Summertime for ever

Πιτσιρίκο, πολύ καλό το μπλακ χιούμορ που έκανες με τους μεγάλους σε ηλικία ψηφοφόρους και αν θα προλάβουν να ψηφίσουν στις εκλογές, εφόσον γίνουν τελικά τον Οκτώβριο.

Μην νομίζεις ότι δεν τα σκέφτονται όλα αυτά οι πολιτικοί, άλλωστε, δεν έχουν περάσει και πολλά χρόνια από τότε που είχαμε ακούσει για τους συνταξιούχους ότι “δεν πεθαίνουν κιόλας”.

Από πού θα κόψουμε, αρκεί εμείς να επιβιώσουμε, είναι ουσιαστικά η επωδός του πολιτικού συστήματος, και όχι μόνο στην Ελλάδα, φυσικά.

Αφού η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα μειώσει τη βοήθεια προς το Ελ Σαλβαδόρ, τη Γουατεμάλα και την Ονδούρα, καθώς ο Donald Trump κατηγόρησε τις χώρες της Κεντρικής Αμερικής ότι στέλνουν μετανάστες στις ΗΠΑ και απείλησε να κλείσει τα σύνορα με το Μεξικό, όπως μεταδίδει το Reuters.

Yπάρχει μία αύξηση αυτών που κάνουν αίτηση για άσυλο, που θέλουν να μεταβούν στις ΗΠΑ από αυτές τις τρεις χώρες και ο Αμερικάνος πρόεδρος τις κατηγόρησε ότι “στήνουν” καραβάνια μεταναστών και τα στέλνουν βόρεια.

Άφησε, μάλιστα, ανοιχτό το ενδεχόμενο να κλείσει τα σύνορα με το Μεξικό, αν δεν σταματήσουν οι τρεις χώρες να στέλνουν μετανάστες στις ΗΠΑ και πολλοί εργάτες και φοιτητές που είναι μεταξύ αυτών, ανησυχούν μήπως ο Trump πραγματοποιήσει την απειλή του.

Πάντως, σε μία συγκέντρωση στο Ελ Πάσο του Τέξας, ο υποψήφιος για το χρίσμα των Δημοκρατικών Beto O’ Rourke καταδίκασε τις μεταναστευτικές πολιτικές του Donald Trump, σαν πολιτικές του φόβου και του διχασμού.

Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ ανακοίνωσε από την πλευρά του ότι θα υλοποιήσει την ντιρεκτίβα του Αμερικάνου προέδρου, σταματώντας τα προγράμματα βοήθειας για τις τρεις χώρες της Κεντρικής Αμερικής, που είναι γνωστές και ως το Τρίγωνο του Βορρά.

Μάλιστα, πρόσθεσε ότι θα αναγκάσει το Κογκρέσο να σταματήσει τη χρηματοδότηση προς τη Γουατεμάλα, την Ονδούρα και το Ελ Σαλβαδόρ, συνολικού ύψους 700 εκ. δολαρίων.

Σχολιάζοντας την απόφαση του Αμερικάνου προέδρου, ο γερουσιαστής των Δημοκρατικών στο Νιου Τζέρσεϊ Bob Menendez έκανε λόγο για “απερίσκεπτη ανακοίνωση” και κάλεσε τους Δημοκρατικούς και τους Ρεπουμπλικάνους να την απορρίψουν.

Ο Trump είπε στους δημοσιογράφους ότι οι ΗΠΑ πληρώνουν ένα τεράστιο ποσό στις τρεις αυτές χώρες και δεν παίρνουν τίποτα πίσω.

Ένας 45χρονος οικοδόμος από το Ελ Σαλβαδόρ, ο Mario Garcia, είπε, πάντως, ότι θα μεταβεί στις ΗΠΑ αψηφώντας τις απειλές Trump, καθώς στη χώρα του δεν υπάρχουν δουλειές και μαζί με άλλους 90 που κάνουν το ταξίδι από την πρωτεύουσα Σαν Σαλβαδόρ, θέλουν να βελτιώσουν τις ζωές τους και για τις οικογένειες και τα παιδιά τους.

Η κυβέρνηση του Eλ Σαλβαδόρ προσπαθεί να ελέγξει τον αριθμό των μεταναστών, την ίδια στιγμή που η Ονδούρα χαρακτηρίζει την πολιτική των ΗΠΑ αντιφατική, τονίζοντας, ωστόσο, ότι οι μεταξύ τους σχέσεις είναι σταθερές, στενές και θετικές.

Ο Trump έκανε σημαία της προεκλογικής του εκστρατείας το χτίσιμο του τείχους και τη μείωση της μετανάστευσης και ο Μάρτιος θα κλείσει με 100 χιλιάδες συλλήψεις στα σύνορα, εκ των οποίων τα 1.200 ασυνόδευτα παιδιά και οι 6.600 οικογένειες που είναι ακόμα υπό κράτηση έχουν φέρει στα όριά τους τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Ο Trump δεν έχει πείσει μέχρι στιγμής το Κογκρέσο να κάνει πιο αυστηρούς τους νόμους για τη χορήγηση ασύλου και να χρηματοδοτήσει την κατασκευή του τείχους στα σύνορα με το Μεξικό, κάτι που ανακήρυξε σε επιτακτική εθνική ανάγκη, προκειμένου να εξασφαλίσει το απαιτούμενο ποσό από τον στρατό.

Το Μεξικό αποκλείει από την πλευρά του το κλείσιμο των συνόρων.

