Αποχαιρέτα την, την Αλεξάνδρεια

Αγαπητέ μου blogger
Όπως συμβαίνει κάθε φορά που ένα τραγικό γεγονός διακόπτει βίαια την καθημερινή ραστώνη των απανταχού μαζάνθρωπων, κάπως έτσι θα συμβεί και τώρα. Θα γεμίσουν τα διάφορα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με γνωστά “κλισέ” του είδους “είμαστε όλοι Παριζιάνοι” και “our thoughts and prayers are for those who struggle against the fire in Paris”.

Πλησιάζουν μεσάνυχτα στο Παρίσι, και χρειάστηκε να περπατήσουμε πολύ μέχρι να φτάσουμε στο ξενοδοχείο γιατί η κίνηση ήταν απίστευτη. Μια ελαφριά οσμή καμένου έχει φτάσει μέχρις εδώ αλλά η αηδία που αισθάνθηκα ήταν πολύ μεγαλύτερη. Και συνεχίζεται ακόμα.

Άκουσα πως πάει καιρός που ορισμένοι ειδικοί έλεγαν ξανά και ξανά πως η Παναγία των Παρισίων χρειαζόταν εκτεταμένες επισκευές και συντήρηση αλλά δεν υπήρχαν κονδύλια. Πώς να υπάρχουν, άλλωστε, όταν η μόνη προτεραιότητα του καζινο-καπιταλισμού είναι οι “επενδύσεις”. Αηδία!

Άκουσα πως συγκεντρώθηκαν γι αυτό τον σκοπό κάποια κεφάλαια, μέσω τρίτων. Άλλοι λένε ότι προήλθαν από προσφορές και δωρεές Γάλλων “φραγκάτων” (το γνωστό παραμύθι των “φιλάνθρωπων”), άλλοι ότι ήταν αποτέλεσμα της κινητοποίησης κάποιας ΜΚΟ (για να κονομήσουνε κι αυτοί). Αηδία!

Για την γαλλική κυβέρνηση του προέδρου-υπαλλήλου των τραπεζών, η συντήρηση και επισκευή του μνημείου της Παναγίας των Παρισίων δεν είναι παραγωγική επένδυση, δεν δημιουργεί πρωτογενή πλεονάσματα, δεν βοηθάει στη πώληση οπλικών συστημάτων, ούτε δημιουργεί θέσεις εργασίας για τους Γάλλους συναδέλφους-στην-ηλιθιότητα, οπότε ποιός το χέζει το μνημείο. Αηδία!

Άκουσα πως η γαλλική κυβέρνηση αρνήθηκε να συνεισφέρει το ισόποσο των κεφαλαίων που συγκεντρώθηκαν από τους “φιλάνθρωπους” ή τους σωροτρόφιμους της ΜΚΟ· αφού, φυσικά, αφαίρεσαν την έκπτωση φόρου οι πρώτοι, και την αμοιβή για τον κόπο τους οι δεύτεροι). Αηδία!

Λένε πως τα ποσά που μαζεύτηκαν δεν ήταν αρκετά, οπότε κατέληξαν αναγκαστικά σε λύσεις-μπαλώματα και αναθέσεις έργων σε όχι εξειδικευμένα συνεργεία. Για οικονομία, για να μην αυξηθεί το έλλειμμα σαν ποσοστό του ΑΕΠ, μην τυχόν και τους μαλώσουν από το Βερολίνο ή τις Βρυξέλλες. Αηδία!

Όλα αυτά τα λένε Γάλλοι, χωρίς να θυμώνουν, χωρίς να ντρέπονται. Τους άκουγα να τα αναφέρουν σαν τους ανταποκριτές των ξένων πρακτορείων, που αραδιάζουν τις πληροφορίες τους για τα τεκταινόμενα σε μια κοινωνία στην οποία δεν ζουν, άρα δεν τους ενδιαφέρει. Αηδία!

Είμαι ένας ξένος επισκέπτης που είχα απόψε την ατυχία να δω από κοντά αυτή την καταστροφή.

Η χειρότερη απ’ όλες τις αηδίες, αγαπητέ μου blogger, ήταν πώς γύρω μου υπήρχαν δεκάδες κι εκατοντάδες μαζάνθρωποι, σχεδόν αποκλειστικά Γάλλοι, που σπρώχνονταν για να βγάλουν τις καλύτερες selfie με φόντο την εξελισσόμενη καταστροφή. Ακόμα χειρότερα ήταν τα σχόλια που έκαναν, ξεκαρδισμένοι στα γέλια.

Αυτός ο κόσμος συχνά μου μοιάζει σαν μια Αλεξάνδρεια. Είμαι αρκετά μεγάλος και μάλλον μου ταιριάζει να την αποχαιρετήσω, αλλά με στενοχωρεί κιόλας. Όχι για μένα, μα για τους νέους και την Αλεξάνδρεια που χάνεται.

Κώστας

Cove Bay

(απόψε στο Παρίσι)

(Αγαπητέ Κώστα, θα την ξαναφτιάξουν την Παναγία των Παρισίων. Τα σχέδια υπάρχουν. Σε αυτή την εκκλησία έχουν υπάρξει αρκετές καταστροφές στο παρελθόν. Κτίριο είναι, φτιάχνεται. Να είσαι καλά. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.