφέρει το Skynews.

Πρόκειται για πάνω από 3.000 ανθρώπους, κυρίως γυναίκες και παιδιά.

Είναι τα Ηνωμένα Έθνη των εξτρεμιστών, καθώς μπορεί να δει κάποιος, δίπλα-δίπλα, παιδιά από το Ουζμπεκιστάν και τη Γαλλία.

Γύρω τους Κούρδοι μαχητές και Αμερικάνοι των ειδικών δυνάμεων επιβλέπουν τα παιδιά που έχουν βρώμικες σακούλες με ψωμί, ενώ κάποια έχουν μέρες να φάνε.

Πολλά από αυτά είναι υποσιτισμένα και κοντά στον θάνατο.

Η μυρωδιά από τις ακαθαρσίες και τα ούρα είναι έντονη.

Είναι η τελευταία θλιβερή εικόνα από ό,τι απέμεινε από το ΙSIS.

Μία γυναίκα από τη Γαλλία λέει ότι ο άνδρας της που εντάχθηκε στο Ισλαμικό Κράτος, σκοτώθηκε πριν δύο μέρες σε βομβαρδισμό, που κατέστρεψε πολλές οικογένειες, όπως υποστηρίζει μία κοπέλα από τη Φινλανδία, που θέλει να επιστρέψει στην πατρίδα της.

Οι άνδρες που παραδόθηκαν, πλέον ανακρίνονται, αν και πολλοί τραυματίες από τις μάχες λιποθυμούν πάνω στις πατερίτσες τους.

Παρά τις βαρβαρότητες που διέπραξε το ISIS, σε όλους δίνεται ανθρωπιστική βοήθεια και ένας γιατρός ισχυρίζεται ότι έχει περιθάλψει πάνω από 20 χιλιάδες ανθρώπους μέσα σε έναν μήνα.

Περιέγραψε και τη θλιβερή εικόνα ενός κοριτσιού πυροβολημένου στο κεφάλι, στο οποίο δεν μπορούσαν να κάνουν φυσικά εγχείρηση και απλά έδεσαν και καθάρισαν το τραύμα για να σταθεροποιήσουν την κατάστασή της.

Τα παιδιά έρχονται τραυματισμένα, πεινασμένα και μπερδεμένα, αφού νομίζουν πως το ISIS είναι το κέντρο του κόσμου.

Το Ισλαμικό Κράτος, όμως, τελειώνει.

Το τι θα γίνει μακροπρόθεσμα με τις παρατημένες οικογένειες των μαχητών του, που δεν τις θέλει κανείς, παραμένει άγνωστο.

Το πόσο έχει χαλάσει, εξάλλου, ο κόσμος φαίνεται και από το γεγονός ότι η Goldman Sachs ανακοίνωσε ότι χαλαρώνει το dress code για όλους τους υπαλλήλους, κάτι που πριν μερικά χρόνια θα φάνταζε αδιανόητο, όπως επισημαίνει το Reuters.

To νέο και ευέλικτο dress code ανακοινώθηκε μέσω εσωτερικού μηνύματος στο προσωπικό και έχει στόχο να αλλάξει τη φύση του χώρου εργασίας σε ένα πιο casual περιβάλλον.

Το εσωτερικό μήνυμα εστάλη σε 36 χιλιάδες υπαλλήλους της τράπεζας, που παραδοσιακά διατηρούσε έναν αυστηρό κώδικα τυπικής ενδυμασίας, αλλά από το 2017 άρχισε να χαλαρώνει το dress code για υπαλλήλους στο τεχνολογικό της τμήμα και άλλες ψηφιακές της επιχειρήσεις.

Αυτό προκάλεσε έναν διχασμό στο εργατικό δυναμικό της και η Goldman Sachs προσπαθεί, όπως και άλλες τεχνολογικές εταιρίες και hedge funds που φτιάχνουν πιο χαλαρά τα γραφεία τους, να εξασφαλίσει το καλύτερο για τους υπαλλήλους της.

Το 75% εξ αυτών έχει γεννηθεί, άλλωστε, μετά το 1981.

Δεν διευκρινίζεται, πάντως, ποια θεωρούνται κατάλληλα ρούχα.

“Όλοι ξέρουμε τι είναι κατάλληλο για τον χώρο εργασίας” αναφέρει σχετικά το εσωτερικό μήνυμα, υπενθυμίζοντας στους υπαλλήλους να ντύνονται “με έναν τρόπο που να συμβαδίζει με τις προσδοκίες των πελατών” και ότι “το casual ντύσιμο δεν είναι κατάλληλο κάθε μέρα και για κάθε περίσταση”.

Toν εργαζόμενο σκέφτηκα κι εγώ την Τετάρτη κι έτσι επέστρεψα τα 30 ευρώ επιπλέον που μου έδωσαν ρέστα στα καραβάκια για Σαλαμίνα.

Έτσι, αντί για δύο κολλαριστά 20ευρα και κάτι ψιλά, βρέθηκα με ένα τσαλακωμένο 10ευρω και τα ψιλά.

Θα με ανταμείψει μετά ο βυθός στη βουτιά, σκέφτηκα, καθώς πηγαίναμε προς τον κόλπο Πέρανι, όπου έχω δει κατά καιρούς λούτσους και κυνηγούς.

Αλλά πέρα από δύο γλάρους -μάλλον ζευγάρι ήταν- σε ένα βράχο και φυσικά τις αμέτρητες καλόγριες, παρέα πάντα με χειλούδες, σάλπες και μελανουράκια είδα μόνο τους συνήθεις ύποπτους κακαρέλους, γύλους, χάνους, σπάρους και σαργούς.

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, ποτέ δεν κατάλαβα αυτούς που ταλαιπωρούν τα παιδιά τους, για να κάνουν αυτό που έχουν στο κεφάλι τους. Επίσης, δεν καταλαβαίνω γιατί κάνουν οικογένειες αυτοί που γουστάρουν να σκοτώνουν. Τι την θέλεις την οικογένεια, ρε φίλε, αν την έχεις δει Ράμπο; Οι μαχητές του ISIS έχουν ταλαιπωρήσει πολύ και τα παιδιά τους. Όσα δεν σκοτώθηκαν. Για μια ακόμα φορά, βλέπουμε πως οι άνδρες έχουν το μεγάλο πρόβλημα γιατί σε πολλούς άνδρες αρέσει πολύ να παίζουν πόλεμο και να σκοτώνουν. Τα στελέχη της Goldman Sachs καλό θα είναι να συνηθίσουν τις πυτζάμες, γιατί θα μείνουν άνεργοι και θα αράζουν στον καναπέ τους. Τώρα που γράψατε για το dress code στην Goldman Sachs, σκέφτηκα πως έχω να φορέσω κουστούμι και γραβάτα καμιά εικοσαριά χρόνια. Κατά γενική ομολογία, μου πάνε πολύ τα κουστούμια και οι γραβάτες αλλά εμένα μου αρέσει να είναι ξυπόλυτος με ένα μαγιό ή να κυκλοφοράω στην Αθήνα σαν άστεγος. Πριν από μερικά χρόνια, ένα ανδρικό περιοδικό μου ζήτησε να κάνω μια συνέντευξη και, για να με πείσουν, μου είπαν πως θα με φωτογραφίσουν με ένα μαύρο κουστούμι Armani. Τους είπα πως δεν φοράω κουστούμια και, κυρίως, πως δεν φωτογραφίζομαι. Τους ήταν αδύνατον να το καταλάβουν. Τα κατάλληλα ρούχα είναι αυτά που φοράμε στην παραλία. Να είστε καλά. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.