Κι αυτό διότι δεν είναι ξεκάθαρο πώς κλείνοντας τα λιμάνια ή τις πύλες εισόδου, θα αποθαρρυνθούν οι αιτούντες ασύλου, από τη στιγμή που νομικά έχουν το δικαίωμα να ζητήσουν βοήθεια με το που θα πατήσουν σε έδαφος των ΗΠΑ.

Από την άλλη, το κλείσιμο των συνόρων θα προκαλέσει προβλήματα και στον τουρισμό, αλλά και στις εμπορικές συναλλαγές ΗΠΑ-Μεξικού που έφτασαν τα 612 δισ. δολ. πέρσι.

Μπορεί να οδηγήσει, επίσης, και σε κλείσιμο εργοστασίων και στις δύο πλευρές των συνόρων.

Αλλά να περάσω σε ένα πιο ανάλαφρο θέμα, καθώς με αφορμή την αλλαγή ώρας σε θερινή, που έγινε τα ξημερώματα του Σαββάτου (30/3) προς Κυριακή (31/3), η Le Monde υπενθυμίζει ότι στις 26 Μαρτίου το Ευρωκοινοβούλιο ψήφισε υπέρ της κατάργησης της συγκεκριμένης διαδικασίας.

Άλλωστε, κάποιες χώρες έχουν ήδη σταματήσει να πηγαίνουν μία ώρα μπροστά κάθε Μάρτη και μία ώρα πίσω κάθε Οκτώβρη, όπως π.χ. η Ρωσία από το 2011 και η Τουρκία από το 2016.

Έτσι, το καλοκαίρι του 2018 η Κομισιόν έθεσε το συγκεκριμένο ζήτημα σε πανευρωπαϊκή διαβούλευση και πάνω από 4,6 εκ. πολίτες της ΕΕ τοποθετήθηκαν σχετικά, με το 84% εξ αυτών να τάσσεται υπέρ της κατάργησης της αλλαγής ώρας.

Αρχικά, είχε ειπωθεί, μάλιστα, ότι θα σταματήσει η συγκεκριμένη διαδικασία από το 2019, όμως, το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου στις 26 Μαρτίου δίνει πλέον σε κάθε χώρα την ευχέρεια να αποφασίσει μέχρι το 2021 αν θα κρατήσει μόνιμα τη θερινή ή, τη χειμερινή ώρα.

Όσα κράτη επιλέξουν τη θερινή, θα πάνε για τελευταία φορά μία ώρα μπροστά τον Μάρτιο του 2021, ενώ όσα αποφασίσουν να μείνουν για πάντα στη χειμερινή θα πάνε για τελευταία φορά μία ώρα πίσω τον Οκτώβριο του 2021.

Η Γαλλία όπως και αρκετές άλλες χώρες της ΕΕ, δεν έχει πάρει ακόμα οριστική απόφαση και έθεσε το θέμα σε διαβούλευση.

Σε αυτή συμμετείχαν 2,1 εκ. Γάλλοι πολίτες, με το 83,71% να τάσσεται υπέρ της κατάργησης της αλλαγής ώρας.

Επίσης το 59,17% θέλει τη θερινή ώρα για πάντα.

Η διαβούλευση είναι ενδεικτική, αλλά θα ληφθεί υπ’ όψιν όταν η Γαλλία πάρει την οριστική της απόφαση και την ανακοινώσει στην ΕΕ.

To θέμα δεν μοιάζει και τόσο σοβαρό, αλλά με το να ανατέλλει ο ήλιος μία ώρα νωρίτερα τον χειμώνα και να δύει επίσης μία ώρα νωρίτερα, δημιουργεί διαφορές στην ανατολή και τη δύση του ηλίου από το Στρασβούργο ως τη Βρέστη, που απέχουν 900 χιλιόμετρα, άνω της μίας ώρας.

Summertime for ever, λοιπόν. Και η Κυριακή 31 Μάρτη ήταν σχετικά καλοκαιρινή.

Παρά τα 6-7 beaufort βοριά, αφού αυτή τη φορά είχε και λιακάδα στη δαντελένια ακρογιαλιά.

Και νερά φωτεινά από τον ήλιο και καθαρά από τον βοριά.

Ήλιος και βοριάς. Το δίδυμο που κυριάρχησε και στη φετινή χειμερινή σεζόν, που ήταν μεγαλύτερη από κάθε άλλη φορά στο πρόσφατο παρελθόν.

Άρχισε από τις 29 Νοέμβρη με εκείνη την πρώιμη ψυχρή εισβολή.

Και με τους βοριάδες να δίνουν μία αγριάδα στη θάλασσα ξανά και ξανά.

Αλλά όσο δυνατός και επίμονος κι αν είναι ο βοριάς, τον επίλογο τον γράφει πάντα ο ήλιος τελικά.

Όπως και στον μύθο του Αισώπου.

Όπως και στη δαντελένια ακρογιαλιά, καθώς ταξιδεύει πάνω από τη θάλασσα, αφήνοντας τη λάμψη του στα κρυστάλλινα νερά της.

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, θα έρθει μια μέρα που το Μεξικό μπορεί να αποφασίσει να χτίσει τείχος στα σύνορά του για να μην περνάνε σε αυτό οι απελπισμένοι Αμερικανοί. Που δεν είναι και λίγοι. Αυτό με την ώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ενδεικτικό του ποια θέματα “λύνουν” οι γραφειοκράτες των Βρυξελλών. Πολύ καυτό θέμα η αλλαγή της ώρας. Να το συζητήσουμε καμιά εικοσαριά χρόνια ακόμα. Να είστε καλά. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.